GuidePedia

0

Ικανοποίηση για την καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναδυομένων κρατών (G20), προειδοποίησαν όμως για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.


Ωστόσο, δεν υπήρξε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη «προχώρησε καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά» και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία το 2008-2009.

Ωστόσο, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, (συμπρόεδρος της Συνόδου με τον Νοτιοκορεάτη συνάδελφό του) δήλωσε πως το ΔΝΤ προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία. «Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

«Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι».

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου. Η G20 τόνισε την ανάγκη να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

Δεν συζητήθηκε η Κίνα

Παρά τις πολύμηνες πιέσεις, οι υπουργοί παρέκαμψαν το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανατιμηθεί πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι της G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, πιθανόν γιατί «αυτό δεν θα άρεσε και πολύ στην Κίνα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών, η Κίνα υποτιμά τεχνητά το νόμισμά της μέχρι και 40% με προφανή οφέλη για την οικονομία της.

Η φορολόγηση των τραπεζών αντικείμενο διαφωνίας

Οι εντονότερες διαφωνίες εμφανίστηκαν για μία πρόταση του ΔΝΤ να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγηση κάθε τράπεζας με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς επέκρινε το σχέδιο. Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top