GuidePedia

0

Σύμφωνα με έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση των τεσσάρων συστημάτων S-400 στην Τουρκική αεράμυνα. Πρόσφατα τόσο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής, δήλωσαν ότι η προμήθεια των τεσσάρων συστημάτων του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού S-400 δεν θα διασυνδεθεί με τα υπόλοιπα Δυτικού τύπου ΝΑΤΟϊκά όπλα.

Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης*

Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια, διότι σύμφωνα με αποκαλύψεις από πολύ έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση και χρήση του οπλικού αυτού συστήματος.

Το οπλικό σύστημα S-400

Είναι ένα αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό οπλικό σύστημα, με εξαιρετικές δυνατότητες, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Από το ΝΑΤΟ αναφέρεται ως SA-21. Είναι μία βελτιωμένη έκδοση του παλαιότερου S-300 και επιχειρησιακά το χρησιμοποιούν οι Ρωσικές Ένοπλες δυνάμεις από το 2007.

Κάθε Μονάδα (Battalion) είναι εξοπλισμένη με 8 εκτοξευτές και 112 βλήματα. Τα βλήματα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την εμβέλειά τους που ξεκινά από τα 40 χιλιόμετρα, 120, 250 και φτάνει μέχρι τα 400 χιλιόμετρα για συμβατικά πολεμικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Υπάρχει και ένα βλήμα ειδικών προδιαγραφών, ειδικά για αεροσκάφη Stealth, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες αν αποδεσμεύεται από τη Ρωσία για εξαγωγή και εάν θα συμπεριλαμβάνεται στο τουρκικό πακέτο παραγγελίας του συστήματος.

Ειδικά για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών Stealth και συγκεκριμένα των F-35, υπάρχει σκεπτικισμός στην Ουάσινγκτον και έχει τεθεί το ερώτημα για τη δέσμευση της παραχώρησης των αεροσκαφών αυτών και της σχετικής Stealth τεχνολογίας προς την Τουρκία, με ορατό κίνδυνο να διαρρεύσει στη Ρωσία.

Η προς εξαγωγή έκδοση, διαθέτει RADAR έρευνας με εμβέλεια άνω των 600 χιλιομέτρων. Κάθε μεμονωμένη Μονάδα (Battalion) έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίζει μέχρι 6 στόχους, ενώ ο συνδυασμός περισσότερων Μονάδων έχει τη δυνατότητα εγκλωβισμού μέχρι και 100 στόχων.

Η απόσταση εγκλωβισμού και κατάρριψης των συμβατικών στόχων εξαρτάται από την ανακλαστική τους επιφάνεια (RADAR Cross Section- RCS), που είναι σχετική με τον τύπο του αεροσκάφους και τα εξωτερικά φορτία που φέρει.



Για το συγκεκριμένο σύστημα υπολογίζεται ότι είναι: για RCS 0.4 τ.μ. τα 230 Km, για RCS 4.0 τ.μ. τα 390 Km, για RCS στρατηγικών αεροσκαφών τα 570 Km. Επισημαίνεται ότι το μικρότερο RCS αναφέρεται σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Στους μη συμβατικούς στόχους, όπως είναι τα αεροσκάφη stealth, το RCS μειώνεται με τη χρήση σχεδιαστικών καινοτομιών και τεχνικών/ηλεκτρονικών μέσων διάθλασης ή απορρόφησης της ακτινοβολίας των RADAR. Όπως αναφέρθηκε, σε θεωρητικό επίπεδο φαίνεται ότι οι επιδόσεις του συστήματος είναι ικανοποιητικές τόσο κατά των αεροσκαφών όσο και κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Ο επιχειρησιακός Σχεδιασμός Ερντογάν

Κατά το παιδαριώδες πραξικόπημα του 2016, τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και τα επιθετικά ελικόπτερα, βομβάρδισαν στόχους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, συμπεριλαμβανόμενου και του ανακτόρου του Ερντογάν.

