GuidePedia

0
Δύσκολη υπόθεση θεωρούν αγορά και αναλυτές την πτώση των spreads στα ελληνικά ομόλογα, στα επίπεδα που επιθυμεί η κυβέρνηση, (πέριξ των 200 μονάδων βάσης), ενώ μένουν ανοιχτά πολλά «μέτωπα» για την ελληνική οικονομία.
Καταρχήν, η ευρωπαϊκή εγγύηση παραμένει μόνο μια εκπεφρασμένη απειλή, δεν έχει λάβει τελική μορφή, ούτε έχει προσδιοριστεί στο πλαίσιό της συγκεκριμένο ποσό οικονομικής βοήθειας.


Για αποτυχία του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας που εκπονήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου κάνουν λόγο αναλυτές, καθώς δεν
κατάφερε να πετύχει το στόχο του που δεν άλλος από το να μειώσει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, στο 6,522% από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το «δίχτυ ασφαλείας» της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. «Αυτό που ήλπιζαν (οι ευρωπαίοι ηγέτες) ήταν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί ποτέ. Οι αγορές το μυρίστηκαν αυτό και φαίνεται ότι επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν», τόνιζουν αναλυτές ενώ άλλοι προσθέτουν ότι «οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει».

Αναποτελεσματικές θεωρεί και το fund PIMCO (Pacific Investment Management Co) τις ευρωπαϊκές δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλάδου διαχείρισης χαρτοφυλακίων της εταιρίας, οι ευρωπαίοι «δεν είπαν πολλά σχετικά με το πόσα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα».

Από την άλλη προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές σχετικά με την ενδεχόμενη ανάμειξη του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά ζητήσει βοήθεια από το Ταμείο.
«Η υπόθεση της Ελλάδας είναι πιο περίπλοκη για το ΔΝΤ καθώς είναι ασυνήθιστο για το ΔΝΤ να μπαίνει σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να συμβουλέψει για τη νομισματική πολιτική ή την πολιτική ισοτιμίας των νομισμάτων, η οποία ελέγχεται από την ΕΚΤ» τόνισε ο Simon Johnson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τόνισαν ότι η όποια βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι «σημαντική», αλλά πέραν αυτού όλο το υπόλοιπο πλαίσιο παραμένει ασαφές. «Υπάρχουν και άλλα θέματα όπου χρειάζεται συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ στους τομείς των δομικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την Ελλάδα» προσθέτουν αξιωματούχοι του Ταμείου. Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι «υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η εμπειρία της Αργεντινής όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το επίπεδο της ισοτιμίας των νομισμάτων ήταν εκτός ορίων…και αυτό ήταν λάθος».

Ένας ακόμη παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι το «παλαντζάρισμα» της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις αγορές και την προσφυγή ή όχι στο ΔΝΤ. Από αυτό το «μπρος-πίσω» οι αγορές κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στο Ταμείο. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο «γεμάτο όπλο» που χρειάζεται να υπάρχει στο τραπέζι για να φοβίσει τις αγορές. Όπως όμως σχολιάζουν αναλυτές, όταν ξέρεις ότι το πιστόλι είναι άσφαιρο, όχι μόνο δεν φοβάσαι, αλλά συνεχίζεις να πιέζεις μέχρι ο αντίπαλος να γονατίσει. Κι έτσι δεν γίνεται δουλειά, ειδικά όταν το πιστόλι που κρατούν οι κερδοσκόποι είναι γεμάτο και μάλιστα με βαριά πυρομαχικά».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα spreads δεν λένε να υποχωρήσουν, παραμένοντας πεισματικά κοντά στις 340 μονάδες βάσης πάνω από τα 10 ετή γερμανικά και κοντά στα υψηλά 10ετίας. Γίνεται σαφές μέρα με τη μέρα ότι φθηνός δανεισμός με τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατος, ειδικά όταν οι κερδοσκόποι περιμένουν με το «δάχτυλο στην σκανδάλη». Κι αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει κάποια αξιόλογη «ντρίπλα», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση αυτή, των υψηλών επιτοκίων, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 6-9 μήνες ακόμη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top