GuidePedia

0
Είναι πλέον σαφές πως η ενότητα του Ιράκ καθώς και η δυνατότητά του να κυβερνηθεί περνάει απευθείας από το Ερμπίλ.
Πιο συγκεκριμένα, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την επίλυση του θέματος της δημιουργίας της νέας κυβέρνησης στην Βαγδάτη. Τα κύρια σημεία στα οποία το Κουρδικό στοιχείο πέρασε τις θέσεις του έχουν να κάνουν με την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική καθώς και με το περιβόητο θέμα της «απογραφής».

Αναφορικά με το ζήτημα της πετρελαϊκής πολιτικής, ο νέος υπουργός πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε πως οι εξαγωγές πετρελαίου των Κούρδων του βορείου Ιράκ πρόκειται να επαναληφθούν πολύ σύντομα. Ο Αμπντούλ-Καρίμ Ελαιμπί δήλωσε πως οι εξαγωγές του Ερμπίλ θα επαναληφτούν «πολύ σύντομα», χωρίς όμως να δίνει και μία συγκεκριμένη ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται πως η Τοπική Κυβέρνηση του Κουρδιστάν είχε σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου λίγους μήνες μετά την έναρξη των εξαγωγών, τον Ιούνιο του 2009, αφού υπήρξε σημαντική διαφωνία μεταξύ αυτής και της Βαγδάτης αναφορικά με τα… ποσοστά και τον τρόπο διανομή τους.

Μέχρι στιγμής οι Κούρδοι έχουν προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την συγκατάθεση ή την συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, σε πάνω από είκοσι συμφωνίες ενεργειακές συμφωνίες με δυτικές εταιρείες. Όπως είναι φυσικό η Βαγδάτη έως σήμερα χαρακτήριζε την όλη αυτή δραστηριότητα ως «παράνομη».

Οι Κούρδοι για την ώρα θα πρέπει να εξαγάγουν περί τα 150.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το Ιράκ ως σύνολο σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του από τα 1,9 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα στα 2,25 εκατομμύρια.

Η εξέλιξη είναι σημαντικότατη αφού η Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί Αλ-Μαλίκι φαίνεται πως στην πολύμηνη προσπάθειά του να δημιουργήσει μία βιώσιμη κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πολλές από τις απαιτήσεις των Κούρδων, κάτι το οποίο έχει κάνει δυνατό την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από το Ερμπίλ.

Το δεύτερο σημαντικότατο ζήτημα στο οποίο η κεντρική κυβέρνηση φαίνεται να υπακούει στα… κελεύσματα του Ερμπίλ έχει να κάνει με την απογραφή των πληθυσμών, άρα και της πολιτικής δύναμης κάθε εθνότητας ειδικά σε… αμφισβητούμενες περιοχές. Το αποτέλεσμα της απογραφής θα καθορίσει και το μέλλον των περιοχών αυτών καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αναχαράξεις των εσωτερικών συνόρων της χώρας.

Ας σημειωθεί πως ο Ιρακινός πρωθυπουργός δημοσίως απεδέχθη την απαίτηση των Κούρδων για την διενέργεια απογραφής στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της «γκρίζας» περιοχής στο Κιρκούκ. Υπενθυμίζεται πως παρά την προγραμματισμένη απογραφή για τις 5 Δεκεμβρίου, η Βαγδάτη την ανέβαλλε, για ακόμα μία φορά, φοβούμενη κυρίως τα αποτελέσματα σε… αραβοκρατούμενες Κουρδικές περιοχές (βλέπε Κιρκούκ). Η νέα κυβέρνηση στην Βαγδάτη, δεσμεύτηκε δημοσίως πως η από καιρό αναμενόμενη απογραφή (η τελευταία έγινε το 1987, με… Σανταμικές μεθόδους και «αποτελέσματα») πρόκειται να διεξαχθεί πολύ σύντομα.


Οι εξελίξεις στο Ιράκ αναμένεται να είναι ραγδαίες, με ότι αυτό σημαίνει για το Κουρδικό. 
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top