Η στοχοποίηση του συγκεκριμένου ανακτόρου είχε διττό σκοπό, αφενός για να επηρεάσει τον ψυχολογικό παράγοντα, δηλαδή την αναπτέρωση του ηθικού των πραξικοπηματιών και αφετέρου για να καταστρέψει το Κέντρο Επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένο στα υπόγειά του. Το γεγονός θορύβησε τον Σουλτάνο που πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό λοιπόν, το υπό προμήθεια οπλικό σύστημα S-400 θα εγκατασταθεί αποκλειστικά γύρο από την Άγκυρα, ώστε να προστατεύει τα Κέντρα λήψης Αποφάσεων του Καθεστώτος Ερντογάν. Στην ουσία να προστατεύει την ίδια την τουρκική Κυβέρνηση από πιθανούς επίδοξους πραξικοπηματίες στο μέλλον.

Ο Ερντογάν έχει χάσει τον ύπνο του από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας του συμμετείχε στο αποτυχόν πραξικόπημα. Η εγκατάσταση των S-400 γύρο από την πρωτεύουσα θα επιτρέψει στον ίδιο αλλά και την Κυβέρνησή του να κοιμούνται πιο ήσυχοι. Η εγκατάσταση του συστήματος στις κορυφογραμμές των βουνών που περιβάλουν την πρωτεύουσα, θα δημιουργήσει έναν κλωβό ασφαλείας γύρο και πάνω από αυτήν.

Επειδή ο Ερντογάν δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, δηλαδή ότι θα του είναι πιστές στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, το οπλικό αυτό σύστημα όχι μόνο δεν θα διασυνδεθεί με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟικά συστήματα, αλλά είναι πιθανόν να το λειτουργούν αποκλειστικά είτε μισθοφόροι Ρώσοι ή Ουκρανοί, είτε ένα ανεξάρτητο Ειδικό Τμήμα Αεράμυνας που δεν θα υπάγεται άμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κάτι όπως με την Στρατοχωροφυλακή, τους πραιτοριανούς, που τον προστάτεψε κατά το πραξικόπημα και έκτοτε δεν υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας αλλά στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και δηλώσεις επισήμων, τόσο Ρώσων όσο και Τούρκων, οι S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία στις αρχές του 2020 ή ίσως και νωρίτερα.

Με αυτόν τον προγραμματισμό θα συμπέσει η παράδοση με τις κρίσιμες Προεδρικές εκλογές του 2019. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η Τουρκία αλλάξει επιλογή και προμηθευτεί Patriot ή άλλο εφάμιλλο αντιαεροπορικό σύστημα, η στρατηγική χρησιμοποίησής του θα είναι η ίδια, δηλαδή η προστασία της πρωτεύουσας του κράτους.

Ο Ερντογάν καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να τις κερδίσει. Είναι θέμα ζωής και θανάτου γι’ αυτόν και το καθεστώς του. Έχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης σε ποσοστό 90%, προσπαθεί να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπεράνω όλων προσπαθεί να εφεύρει αιτίες για να διατηρήσει την ισχύ του Στρατιωτικού Νόμου που από το αποτυχόν πραξικόπημα και μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί η ισχύς του.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, σε περιόδους ισχύος του Στρατιωτικού Νόμου, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, ούτε να γίνουν ενστάσεις για λαθροχειρίες. Απόλυτα κατανοητό και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με Δημοκρατικές διαδικασίες.

Μία βολική αιτία για την διατήρηση του Στρατιωτικού Νόμου είναι ένα θερμό επεισόδιο στα εξωτερικά σύνορα πριν τις εκλογές, ίσως και με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αυτό θα αναλάβουν να το αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Μία πιθανή εξέγερση όμως στο εσωτερικό της χώρας του, θα το αντιμετωπίσουν οι ισλαμο-εθνικιστές (βλέπε Γκρίζοι Λύκοι), η Στρατοχωροφυλακή… και οι S-400.

* Ο αντιπτέραρχος (Ι) εα Ιωάννης Αναστασάκης, δραστηριοποιείται στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο: Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη (Regional Observatory: Security for Economic Development – ROSED / a Pool of experts on Eastern Mediterranean & Middle East.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top