GuidePedia

0

Ομαλότητα στις αγορές; Ξεχάστε την. Αυτό υποστηρίζει η έκθεση της Deutsche Bank με τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, χωρίς μάλιστα να αποκλείει να μείνει το 2013 στην Ιστορία ως το έβδομο διαδοχικό έτος ακραίων γεγονότων και πρωτόγνωρων οικονομικών σοκ.

Τα γεγονότα θα κριθούν ως έναν μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες: τη δράση των πολιτικών ηγετών, τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και την ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μη ομαλή συμπεριφορά της αγοράς τα τελευταία χρόνια, η Deutsche Bank εξέτασε 13 ακραία γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Δεν πρόκειται για απλούς κινδύνους, οι οποίοι αναφέρονται γενικά στα outlook για το 2013, αλλά για γεγονότα και περιστατικά που θα εκπλήξουν πραγματικά τους παράγοντες της αγοράς:

1. Η Fed χρηματοδοτεί τις αγορές μετοχών. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό η ανάπτυξη και τα ευαίσθητα σε κινδύνους νομίσματα, όπως αυτά των αναδυόμενων αγορών, το μπλοκ του αμερικανικού δολαρίου και η κορόνα Σουηδίας, θα υπεραποδώσουν.

2. Η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι έχει αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν μεγαλύτερη αξία απ' ό,τι το συνολικό της χρέος.

3. Η Σουηδία, η Τουρκία και η Βραζιλία θα συνεργαστούν για να φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό τα νομίσματα του Ισραήλ και της Αιγύπτου θα επωφεληθούν, όπως και οι εξαγωγείς πετρελαίου, το δολάριο Καναδά και το ρωσικό ρούβλι.

4. Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού διαλύεται και διεξάγονται εκλογές, οδηγώντας τη στερλίνα στα τάρταρα.

5. Γίνεται «αγώνας» για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και έτσι κάθε μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο ανεβαίνει.

6. Η Βόρεια Κορέα «ανοίγεται» και χαλαρώνουν οι εντάσεις. Εάν συμβεί αυτό, το νόμισμα της χώρας θα ανατιμηθεί σημαντικά.

7. Το Ιράν αλλάζει την εξωτερική πολιτική του και γίνεται λιγότερο επιθετικό. Το νόμισμα του Ισραήλ επηρεάζεται, όπως και τα νομίσματα της αγοράς πετρελαίου.

8. Η σύνδεση μεταξύ μετοχών και νομισμάτων θα διαρραγεί, προκαλώντας αλλαγές στην αγορά συναλλάγματος.

9. Οι εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα θα αυξηθούν επικίνδυνα. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό όλα τα ασιατικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του γιεν, θα επηρεαστούν.

10. Η Ευρώπη θα αντλεί ηλιακή ενέργεια από την έρημο Σαχάρα. Εάν συμβεί αυτό, θα επωφεληθεί σημαντικά το ευρώ.

11. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.

12. Η φούσκα στις αναδυόμενες αγορές ομολόγων θα σκάσει. Θα χτυπηθούν έντονα τα assets της περιοχής και παράλληλα θα αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών στην αγορά νομισμάτων.

13. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας χάνει τις εκλογές. Εάν συμβεί αυτό, η στρατηγική του στοιχήματος της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας θα αποδώσει σημαντικά κέρδη.

Οπως υποστηρίζει η Deutsche Bank, είναι γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, μέσω της συνεχιζόμενης δράσης τους, έχουν κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, συνεχίζει ο οίκος, η λύση για τη σωτηρία των υπερχρεωμένων χωρών του πλανήτη, αλλά και οι τρόποι τόνωσης της ανάπτυξης αναζητούνται ακόμη. Το 2013, κατά την Deutsche Bank, δεν θα είναι απαλλαγμένο από το φάντασμα της ύφεσης. Οι ανάγκες για παροχή ρευστότητας είτε κρατών είτε τραπεζών θα επιμείνουν.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές έρχεται από τους πολιτικούς» υποστηρίζει η έκθεση της Deutsche Bank και εξηγεί: Πάρτε, για παράδειγμα, τις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, τις επικείμενες εκλογές στην Ιταλία και την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση σε Ελλάδα και Ισπανία. «Το 2013 δεν αποκλείεται σε γενικές γραμμές να είναι ήπιο για τα διεθνή χρηματιστήρια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον κίνδυνο να υπάρξουν μεγάλες στιγμές έντονου ρίσκου».


Η αναφορά στο ελληνικό φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα, η Deutsche Bank έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα. Μια σειρά μελετών έχουν δείξει, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ότι υπάρχει αέριο στη Μεσόγειο και ως βάση σύγκρισης τα ελληνικά αποθέματα νότια της Κρήτης αξίζουν 600 δισ. δολάρια. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013 και μια δυνητικά θετική εξέλιξη θα είναι μια έκπληξη για τη χώρα που τη βασανίζει το χρέος. «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. Ενας αριθμός μελετών οι οποίες έχουν εξετάσει ανάλογα κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση σύγκρισης τοποθετούν το πιθανό ύψος της αξίας του φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έως τα 600 δισ. δολάρια» αναφέρει η έκθεση της γερμανικής τράπεζας.





Ο «κόκκινος δράκος» αντέχει και αναμένεται να έχει ρυθμούς ανάπτυξης 8,4%

O ασιατικός γίγαντας δεν στέκεται σε πήλινα πόδια. Η κινεζική μεγαλοαστική τάξη αυξάνεται αριθμητικά, δίνοντας ώθηση στην εσωτερική κατανάλωση, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και η οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 8%. Με δεδομένο το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον η Κίνα φαίνεται να είναι ανθεκτική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τις εκτιμήσεις για το 2013. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την Κίνα και την ανατολική Ασία, η κινεζική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς ανάπτυξης 8,4%. «Για το 2013 αναμένουμε η περιοχή να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη ισχυρή εγχώρια ζήτηση και μια ήπια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα ωθήσει τις καθαρές εξαγωγές στην επιστροφή τους σε θετικό έδαφος, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014» αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα και επισημαίνει ότι «οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν διατηρήσει τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη και είναι σε θέση να αντέχουν τους εξωτερικούς κραδασμούς». Παρ’ όλα αυτά η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους, όπως μια απότομη πτώση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων στην Κίνα, που θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και μια αποτυχία των ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές δαπανών, πριν από το τέλος του έτους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Κίνα αναμένεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης 8,4% το επόμενο έτος, που τροφοδοτείται από τα φορολογικά κίνητρα και την ταχύτερη υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Οι τελευταίες προβλέψεις είναι υψηλότερες από το ποσοστό του 8,1% που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Για την ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας στο σύνολό της, το επόμενο έτος αναμένεται στο 7,9%, που είναι πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 7,6%.

Το Πεκίνο υπό την ηγεσία του Ξι Ζιπίνγκ θα καθορίσει τους νέους οικονομικούς στόχους, με τον νέο ηγέτη να προσδοκά να αφήσει το στίγμα του στην καινούργια εποχή των μεγάλων προκλήσεων. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται οι στόχοι για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και μια σειρά από μέτρα που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα, τη φορολογική πολιτική σε μια χώρα με πολύ μεγάλο φορολογικό εύρος, καθώς και την αστικοποίηση. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί εντός και εκτός κινεζικών συνόρων είναι εάν τελικά η νέα ηγεσία θα θελήσει να κάνει τη μεγάλη αλλαγή και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top