GuidePedia

0
Τέσσερις ρωσικές πυρηνικές μονάδες είναι δυνητικά επικίνδυνες, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε ενεργές σεισμικές ζώνες, δήλωσε σήμερα Ρώσος ειδικός σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. 


"Οι πυρηνικές μονάδες του Μπαλάκοβο (στο Βόλγα) και του Ροστόφ (νότια) βρίσκονται και οι δύο σε ενεργές σεισμικές ζώνες και είναι δυνητικά επικίνδυνες", δήλωσε ο ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ, μέλος του δημόσιου Συμβουλίου,
στη ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom). 


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει πυρηνικές μονάδες σε σεισμογενείς ζώνες και δεν έχει την πρόθεση να οικοδομήσει σε περιοχές που παρουσιάζουν τέτοιους κινδύνους. 


"Οι μονάδες της Κόλα (βορειοδυτικά) και της Νοβοβορονέζ (κέντρο) δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας", πρόσθεσε ο Κουζνέτσοφ, πρώην επιθεωρητής των ρωσικών πυρηνικών μονάδων. 



Ο ειδικός κατήγγειλε εξάλλου "την φρενήρη παράταση της διορίας εκμετάλλευσης των παλαιών αντιδραστήρων", αναφέροντας την περίπτωση της μονάδας Λένινγκράντσκαγια (κοντά στην Αγία Πετρούπολη), όπου η διορία παρατάθηκε έως το 2025. 



Οι μισοί από τους 32 αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Ρωσία είναι πρώτης γενιάς, και ένδεκα είναι τύπου RBMK, που χρησιμοποιείται και στη μονάδα του Τσερνομπίλ", είπε ο Κουζνέτσοφ. 



Ο εμπειρογνώμονας αυτός είναι ένας πρώην "εκκαθαριστής" των συνεπειών της πυρηνικής καταστροφής του 1986 στην ουκρανική μονάδα, που θεωρείται το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. 



Ο κ. Κουζνέτσοφ κατήγγειλε "την απουσία στη Ρωσία (πρώην Σοβιετική) ικανών ειδικών που είναι σε θέση να επιτηρήσουν την τεχνική κατάσταση των πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. 



Ο Πούτιν κάλεσε σήμερα τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν μια μελέτη σχετικά με τον πυρηνικό τομέα στη Ρωσία για να "αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση των πυρηνικών σταθμών και τις προοπτικές για το μέλλον" μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία ο οποίος προκάλεσε πολλές εκρήξεις σε μια πυρηνική μονάδα. 



Η Ρωσία έχει σήμερα δέκα πυρηνικές μονάδες όπου λειτουργούν 32 αντιδραστήρες με δυναμικότητα 24.242 μεγαβάτ, οι οποίοι παρήγαγαν 169,4 δισεκατομμύρια κιλοβάτ, το 2010.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top