Ουδείς διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής προέβλεψε την άνευ προηγουμένου εισβολή της Ουκρανίας σε έδαφος της Ρωσίας, μιας στρατιωτικής υπερδύναμης του πλανήτη που ξεκίνησε έναν πόλεμο πριν δύο χρόνια εναντίον μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Χώρας, παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για τον Ρώσο πρόεδρο αν ο ηγεμόνας (βασιλιάς) είναι γυμνός; Και τούτο διότι μεσούντος ενός πολέμου διάρκειας δύο και πλέον ετών με απόλυτη στρατιωτική υπέροχη σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, η Ρωσία δέχεται εξαπίνης μία εισβολή – απάντηση από την Ουκρανία, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, εξαιρουμένης βεβαίως της εισβολής του τρίτου Ράιχ στο ρωσικό έδαφος κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βεβαίως, η εξέλιξη της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος είναι επί του παρόντος παντελώς απρόβλεπτη, δεδομένης της επικείμενης αντίδρασης της Ρωσίας. Η εκτίμηση, ωστόσο, αυτής της ουκρανικής αντεπίθεσης και μάλιστα επιτυχημένης, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για την ικανότητα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής, παρά τις τεράστιες εδαφικές απώλειες της Ουκρανίας στο συνεχιζόμενο πόλεμο.
Και, ειρήσθω εν παρόδω, η Ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος θα συμβάλλει στην επιδείνωση της αμφισβήτησης του Ρώσου προέδρου, το γόητρο του οποίου έχει ήδη τρωθεί στο εσωτερικό της χώρας του.
Τούτων δοθέντων, η Ουκρανία μαχόμενη υπέρ βωμών και εστιών δίνει μαθήματα υπεράσπισης της ελευθερίας της και της εδαφικής της κυριαρχίας σε ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο, πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει από το 1995 το τουρκικό casus belli, κατά παράβαση του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών.
Συνεπώς, η Ελλάδα οφείλει να μελετήσει την αμυντική στρατηγική της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής και να προσαρμόσει τα συμπεράσματα της στη δική της αμυντική στρατηγική.
Το επιχείρημα ότι η Ουκρανία δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια των δυτικών χωρών, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη δικαιολογητική βάση για την Ελλάδα να επαναπαύεται στη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της, πολύ δε περισσότερο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία ανέκαθεν τηρεί σιγή ιχθύος και ίσες αποστάσεις στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, η υπεράσπιση του Κιέβου και του Χάρκοβου και συνολικά των ουκρανικών συνόρων κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, συντελέστηκε εξολοκλήρου από τις ουκρανικές δυνάμεις και μόνο χωρίς καμιά εξωτερική βοήθεια.
Τέλος, για εκείνους που αμφισβητούν μία πιθανή τουρκική εισβολή σε ελληνικό έδαφος, δεν έχουν παρά να μελετήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντικείμενο των οποίων είναι η κατάληψη ελληνικού νησιού.
Και αν ακόμη δεν πείθονται, τότε ας μελετήσουν την υπόθεση των Ιμίων και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, συνοδεία 50 πολεμικών πλοίων, σε ένα κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης το βόρειο μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.-
*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου