GuidePedia

0
photoΤης Ελισάβετ Μαραγουλά για τους Southeast European Times
Ελαφρύνσεις στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του δανείου, όμως η χώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
Αλματώδης άνοδος των μετοχών στην Αθήνα τη Δευτέρα (14 Μαρτίου). [Reuters] Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 5% τη Δευτέρα (14 Μαρτίου),
οφειλόμενη εν μέρει στην απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι υιοθέτησαν και άλλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρώπη.
Η συμφωνία περιλαμβάνει παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τρία στα 7,5 έτη και μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, ή κατά μέσο όρο από 5,2% στο 4,2%, παρέχοντας στην χώρα τη δυνατότητα εξοικονόμησης έξι περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ από την αποπληρωμή του πακέτου σωτηρίας 110 δις ευρώ που έλαβε πέρσι από την ΕΕ-ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως «σαφή ένδειξη της εκτίμησης για την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».
Η σημασία αυτού, σχολιάζεται και από τους αναλυτές.
Η σύνοδος κατέληξε σε περισσότερα από ότι φαίνονταν πιθανά εκ των προτέρων, κατά τον Χάουαρντ Άρτσερ, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της HIS Global Insight που εδρεύει στο Λονδίνο.
Το «περιεκτικό» σχέδιο των ηγετών να επαναφέρει το ευρώ στην πορεία του αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την προσεχή εβδομάδα.
«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ενισχύσουν την ικανότητα και την ευλυγισία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσαν πρόοδο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον EFSF κατά τα μέσα του 2013. Επίσης συμφώνησαν για συμφωνία που αποβλέπει στην ενίσχυση του οικονομικού συντονισμού και διακυβέρνησης μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όπου βραδυπορεί» παρατηρεί ο Άρτσερ σε σημείωμά του.
Αν και σημαντικές, οι αποφάσεις αυτές είναι ένα μόνο βήμα προς την επίτευξη ενός απόμακρου στόχου.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους εντός της ευρωζώνης, ωστόσο η όποια καθυστέρηση στις αγορές θα αποδειχθεί ότι αποτελεί προσωρινή μόνο ανάπαυλα εάν οι χώρες δεν προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες εξυγίανσης των δημοσιοοικονομικών, τραπεζών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας σε μόνιμη βάση», γράφει ο Άρτσερ.
Μολονότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο και σήμερα έχει και την περαιτέρω κατανόηση και υποστήριξη των λοιπών ηγετών των 17 χωρών της ευρωζώνης, χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.
«Η παράταση της αποπληρωμής στα 7,5 έτη είναι κάποια βοήθεια, σαφώς όμως δεν αρκεί» είπε ο Ζολτ Ντάρβας, εσωτερικό στέλεχος της εδρεύουσας στις Βρυξέλλες δεξαμενής σκέψης «Bruegel». «Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για να επαναφέρει το λόγο χρέους/ΑΕΠ σε φθίνουσα πορεία, ειδάλλως θα πρέπει να επισπεύσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη. Και το έργο της εστιάζεται σε αυτό, ότι προβαίνει σε πολύ σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές» εξήγησε ο Ντάρβας.
Ο Τζενς Μπάστιαν, έμπειρος οικονομικός συνεργάτης για την ΝΑ Ευρώπη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής έδωσε παρόμοιες εξηγήσεις αναφορικά με τις πρόσφατες ελαφρύνσεις.
«Μια μικρή αλλά αναγκαία, θεωρώ, συνεισφορά. Λύνουν το πρόβλημα; Όχι. Αυτό μπορεί να το πετύχει η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σε ένα Σαββατοκύριακο» είπε ο Μπάστιαν στους SETimes.
«Ήταν, νομίζω, επιδιόρθωση και αναγκαία μάλιστα. Όμως δεν επιλύει ουσιαστικά τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιληφθεί η Ελλάδα και αυτό επίσης θα πρέπει να το επιληφθεί η ευρωζώνη» είπε ο Μπάστιαν.
Με την ανεργία να λέγεται ότι ήταν στο 14,8% το Δεκέμβριο του 2010, στη λίστα των όσων εύχονται οι Έλληνες τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας δεν κατέχουν εξέχουσα θέση, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν κι άλλα εάν δεν σταματήσει η φοροδιαφυγή.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει ότι, όσον αφορά την κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και επίσης το επιχειρηματικό κλίμα, έχει θέσει υπό έλεγχο τα προβλήματα και ότι μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό που υπέγραψε» είπε ο Μπάστιαν.
Εάν υπάρχει κάτι από τη σύνοδο κορυφής που είναι σαφές, είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, όχι απλώς ένα πακέτο σωτηρίας.
«Έχει φανεί τους τελευταίους μήνες ότι δεν είναι αρκετό να πετάς χρήμα στα προβλήματα» είπε ο Μπάστιαν.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top