Η ανατροπή του μακεδονισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν έχει ειλικρινή πρόθεση η σκοπιανή κυβέρνηση να την πράξει.
Για απροσδιόριστο λόγο, οι συζητήσεις του Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, προγραμματισμένες για τις 20-21 Νοεμβρίου, αναβάλλονται για 11-12 Δεκεμβρίου.Οι Σκοπιανοί βιάζονται, επειδή επιθυμούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το θέρος του 2018, να υπάρξει λύση, όχι μόνο επειδή η καθυστέρηση επίλυσης συντηρεί την πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, αλλά και επειδή το έτος 2019 είναι έτος εκλογών. Αυτό επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, κάνοντας λόγο ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, τα Σκόπια, αλλά και την ΕΕ.: «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει λύση, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε για να υπάρξει λύση. Πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες, η στάση των δύο χωρών προς τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος», είπε.
Έλληνες και Σκοπιανοί, έχουμε προετοιμαστεί για ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, προστιθεμένου γεωγραφικού προσδιορισμού, που θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων [σύνθετη ονομασία, και όχι διπλή όπως υποστήριζαν οι Σκοπιανοί, να ονομάζεται δηλαδή η χώρα τους παντού Μακεδονία, κι εμείς οι Έλληνες να την λέμε όπως θέλουμε].
Περιέργως, κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά μεταφέρουν δήλωσή του, με αναφορά στην ονομασία "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία", την οποία είχε προτείνει ο ίδιος. Υποστηρίζει, ότι αυτή η ονομασία «πράγματι δεν συντηρεί ούτε αναπαράγει τον αλυτρωτισμό. Και γι’ αυτό τη θεωρώ σωστή. Και κυρίως σταθεροποιητική για την περιοχή. Και για τα ίδια τα Σκόπια…».
Δεν ξέρω αν θα δεχθούν οι Σκοπιανοί αυτήν την ονομασία, πλην εάν η Ελλάδα αποδεχθεί την εθνικότητά τους ως Μακεδόνες, για να διατηρηθεί ο μακεδονισμός, μόνο που έτσι θα διατηρηθεί και ο αλυτρωτισμός στον οποίον επιδίδονται. Θεωρώ, ότι το θέμα της εθνικότητας είναι πλέον σοβαρό από την ονομασία της χώρας τους. Επειδή, για Γερμανούς συζητούμε, και για Γερμανία, και κανείς από όλους τους λαούς δεν αναφέρεται σ’ αυτούς ως Ντοϊτσλανδούς, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας τους. Το ίδιο και με τους Αλβανούς, που η χώρα τους είναι η Σκιπερία.
Και βέβαια, για να ανατραπεί ο μακεδονισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν έχει ειλικρινή πρόθεση η σκοπιανή κυβέρνηση να το πράξει. Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται στα Σκόπια για την απομάκρυνση του γλυπτού που παριστάνει τον Μ. Αλέξανδρο, και που ένεκα των αντιδράσεων το αποκαλούν "Έφιππο πολεμιστή". Ο σκοπιανός Τύπος έγραψε, και μετέφρασε ο Εχέδωρος, ότι ο υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε ποια είναι τα τρία μνημεία που πρώτα θα απομακρυνθούν:
«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για το έργο "Σκόπια 2014", κατά την επόμενη περίοδο θα ασχοληθεί και με το αεροδρόμιο των Σκοπίων αλλά και το Μουσείο του VMRO». Ποια θα είναι η τύχη των μνημείων που θα ξηλωθούν, θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες λένε ότι μια σχετική συνεδρία θα πραγματοποιηθεί, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη, εάν θα ληφθεί κάποια απόφαση. Από το υπουργείο λένε ότι υπάρχουν τρεις επεξεργασμένες προτάσεις που μελετούνται τώρα και πρόκειται για τα μνημεία στο δήμο του Κέντρου και στο Δήμο των Σκοπίων, στην δικαιοδοσία των οποίων είναι τα μνημεία που τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Υπάρχει όμως και μία πρόταση από τον Οργανισμό Κινηματογράφου που προτείνει τη δημιουργία ενός πάρκου, στο οποίο θα στεγασθούν όλα τα αγάλματα και μνημεία του "Σκόπια 2014". «Οι ανατολικές χώρες έχουν δημιουργήσει μνημειακά πάρκα του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με εμάς», είπε ο Γκόριαν Τόζιγια, διευθυντής της Υπηρεσίας Κινηματογράφου.
Βλέπουμε επομένως, ότι για απομάκρυνση γίνεται λόγος, και όχι για καταστροφή. Ούτε υπάρχει κάποια πληροφορία για την τύχη των σχολικών βιβλίων με τα αλυτρωτικά θέματα, ενώ -όπως έγραψα προ ημερών- οι Βούλγαροι τους υποχρέωσαν να αφαιρέσουν ό,τι δυσφημιστικό γι’ αυτούς.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου