GuidePedia

0
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο σημαντικός Έλληνας συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος.Ο Δ. Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και ήταν αδελφός του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Τσάτσου. Σπούδασε νομικά στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - μία θέση που τελικά δεν κατέλαβε λόγω της δικτατορίας.


Από το 1964 έως το 1965 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Max-Planck και το 1967 εργάζεται ως Επιμελητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μainz. Το 1968 ανακηρύσσεται Υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά η δικτατορία δεν του επιτρέπει τη διδασκαλία.

Την ίδια χρονιά γίνεται υφηγητής του Συνταγματικού, Διοικητικού και Συγκριτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου διδάσκει από το 1969 έως το 1974. Το 1969 εκλέγεται στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η δικτατορία αρνείται να τον διορίσει.

Στην πολιτική αναμίχθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της δικτατορίας, ως μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΜΕΠ. Συνελήφθη το 1973 λόγω συμμετοχής του στην κατάληψη της Νομικής και φυλακίστηκε επί τέσσερις μήνες στις στρατιωτικές φυλακές ΕΑΤ/ΕΣΑ.

Το 1974, ως υφυπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πραγματοποιεί την κάθαρση των πανεπιστημίων από τους χουντικούς καθηγητές και έχει την πρωτοβουλία του πρώτου σχεδίου δημοκρατικού νόμου για την οργάνωση των πανεπιστημίων.

Τον Ιούνιο του 1994 εκλέγεται και το 1999 επανεκλέγεται, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοι­νο­βουλίου, όπου ασχολείται ιδιαίτερα με τα θεσμικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπήρξε ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημιων Παντείου και Hagen, επίτιμος διδάκτορας στο Αριστοτέλειο και επίτιμος καθηγητής του Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Düsseldorf.

Η Ελλάδα έχασε απροσδόκητα έναν μεγάλο συνταγματολόγο, ένα γνήσιο δημοκράτη, έναν έγκριτο δάσκαλο, έναν ενεργό πολίτη, έναν πραγματικό ταγό" δήλωσε για το θάνατο του ο Νικήτας Κακλαμάνης. "Ο Δημήτριος Τσάτσος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, τον μεστό του λόγο και την ρηξικέλευθη σκέψη, ξεπερνούσε τα εσκαμμένα της επιστήμης του και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια" πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

"Η απώλεια για εμένα είναι προσωπική. Αυτό όμως δεν συσκοτίζει την κρίση μου. Ο θάνατος του Δημήτρη Τσάτσου συνιστά εθνική απώλεια, ιδίως την περίοδο αυτή. Η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος φτωχαίνουν. Κυρίως όμως φτωχαίνει ο τόπος μας που χάνει τον ενεργό λόγο του και τις δυνατότητες παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διέθετε ο Δημήτρης Τσάτσος" αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η φυσική σιωπή του θα αναδεικνύει από τώρα και στο εξής το μέγεθος και την ποιότητα του έργου και της προσωπικότητάς του. Οι μαθητές και φίλοι του θρηνούμε και αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο για την σχέση με τον οποίον είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι" συμπληρώνε.
newsit

Δημοσίευση σχολίου

 
Top