GuidePedia

0

Σαουδαραβική διαδικτυακή εφημερίδα προχώρησε στην -πρωτοφανή μέχρι σχετικά πρόσφατα για τη Μέση Ανατολή κίνηση- της δημοσίευσης συνέντευξης του αρχηγού του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, υποστρατήγου Γκαντί Έιζενκοτ! Υποτίθεται ότι οι δυο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις επισήμως, καθώς οι τυπικές διπλωματικές διαρρυθμίσεις δεν έχουν ακολουθήσει τη νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή, όπου ο σουνιτικός κόσμος «στηρίζεται» πλέον στο εβραϊκό κράτος για την αντιμετώπιση του μεγάλου εχθρού, του σιιτικού Ιράν. Όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη είναι απολύτως χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη προς τη σαουδαραβική ηλεκτρονική εφημερίδα «Elaph», ο Ισραηλινός αρχηγός αποκάλεσε το Ιράν την «πραγματική και μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή». Είπε ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία ταυτίζονται απόλυτα στις εκτιμήσεις τους για τις πραγματικές προθέσεις του Ιράν.

Το Ιράν προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή κατασκευάζοντας εργοστάσια όπλων σε φιλικές χώρες (σ.σ. εννοούσε το Σουδάν παλαιότερα και πρόσφατα τον Λίβανο και τη Συρία) και προμηθεύοντας προηγμένα όπλα σε αντάρτικες και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο υποστράτηγος Έιζενκοτ υπενθυμίζει, ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν πολεμήσει ποτέ μεταξύ τους, ενώ ανέφερε ότι η στρατιωτική κατάσταση του Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερη, αποδίδοντας σε αυτό το δεδομένο την προσέγγιση πολλών «μετριοπαθών» χωρών της Μέσης Ανατολής, εντάσσοντας τεχνηέντως στην κατηγορία και τη Σαουδική Αραβία!

«Το Ιράν επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας μια σιιτική ημισέληνο από τον Λίβανο στο Ιράν και στη συνέχεια από τον [Περσικό] Κόλπο στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε, δηλώνοντας ότι αυτή η πρόθεση πρέπει να αποτραπεί.

Ίσως όμως επί της ουσίας, η σημαντικότερη αναφορά του Ισραηλινού αρχηγού να ήταν το ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, παρά «τις προσπάθειες του Ιράν να πετύχει κλιμάκωση», διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα», προφανώς πολεμικής εκτροπής…

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τοπικές εκρήξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρεία ανάφλεξη στην περιοχή που θα εξελιχθεί σε στρατηγική σύγκρουση. Να σημειωθεί, ότι η συνέντευξη του Ισραηλινού αρχηγού έρχεται λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον Λίβανο και την παραίτηση από το Ριάντ του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, καθώς επίσης και τις μαζικές συλλήψεις με την αιτιολογία της διαφθοράς (σ.σ. πραγματικότητα και πρόσχημα την ίδια στιγμή)…

Ευθυγραμμιζόμενος με τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ισραηλινός αρχηγός αποκάλεσε την οπτική του Λευκού Οίκου ως ελπίδα για τον σχηματισμό ενός διεθνούς συνασπισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα απομονώσει το Ιράν και τις φιλοδοξίες του.

Ο υποστράτηγος Έιζενκοτ δήλωσε επίσης, ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγει και αφορούν στην ασφάλεια της περιοχής με τις «μετριοπαθείς αραβικές χώρες», λέγοντας ότι αυτό θα γίνει και με τη Σαουδική Αραβία με την οποία υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη στρατηγική «ανάγνωση» της περιοχής, τουλάχιστον στο ζήτημα του Ιράν.

Η πιο ανησυχητική αναφορά του Ισραηλινού αρχηγού τω ενόπλων δυνάμεων, ήταν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παρουσία ιρανικής βάσης στα σύνορά του με τη Συρία, αλλά και την επί της ουσίας ενοποίηση της Συρίας και του Λιβάνου. Έχει προειδοποιήσει σχετικά όλους τους εμπλεκόμενους, εννοώντας τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Μόσχα.

Στον Λίβανο, ο υποστράτηγος Έιζενκοτ εκτίμησε, ότι η Χεζμπολάχ έχει αρχίσει να αισθάνεται οικονομική πίεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και βλημάτων, ενώ η στήριξή της όχι από το λιβανέζικο κράτος από τον λαό της χώρας έχει μειωθεί.
πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top