GuidePedia

0
Η Αγκυρα δεν θεωρεί εχθρική την πρόθεση της Αθήνας να κατασκευάσει φράχτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο με σκοπό να ανασχέσει τα κύματα λαθρομεταναστών που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα μετέφερε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί στο Ερζερούμ. Η συνάντηση των δύο ανδρών, με τη συμμετοχή από ένα σημείο και έπειτα των υπουργών
Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας κκ. Δ. Δρούτσα και Αχμέτ Νταβούτογλου, κράτησε συνολικά τρεις ώρες και συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα. Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα αναμένεται να υπάρξει αργότερα όταν οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή για ανέγερση φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας στον Εβρο φαίνεται ότι δεν έχει ενοχλήσει την Αγκυρα. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπουτσής αναμένεται να έχει σχετικά σύντομα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του επί του θέματος αυτού. Δεν έγινε γνωστό πάντως αν ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον κ. Ερντογάν την ανεπαρκή εφαρμογή του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής λαθρομεταναστών ή την αναβλητικότητα της Αγκυρας στην προώθησης της υπογραφής ανάλογης Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Τουρκίας.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον συνομιλητή του τις πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες κορυφώθηκαν επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους ατυχήματος που γεννά η τουρκική συμπεριφορά αλλά και στο γεγονός ότι τέτοιες κινήσεις δημιουργούν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Παραμένει άγνωστο τι απάντησε όμως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στα όσα του είπε ο έλληνας ομόλογός του.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική προκλητικότητα οδήγησε σε σκέψεις και άτυπες εισηγήσεις ακόμη και για αναβολή της επίσκεψης Παπανδρέου. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν πάντως ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία και ότι η διακοπή του διαλόγου δεν πρόκειται να διευκολύνει την προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Οπως όλα δείχνουν, ο κ. Νταβούτογλου θα έρθει στην Αθήνα τον Μάρτιο ώστε να προετοιμάσει και τη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία το 2011 θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Επί του θέματος αυτού έγινε εκτενής ανασκόπηση των συμφωνηθέντων στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Η επόμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός της άνοιξης.
Συζητήθηκαν επίσης τα ευρωτουρκικά και οι αρρυθμίες στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. Στο τραπέζι έπεσε και η ελληνική πρόταση περί της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι χρειάζεται να δοθεί μία νέα δυναμική. Στο θέμα του Κυπριακού έγινε μία ανασκόπηση των μέχρι σήμερα εξελίξεων ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση τη Μέση Ανατολή.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top