GuidePedia

0

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πια την οικονομική ευχέρεια για μεγάλες και πολυδάπανες στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως εκείνες της Κορέας, του Βιετνάμ και του Ιράκ. Έτσι ο Obama επιλέγει την εντατικοποίηση της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Ο Ιταλός καθηγητής γεωπολιτικής Μanlio Dinucci αναλύει το όλο σχέδιο και τις επιπτώσεις του στη ζωή όλων μας.


Στον Πρόεδρο Obama δεν αρέσει ο πόλεμος. Όχι επειδή είναι κάτοχος ενός Νόμπελ Ειρήνης, αλλά επειδή θεωρεί ότι οποιαδήποτε ανοιχτή επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποκαλύψει την στρατηγική και τα συμφέροντα πάνω στα οποία βασίζεται η ενέργεια αυτή. Έτσι, έχει προχωρήσει στην εκτέλεση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, το οποίο, όπως επισημαίνει η Washington Post, «απηχεί την έφεση της κυβέρνησης Οbama στην κατασκοπεία και τις μυστικές δράσεις και την προτίμησή τους έναντι της συμβατικής πρακτικής μιας βίαιης εισβολής».

Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA), η οποία μέχρι πρόσφατα είχε επικεντρωθεί στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα ως «μυστική υπηρεσία η οποία θα εστιάζει σε αναδυόμενες απειλές και θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη δράση της CIA καθώς και με εκείνη των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας».



Το πρώτο βήμα θα είναι η επέκταση του οργανογράμματος της DIA, το προσωπικό της οποίας έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία, και σήμερα αριθμεί 16.500 υπαλλήλους περίπου. Πρόκειται να διαμορφωθεί μια «νέα γενιά μυστικών πρακτόρων», έτοιμη για αποστολές στο εξωτερικό. Θα εκπαιδευτεί από τη CIA στο ειδικό κέντρο που έχει ιδρυθεί στην Βιρτζίνια, γνωστό με την ονομασία «η Φάρμα», όπου εκπαιδεύονται μυστικοί πράκτορες. Έτσι θα δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις για τους εκπαιδευόμενους της DIA, οι οποίες θα αντιστοιχούν συνολικά στο 20% των αποφοίτων της «Φάρμας».

Η ολοένα στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών υπηρεσιών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η DIA έχει υιοθετήσει μερικές από τις εσωτερικές δομές της CIA - μεταξύ άλλων, μια μονάδα που ονομάστηκε “Persia House”, και η οποία θα συντονίζει μυστικές επιχειρήσεις εντός του Ιράν.

Οι νέοι πράκτορες της DIA θα εκπαιδευτούν επίσης στα πλαίσια μιας σειράς ειδικών μαθημάτων. Το όλο πρόγραμμα θα διευθύνει ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκτός από την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων στην εξολόθρευση του εχθρού, θα υπάρχουν επίσης μαθήματα «μη συμβατικού πολέμου», ο οποίος πόλεμος θα διεξαχθεί από εξωτερικές δυνάμεις που θα εκπαιδευτούν ειδικά για δύο σκοπούς:

1) τις «καταστολές εξεγέρσεων», έτσι ώστε να είναι δυνατή η παροχή βοήθειας σε συμμαχικές κυβερνήσεις, προκειμένου να καταστέλλουν εξεγέρσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και

2) τις «ψυχολογικές επιχειρήσεις», οι οποίες αποσκοπούν στο να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, έτσι ώστε ο πληθυσμός τελικά να πείθεται για την αναγκαιότητα των στρατιωτικών δράσεων των ΗΠΑ και να τις υποστηρίζει.



Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, οι νέοι αυτοί πράκτορες της DIA, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα αριθμούν περίπου 1.600, θα αναλάβουν αποστολές σε όλο τον κόσμο, τις οποίες θα τους αναθέσει το Πεντάγωνο. Το Yπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα τους παρέχει πλαστές ταυτότητες, έτσι ώστε κάποιοι από αυτούς να διεισδύουν σε πρεσβείες. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι πρεσβείες είναι ήδη γεμάτες από πράκτορες της CIA, οι πράκτορες της DIA μάλλον θα εφοδιαστούν με άλλου είδους πλαστές ταυτότητες. Για παράδειγμα, θα «μεταμορφωθούν» σε μέλη του διδακτικού προσωπικού πανεπιστημίων ή στελέχη επιχειρήσεων.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι, χάρη στην στρατιωτική εμπειρία τους, οι πράκτορες της DIA είναι πιο κατάλληλοι για στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, αρκετά ικανών ώστε να παρέχουν πληροφορίες στρατιωτικής φύσεως, όπως για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με το νέο κινεζικό μαχητικό αεροπλάνο. Όσο για την ανάπτυξη του οργανογράμματος τους, αυτή θα επιτρέψει στην DIA να επεκτείνει το φάσμα των στόχων της σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και δράσεις των ειδικών δυνάμεων.



Αυτός είναι ο νέος τρόπος της διεξαγωγής πολέμων, μέσω της προετοιμασίας και της στήριξης ανοιχτών επιθέσεων με μυστικές δράσεις, οι οποίες σκοπό έχουν ή την αποδυνάμωση μιας χώρας-στόχου εκ των έσω, όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης, ή την υπονόμευσή της στο εσωτερικό της χώρας, όπως επιχειρείται στη Συρία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που υιοθετείται μέσω της αναδιάρθρωσης της DIA, η οποία ήδη δρομολογείται μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Οbama.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία στην Ιταλία, Pier Luigi Bersani, ο οποίος τρέφει μεγάλη εκτίμηση για το πρόσωπο του Οbama, τον έχει ήδη συγχαρεί για την πρωτοβουλία του αυτή. Ωστόσο, ο ίδιος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λιβύη, προκειμένου, όπως δήλωσε, να φροντίσει «ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή ιταλική παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου». Πράγμα που σημαίνει, ουσιαστικά, να εξακολουθήσει η φάση που διαδέχθηκε τον πόλεμο κατά της Λιβύης, στον οποίο συμμετείχε και η Ιταλία κατά διαταγή των ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι στο άκουσμα της είδησης για την εισβολή του ΝΑΤΟ, ο Bersani δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και αναφώνησε: «Επιτέλους. Καιρός ήταν»!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top