GuidePedia

0
Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Egemen Bagis πραγματοποίησε ομιλίa χθες στις Βρυξέλλες, στη γνωστή δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC), με θέμα « Οι σχέσεις Τουρκίας –Ε.Ε. – Πού κατευθύνονται;», προβαίνοντας και πάλι σε παραπληροφόρηση των τουρκικών σχεδιασμών σχετικά με την ΕΕ και την Κύπρο.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Bagis δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και ότι η αισιοδοξία του αυτή βασίζεται στο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.
Είπε χαρακτηριστικά ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010 μπορεί να θεωρηθεί η πιο θετική και ενθαρρυντική έκθεση που έχει εκδώσει ποτέ μέχρι σήμερα η Επιτροπή, αφού λαμβάνει υπόψη της όλα τα βήματα που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά, είπε, που η έκθεση προόδου δεν κάνει λόγο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, την εξάλειψη των βασανιστηρίων ή την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η χώρα του τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα μετά την έγκριση του «πακέτου» συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Bagis είπε ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει πολλά και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα θετικά σημεία του ανωτέρω «πακέτου» :
•Περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες
•Μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών
•Παράταση των εργασιακών δικαιωμάτων
•Δημιουργία του θεσμού του Διαμεσολαβητή
•Περιορισμός των εξουσιών των στρατιωτικών δικαστηρίων
•Παροχή δικαιώματος στους Τούρκους πολίτες να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας
•Διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εκπροσώπησης όλων των κοινωνικών μερίδων στο δικαστικό σώμα.
Η περασμένη χρονιά, παρατήρησε ο κ. Bagis , υπήρξε χρονιά που εντατικοποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Τουρκίας και αυτό όχι μόνο αναφορικά με τους νόμους αλλά και με απτά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Ως πρώτο παράδειγμα ανέφερε την ιστορική Πατριαρχική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (για πρώτη φορά μετά το 1923) αλλά και την πρώτη λειτουργία σε αρμενική εκκλησία, το Ναό του Τιμίου Σταυρού που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, επίσης για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια. Όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις ήταν η κυβέρνηση που χορήγησε την άδεια να γίνουν οι συγκεκριμένες λειτουργίες.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Τουρκία αποφάσισε να εξαλείψει από όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία όλα τα «σχόλια που συνιστούν διακρίσεις και καλλιεργούν προκαταλήψεις έναντι άλλων λαών» (discriminatory remarks) ενώ αποφάσισε επίσης να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα στα βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των Ρομά είπε ότι τη στιγμή που ένα ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. προσπαθούσε να τους εκδιώξει από το έδαφός του, στη χώρα του πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού Erdogan με 20.000 Ρομά. Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός απολογήθηκε γιατί μέχρι τώρα αγνοούσε τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο διοργανώθηκε σχετικά διεθνές συνέδριο.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό με τον οποίο προχωρά η Τουρκία στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα μέσα στη χρονιά. Παρατήρησε επίσης ότι παρόλο που αυτός ο ρυθμός θα έπρεπε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ένταξη, αυτό δεν συμβαίνει. «Εάν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαιά μας, αντί για 13 κεφάλαια που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ανοίξει 29. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε 16 ακόμα κεφάλαια σε σύντομη χρονική περίοδο» είπε. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την οικονομία, δήλωσε ότι «έχουμε τους σωστούς θεσμούς, τη σωστή συμπεριφορά, τα σωστά νούμερα. Γι ‘ αυτό είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης». Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς είναι δυνατόν να μην ανοίγει το κεφάλαιο για την ενέργεια, όταν ο τομέας αυτός είναι τόσο σημαντικός για την Ευρώπη και η Τουρκία ένας τόσο σημαντικός εταίρος.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι είναι προτιμότερο να προσπαθούμε με τους εταίρους μας να επιλύσουμε το πρόβλημα παρά να κατασκευάζουμε μονομερώς φράχτες στα σύνορα. «Δεν πιστεύω ότι οι φράχτες θα λύσουν τα προβλήματα. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τα τείχη που έπεσαν στο Βερολίνο μπορούν να χτιστούν και πάλι, τουλάχιστον στο μυαλό. Πιστεύουν ότι μπορούν να εγκαθιδρύσουν ψυχολογικά εμπόδια. Εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, τότε πρέπει να κοιτάξουμε τις αιτίες. Εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να ριψοκινδυνεύσει τη ζωή του προκειμένου να φθάσει σε μία χώρα περισσότερο ευημερούσα και σε μία πιο δημοκρατική κοινωνία, θα βρει άλλους τρόπους και μέσα. Επομένως πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Αυτό είναι η ουσία του προβλήματος. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ένας πραγματικός εταίρος στην επίλυση προβλημάτων. Η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των υπαρχόντων».
Στη συνέχεια ο κ. Bagis είπε για το κυπριακό ότι «Ναι, πρέπει να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Η Τουρκία είναι έτοιμη για συμβιβασμό από τη στιγμή που ο συμβιβασμός θα είναι αμοιβαίος. Κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να κάνει μονομερή βήματα γιατί έχουμε κάνει πάρα πολλά από το 2002. Όσοι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο κυπριακό ξέρετε ότι ήταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μου που οδήγησε στο σχέδιο Ανάν, που έπεισε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ. Είμαι ευχαριστημένος που οι συναντήσεις στη Γενεύη πήγαν καλά και περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει να κάνει με τοίχους αλλά με γέφυρες που θα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε να βρούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί». Σχολίασε όμως ότι συμβαίνουν και γεγονότα που σοκάρουν την τουρκική κοινή γνώμη, όπως ήταν τα επεισόδια με την τουρκική ομάδα μπάσκετ που πήγε στην Κύπρο πριν τα Χριστούγεννα και όπου «5 Τούρκοι παίκτες δέχθηκαν επίθεση ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι».
Τέλος ο κ. Bagis έθεσε και πάλι το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου στην Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και σε ερώτηση για το ζήτημα του φράχτη που σκοπεύει να κατασκευάσει η Ελλάδα ο Υπουργός απάντησε ότι «Σχετικά με το τείχος που σκοπεύουν να χτίσουν οι ελληνικές αρχές – στην πραγματικότητα είναι ένας φράχτης – είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν σε ελληνικό έδαφος. Μπορούν να φτιάξουν ένα φράχτη σε 12 χιλιόμετρα, υπάρχει όμως όλο το Αιγαίο. Δεν πιστεύω ότι τα 12 χιλιόμετρα του φράχτη θα αξίζουν τη δαπάνη. Εάν θέλεις πραγματικά να λύσεις το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης επιτυχημένα πρέπει να πας στις χώρες προέλευσης και να τις βοηθήσεις να βρουν λύσεις».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο ο κ. Bagis είπε ότι «η κα Μέρκελ έκανε ιστορικά λάθη. Μάλιστα ήταν η ίδια που είχε δημόσια δηλώσει ότι ήταν λάθος που επετράπη η ένταξη της «Νότιας Κύπρου» στην Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του συνοριακού προβλήματος με το Βορρά. Και τώρα έρχεται να κάνει σχόλια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να κρίνω ποιες δηλώσεις της είναι περισσότερο ακριβείς».
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «Unitted States of Cyprus» περιγράφοντας μία μελλοντική κατάσταση στην οποία το κυπριακό θα έχει επιλυθεί, απάντησε ότι αυτό το όνομα περιλαμβανόταν στις προβλέψεις του Σχεδίου Ανάν. «Εάν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο καλύτερο όνομα, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις» κατέληξε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top