GuidePedia

0
Της Αλίνα Λέχτινεν για τους Southeast European Times
Την προηγούμενη βδομάδα, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) κάλεσε Κούρδους στην Τουρκία να προβούν σε πολιτειακή ανυπακοή, διοργανώνοντας καθιστικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Τη Δευτέρα (28 Μαρτίου), σημειώθηκαν ταραχές στην επαρχία Σιίρτ όταν περίπου 40.000 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στους φερόμενους μαζικούς τάφους 200 Κούρδων που είχαν θαφτεί στο Κασαπντερέσι.
Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα έπειτα από καθιστική διαμαρτυρία του BDP στο Τακσίμ Γκεζί Παρκ την Κυριακή, όπου οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.
Στις νοτιοανατολικές πόλεις Μπατμάν και Ντιγιαρμπακίρ συνελήφθησαν κάποια μέλη του BDP, καθώς επίσης άλλοι διαδηλωτές.
Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει σε αδιέξοδο μέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ταρίκ Ογκουζλού του Πανεπιστημίου Bilkent, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι απίθανο να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές του προς το Κουρδικό πρόβλημα πριν τις συγκεκριμένες εκλογές.
“Δεν αναμένω από το ΑΚΡ να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα στην Τουρκία. Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να σιωπά”, ανέφερε ο Ογκουζλού.
Ο Κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας απαιτεί βασικά δικαιώματα και αυτονομία εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, τα αιτήματά του εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιηθεί πλήρως. Το 2009, η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη λεγόμενη “Κουρδική Πρωτοβουλία”. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν ήταν επιτυχημένη.
“Η επιχείρηση στο σύνολό της γύρισε μπούμερανγκ, λόγω της αδεξιότητας της κυβέρνησης και της αποτυχίας όλων των υπολοίπων κομμάτων στην Τουρκία να συμφωνήσουν στον τρόπο εφαρμογής της”, ανέφερε ο Καθηγητής Μάικλ Γκίντερ από το Πολυτεχνείο Τενεσί, ειδικός για το Κουρδικό, στους SETimes.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην Τουρκία. Την προηγούμενη βδομάδα, ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ υποβλήθηκε πρόστιμο άνω των 2.500 ευρώ για σχόλιά του σε συνέντευξη σε Ελβετική εφημερίδα το 2005 σχετικά με τον αριθμό Κούρδων και Αρμένιων που είχαν σκοτωθεί σε Τουρκικά εδάφη.
Η Τουρκία δεν αποτελεί τη μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος αναταραχές στον Κουρδικό πληθυσμό της.
“Ο Κουρδικός λαός σε Συρία και Ιράκ βρίσκεται και αυτός σε εξέγερση. Το Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το Κουρδικό πρόβλημα στην περιοχή”, εξήγησε ο Ογκουζλού.
Κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Κούρδοι προσπαθούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με αντάρτες σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, οι οποίοι ανατρέπουν διαδοχικές κυβερνήσεις.
“Η τρέχουσα Κουρδική αναταραχή στην Τουρκία ενδέχεται να λάβει ‘ώθηση’ από τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα επί του παρόντος σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής”, ανέφερε ο Γκίντερ.
Ωστόσο, ο Καθηγητής Ερχάν Κελεσόγλου του Πανεπιστημίου Ινστανμπούλ διστάζει να προβεί σε σχετικούς ισχυρισμούς.
“Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κουρδική νεολαία είναι αρκετά εξοργισμένη εναντίον του καθεστώτος και πολύ ενθουσιασμένη για τις ταραχές στη Μέση Ανατολή. Θα δούμε την έκβαση στο εγγύς μέλλον”, ανέφερε.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top