GuidePedia

0

Σε ανοικτό πόλεμο εξελίσσεται η διαμάχη του Γάλλο- Γερμανικού άξονα με τή Βρετανία σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το ”σκασμό” του Ν. Σαρκοζί προς τον Ντ. Κάμερον ήρθε προχθές η Α. Μέρκελ, να ”προκαλέσει” το Λονδίνο, μιλώντας για ”ομοσπονδιακή Ευρώπη”, γνωρίζοντας άριστα ότι η αντίδραση της συντηρητικής κυβέρνησης θα ήταν απολύτως αρνητική.  Έτσι, μετά την πρόταση Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονιστεί με τη σειρά του οτι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πλησιέστερα στην ιδέα ενός δικτύου παρά στην δημιουργία ενός μπλοκ.  Μόλις πριν δύο εβδομάδες ο ίδιος ο Κάμερον υποστήριξε ότι ο «φόρος Τόμπιν» που προτείνει η ΕΕ στην Ευρωζώνη, αποτελεί μαχαίρια στην καρδιά του City.
Γίνεται σαφές στις Βρυξέλλες ότι η διάδοση της οικονομικής κρίσης δοκιμάζει τη Γερμανική αντοχή καθώς ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα ”τριξίματα” εκτός από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου,  στην Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα προειδοποιεί για επιστροφή της ύφεσης στην Ευρωζώνη, η κα Μέρκελ επιχειρεί να ”φύγει” μπροστά αναζητώντας λύσεις στην ομοσπονδοποίηση της ΕΕ, φυσικά χωρίς να ξεχνάμε τη πάγια γερμανική φιλολογία περί ”οικονομικής διακυβέρνησης”.
Στην ίδια τη Βρετανία ωστόσο τα προβλήματα δεν είναι μικρότερα, πάρα το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας εξασφαλίζει στη λίρα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Δεν της λύνει όμως το πρόβλημα που δημιουργεί στις Βρετανικές τράπεζες η έκθεση τους σε ομόλογα της Γαλλίας και της Ιταλίας σε περίπτωση εξάπλωσης της κρίσης στους επόμενους μήνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η παρέμβαση του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, προ τριημέρου, που εναγωνίως ζήτησε την άμεση στήριξη του ευρώ από το Λονδίνο.
Η παρούσα κρίση είναι βέβαιο πως θα ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αλλά η ουσία του προβλήματος παραμένει, θα κρατά σε εγρήγορση τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης και με βεβαιότητα θα απασχολήσει τα Ευρωπαϊκά όργανα καθώς διαφορετικές πολιτικές θα συγκρούονται.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top