GuidePedia

0

Σε μια ακτίνα η οποία απλώνεται από το Καστελόριζο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ θεωρούν οι ειδικοί πως θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια και αναμένει εντολές.

Το γεωτρύπανο βρίσκετσι λοιπόν στην περιοχή και πλέον τίποτα δεν το εμποδίζει να δράσει και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι προβληματίζει Κύπρο - Ελλάδα

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων κο Φίλη, μας ειπώθηκε ότι η Τουρκία μέσω του Πορθητή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά και ένα «προηγούμενο» το οποίο θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην πολιτική της αναφορικά με τις βλέψεις της από το Καστελόριζο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ .

Σημαντικό ρόλο, θα διαδραματίσει και το γεγονός του αν θα κινηθεί τελικά και προς την κυπριακή ΑΟΖ κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, όπως μας ανέφερε.

Σε ερώτηση μας για το τι μπορεί να κάνει η Κύπρος και η Ελλάδα, ο κος Φίλης μας απάντησε ότι θα πρέπει να κινηθούν διπλωματικά και να προετοιμάσουν τόσο τους ετέρους στην Ε.Ε. όσο και τις εταιρείες που διεξάγουν εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ για το γεγονός ότι η στάση της Άγκυρας δημιουργεί προβλήματα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σε ερώτηση μας κατά πόσο οι κοινές περιπολίες Ελλάδας και Ισραήλ θα αποτελέσουν αποτρεπτικό εμπόδιο στις βλέψεις της Τουρκίας, μας ειπώθηκε ότι αυτό θα φανεί στην πράξη.

Το θέμα, όμως, είναι ότι καμιά χώρα δεν θα εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη για να διώξει το γεωτρύπανο.

Το βασικό ζήτημα είναι να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες με προειδοποιήσεις όπως έκανε και η Γαλλία, η οποία διαμήνυσε επισήμως ότι δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες σε βάρος της κατά την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ενεργειακό φρενάρει το κυπριακό

Το ενεργειακό θέμα και οι τουρκικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει ζημιά στις συζητήσεις για επίλυση του κυπριακού και αυτό διαφάνηκε στη στάση του Ακιντζί στις επαφές του με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη.

Γι’ αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις αφού έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο ο «Πορθητής» θα κατηφορίσει τελικά και προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά της η Τουρκία δια στόματος του Τούρκου Υπουργού Αλμπαιράκ, ανέφερε ότι ο «Πορθητής αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση βάθους 2,600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας.

“Προχωρούμε στο μέλλον με περισσότερη ασφάλεια με βήματα επαναστατικά και στην ενέργεια. Θέλω να δώσω άλλη μια είδηση στον λαό μας. Θα προσθέσουμε και δεύτερο πλοίο μας δίπλα στον ‘Πορθητή’ και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος”.

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις από πλευράς της Τουρκίας καθώς και η στάση της με τις συνεχόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τις δηλώσεις – κατά καιρούς- για προστασία των δίκαιων και της χώρας τους στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, δεν επιτρέπουν να υπάρξει εφησυχασμός στις κυπριακές αρχές.

Ο Ερντογάν ούτως ή άλλως σε ομιλία του στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να μην επηρεαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

«Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ότι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ».

Παράλληλα τόνισε:

«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τη στάση της Τουρκίας η οποία ζητά μερίδιο από το Φ.Α. που υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ με τον «πρωθυπουργό» του παράνομου κρατιδίου των κατεχομένων να τονίζει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε λύση αφού «ενώ η μία πλευρά συνεχίζει την προσπάθεια για την ίδρυση μιας ομοσπονδίας, η άλλη πλευρά λέει ‘εγώ μπορώ να χρησιμοποιώ τις φυσικές πηγές κατά την δική μου βούληση μόνο και από όσα πάρω θα βάλω στην τράπεζα ένα ποσό, το μερίδιό σας, και στο μέλλον εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες θα σας το δώσω».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top