Ο Τραμπ με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν με την Μέι στο Λονδίνο, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν με την Υπουργό Εξωτεριικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες. Όλα αυτά ταυτόχρονα. Την ίδια μέρα. Τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ λειτουργούν σαν ένα ξεκούρδιστο ρολόι.
Το πιο αστείο που ακούω όμως είναι ότι η Ρωσία είναι υπέρ της διάσωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο προσπαθούν να διασώσουν η ΕΕ, η Βρετανία και η Γαλλία. Σαν να λέμε ότι η Ρωσία θέλει να εξάγει το Ιράν πετρέλαιο και αέριο στην Γαλλία, την Βρετανία, την Ιταλία και την Τουρκία, που σημαίνει όχι μόνο ότι η Ρωσία θα χάσει δισεκατομμύρια από τον μεγαλύτερο πελάτη της που είναι η Ευρώπη, αλλά θα χάσει και τον έλεγχο του Ιράν, αφού στο Ιράν θα έχουν λόγο και η ΕΕ, η Βρετανία και η Γαλλία. Οι Ρώσοι βεβαια απαντάνε με ανοίγματα στην Σαουδική Αραβία.
Αλλά τι ακριβώς να πούνε οι Ρώσοι? Ότι είναι κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν? Οι Ιρανοί είναι υποτίθεται σύμμαχοι των Ρώσων. Δεν μπορούν να πούνε κάτι τέτοιο οι Ρώσοι. Αλλά για τους Ρώσους θα είναι ευλογία να καταρρεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σχέση και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το Ιράν θα κυλήσει αναγκαστικά ξανά προς την Ρωσία.
Η Γερμανία που υποστηρίζει υποτίθεται επίσης την συμφωνία για το Ιράν, παρόλο που δεν ενδιαφέρεται για το πετρέλαιο και το αέριο του Ιράν, το κάνει επειδή οι Γερμανοί δεν θέλουν να νοιώθουν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί ότι απειλούνται από έναν Ρωσο-Γερμανικό άξονα, ούτε να νοιώθουν ότι δεν έχουν ενεργειακή ασφάλεια, γιατί αν νοιώθουν έτσι οι Γάλλοι και οι Βρετανοί θα γίνονται όλο και πιο επιθετικοί προς την Γερμανία.
Αν και ούτε η Γερμανία δεν θέλει να είναι εξαρτημένη 100% από την Ρωσία. Η Γερμανία θέλει να έχει το φτηνό ρωσικό άεριο, και κυρίως θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία ώστε να μην την απειλεί η Γαλλία με μία συμμαχία Ρωσίας-Γαλλίας που είναι ο μεγάλος φόβος των Γερμανών, αλλά η Γερμανία δεν θέλει να είναι εξαρτημένη από την Ρωσία.
Η Γερμανία θέλει να μπορεί να τρίξει και τα δόντια στην Ρωσία απειλώντας την με μία συμμαχία με την Γαλλία αν οι Ρώσοι το παρακάνουν.
Επίσης η Ρωσία πουλάει πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων στην Κίνα, τον βιομηχανικό αντίπαλο της Γερμανίας, και από αυτήν την άποψη τα συμφέροντα της Γερμανίας ταυτίζονται πολύ περισσότερο με τα συμφέροντα των Βρετανών και των Γάλλων που είναι επίσης βιομηχανικές δυνάμεις και είναι απέναντι στις κλοπές και τα τερτίπια των Κινέζων, παρά με τα συμφέροντα της Ρωσίας που είναι πωλητής πρώτων υλών και όσο περισσότερο παράγει η Κίνα τόσο περισσότερο της πουλάει η Ρωσία.
Επομένως για την Γερμανία είναι γενικά καλό να έχουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εναλλακτικές, και για να κάνθονται φρόνιμα, αλλά και για να μην εξαρτάται η Γερμανία από την Ρωσία στα ενεργειακά.Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος για την Γερμανία είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στην Γαλλία, την Βρετανία, την Ιταλία και την Ρωσία και λειτουργεί ως σφουγγάρι που δέχεται όλη την πίεση, και πρέπει να προσπαθεί να ισορροπεί ανάμεσα σε όλους αυτούς.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου