Αναφορά στο ζήτημα της Κύπρου είχαμε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.
Η αναφορά μάλιστα έγινε με τέτοιον τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με κύριο θέμα την ενεργειακή σχέση των δυο πλευρών, η ρωσική πλευρά που φημίζεται για τη γεωπολιτική οπτική που υιοθετεί στα επιμέρους ζητήματα που την απασχολούν (π.χ. το «όπλο» της ενέργειας είναι πολύ ευρύτερο από απλά οικονομικό), έθεσε το θέμα της παραδοσιακής πρόσβασής της στην Κύπρο και φαίνεται πως στα ανταλλάγματα που ζήτησε υπήρχε και η γενικότερη πρόσβαση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο…
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η χώρα του θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο στο πλαίσιο διεθνούς απόπειρας ενίσχυσης για την αποφυγή της χρεοκοπίας (bailout) και απλά ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης να προσδιορίσουν τους όρους της βοήθειας που θα παράσχουν. Η γεωστρατηγική σημασία της νήσου, όχι μόνο της αναταραχής στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί, τα οποία σε συνδυασμό με τα ισραηλινά και αργότερα με τα ελληνικά θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Υπενθυμίζουμε την αρνητική εξέλιξη της μη συμμετοχής των Ρώσων στην κοινοπραξία αξιοποίησης των ισραηλινών κοιτασμάτων (κοίτασμα «Λεβιάθαν») και η επιλογή αυστραλιανής εταιρίας, καθώς σε περίπτωση που οι Ρώσοι έπαιρναν το δικό τους μερίδιο, πολλές παράπλευρες καταστάσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, με ασφαλώς καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης.
Εάν τελικά προκύψει ρωσική συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει επιτευχθεί και «συγκράτηση» στο «τσουνάμι» των αλλαγών που ζητά η τρόικα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, που θα έθετε σε κίνδυνο πολυποίκιλα ρωσικά συμφέροντα…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου