GuidePedia

0

Τελικά για να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει στην ΕΕ, όπως αυτή έχει μεταλλαχθεί, απ’ ότι φαίνεται θα πρέπει να αναζητά συμμαχίες, που με βάση τα κοινά συμφέροντα θα δημιουργούν ενιαία μέτωπα. 


Το είδαμε αυτό τόσο με την Ομάδα των χωρών Βίσεγκραντ αλλά και με την ομάδα των βαλκανικών χωρών που ηγήθηκαν του κλεισίματος των συνόρων για αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και παλαιότερα με μέτωπα που δημιουργούντο για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή όλοι αναζητούν ΄΄παραμάγαζα΄΄ για να διεκδικούν τα συμφέροντα τους, πέρα από κάθε λογική συνεργασίας όλων των χωρών – μελών για το κοινό συμφέρον.

 Πλέον δεν υφίσταται κοινό συμφέρον της ΕΕ και των χωρών – μελών της ως ενιαίο σύνολο, αλλά συμφέρον επιμέρους συμμαχιών … Αυτό οδήγησε να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα στην ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με άλλες τρεις βαλκανικές χώρες και ελπίζουμε να αποτελέσει μια αφετηρία διαμόρφωσης πολιτικής για τα Βαλκάνια τουλάχιστον από αυτούς που κατοικούν σε αυτά … ή ένα ανάχωμα στις απαιτήσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται εις βάρος των βαλκανικών χωρών.

Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο, τετραμερής συνάντηση των χωρών της ευρύτερης Βαλκανικής, που είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Σόφιας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 Αυτή η απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βαλκανική Συνεννόηση αποσκοπεί κυρίως στο να δημιουργηθεί μια ομάδα χωρών με κοινά συμφέροντα, που θα συντονίζονται στις Βρυξέλλες για ζητήματα που τις αφορούν άμεσα. Στη συνάντηση αυτή βρέθηκαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και οι ομόλογοι του από τη Βουλγαρία Ντάνιελ Μίτοφ, από τη Ρουμανία Λάζαρ Κομανέσκου και από την Κροατία Μίρο Κόβατς.

 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα προσπαθούσε για αρκετό καιρό να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη (κυρίως της Ρουμανίας και της Κροατίας), προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι οι τέσσερις υπουργοί συμφώνησαν στην έναρξη άτυπων τακτικών συνομιλιών, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος και στόχο μια κοινή εποικοδομητική παρέμβαση στις διαδικασίες και στις πολιτικές της Ε.Ε.. Θα λέγαμε δηλαδή ένα «βαλκανικό Βίσεγκραντ».

 Υπογραμμίζεται ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) κινούνται βάσει ενός υψηλοτάτου επιπέδου και αποτελεσματικότητος συντονισμού, σε διάφορα ζητήματα με πιο πρόσφατο ζήτημα το προσφυγικό αλλά και το ενεργειακό. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε χθες (Independent Balkan News Agency) στο πνεύμα της τετραμερούς, το οποίο, όπως είπε, είναι «ότι δεν μπορούν τρίτες χώρες, ακόμα και κράτη-μέλη της Ε.Ε., να προσπαθούν να αποφασίζουν για την περιοχή χωρίς να ακούγεται και πολύ συχνά να λαμβάνεται υπόψη ως κυρίαρχος, ο λόγος των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Βαλκανική». Πρόκειται για έμμεση πλην σαφή αιχμή προς την «Πρωτοβουλία του Βερολίνου» (Berlin Process) για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την οποία η Ελλάδα είχε αποκλειστεί το 2014.

Θεωρούμε την Ελληνική πρωτοβουλία όχι μόνο αναγκαία αλλά επιτακτική ως αντιστάθμισμα στο αλαλούμ λήψης αποφάσεων, όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

πηγή 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top