Στην Τεχεράνη θα μεταβεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 12 Αυγούστου. Η κίνηση αυτή του ηγέτη της Ρωσίας χαρακτηρίζεται ως μεγάλης σημασίας αφού θα προσπαθήσει να πείσει την νέα κυβέρνηση της χώρας να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Πέραν όμως του συγκεκριμένου ζητήματος το οποίο η Μόσχα το βλέπει ως τη κύρια δικαιολογία της Δύσης για να επέμβει ένοπλα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, τη περιοχή της νότιας και της κεντρικής Ασίας, ο Ρώσος ηγέτης θα συζητήσει και τις εξελίξεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής & Βόρειας Αφρικής (Broader Middle East & North Africa – BMENA).
Ας μην ξεχνάμε ότι η πτώση των Αδερφών Μουσουλμάνων από το… μεταμοντέρνο ημιπραξικόπημα-επανάσταση (ο καθένας το εκλαμβάνει όπως τον βολεύει) των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, αλλά και η διαφαινόμενη ηχηρή ήττα των σουνιτών τζιχαντιστών στη Συρία, δημιουργεί μία πιο «φιλική» γεωπολιτική ισορροπία στη περιοχή τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Τεχεράνη.
Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι η αλλαγή στις τύχες του περιφερειακού αυτού πολέμου στην περιοχή η οποία έχει οριστεί ως ΒΜΕΝΑ ίσως και να διεγείρει αρκετούς στο να εμπλακούν ακόμα πιο ενεργά στη διαμάχη για να αλλάξουν τον ρου των γεγονότων. Με απλά λόγια η διαφαινόμενη αναστροφή των εξελίξεων στη περιοχή ίσως να πυροδοτήσει μία ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις, αφού «κάποιοι» θα βλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει από τα χέρια τους.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το «αιώνιο» πλέον ζήτημα των S-300 (η Ρωσία καταθέτει εναλλακτική πρόταση) αλλά και την περεταίρω συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα αφού είναι πλέον φανερό ότι τα τελευταία δύο-τρία έτη, η «Αραβική Άνοιξη» έχει αποδείξει ότι το πλέον ανατρεπτικό και φονταμενταλιστικό ισλαμιστικό (προσοχή, όχι ισλαμικό) κίνημα δεν έχει να κάνει τόσο με το σιιτικό στρατόπεδο όσο με το σουνιτικό, όπως αυτό εκπορεύεται από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου αλλά και τις αντιδυτικές ομάδες οι οποίες «ανδρώθηκαν» στα βουνά του Αφγανιστάν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Με βάση όλα τα παραπάνω και με γνώμονα το εν δεχόμενο η νέα ηγεσία του Ιράν να μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά πιο δεκτική προς τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει, ο Β. Πούτιν θα επισκεφτεί έναν… στο τακτικό επίπεδο στρατηγικό σύμμαχο (στο στρατηγικό μακρο-επίπεδο Ρωσία και Ιράν έχουν αρκετά να τους διαιρούν), για πρώτη φορά από το 2007, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρα έτη. Και να μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι σχέσεις με την Τεχεράνη αποτελούν τα τελευταία χρόνια για τους Ρώσους ένα «εργαλείο» στο πλαίσιο της ρύθμισης των σχέσεών τους με την Ουάσιγκτον.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου