Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, προσπαθώντας να αποτρέψει την κλιμάκωση στην περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει στείλει τον υπουργό Εξωτερικών του στη Βηρυτό.
Συμμετέχοντας προσωπικά στη διεθνή εκστρατεία για την αποτροπή ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αυξήσει την επικοινωνία του με τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του έναντι του λιβανέζικου λαού τέσσερα χρόνια μετά τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλεϊ ταξίδεψαν στη Βηρυτό λίγο μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιουλίου και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισραήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δεν έχει ταξιδέψει ακόμη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, καθώς η κυβέρνησή του παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσαν πολιτικοί εμπειρογνώμονες στο Al-Monitor. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παραιτήθηκε στις 16 Ιουλίου μετά την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος είναι αρμόδιος για τον διορισμό του πρωθυπουργού, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για να λάβει την απόφασή του.
Παρόλα αυτά, με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείει μια τέτοια επίσκεψη, δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης στο Al-Monitor.
Εν τω μεταξύ, μετά τις δύο δολοφονίες, ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, σε μια προσπάθεια να πιέσει τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και το Ιράν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.
Το γαλλικό διακύβευμα όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ είναι σημαντικό, τόσο για τη διπλωματία και την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, όσο και στο εσωτερικό της, λόγω των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Λιβάνου και των 23.000 γαλλο-λιβανέζων που ζουν στο Λίβανο. Η Air France και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράν ή τα παλαιστινιακά εδάφη. Προς το παρόν, το υπουργείο δεν σχεδιάζει μαζική εκκένωση των υπηκόων του από τον Λίβανο.
Ο ρόλος της Γαλλίας
“Η Γαλλία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2020 μεταξύ του Ισραήλ, της λιβανικής κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ για τη συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων, και έχει προωθήσει τους τελευταίους μήνες τη δική της πρόταση για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που θα προβλέπει την εφαρμογή της απόφασης 1701 των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε στο Al-Monitor γαλλική διπλωματική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
“Η Γαλλία συνεχίζει να ζητά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη την εμπλοκή του Παρισιού από τις 7 Οκτωβρίου απέναντι στους Λιβανέζους ιθύνοντες, ο φάκελος της Χεζμπολάχ είναι πραγματικά το σημείο όπου το Παρίσι μπορεί να κάνει τη διαφορά”, σημείωσε η πηγή.
Η πηγή παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι με μια παραιτηθείσα κυβέρνηση και με όλα τα μάτια στραμμένα στην εσωτερική πολιτική κρίση -για να μην αναφέρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες- η γαλλική διπλωματία βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση.
Δεν συμφωνούν όλοι ότι η Γαλλία θα μπορούσε ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. “Έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει απομείνει χώρος για τη γαλλική διπλωματία, επειδή δεν έχει πραγματικούς συνομιλητές”, δήλωσε στο Al-Monitor η Ελίζαμπεθ Σέπαρντ Σελάμ, λέκτορας στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Τουρ, με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις.
“Το Παρίσι έχει συνηθίσει να συναλλάσσεται με τους ηγέτες των Μαρωνιτών και με την οικογένεια Χαρίρι, αλλά όχι απευθείας με τη Χεζμπολάχ. Η πόρτα της Χεζμπολάχ είναι ανοιχτή μόνο κατά το ήμισυ όταν πρόκειται για τη γαλλική διπλωματία. Όταν πρόκειται για την Ουκρανία, η Γαλλία κατάφερε να τοποθετηθεί ως κύριος παράγοντας, αλλά στον Λίβανο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο, το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ, το οποίο δεν ακούει τι έχει να πει η Γαλλία”, πρόσθεσε.
Η Σελάμ δήλωσε ότι ο Μακρόν ενδιαφέρεται προφανώς να διαδραματίσει ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αλλά καθυστερεί σταθερά να συμμετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες.
“Μίλησε με τους Σαουδάραβες αφού μίλησαν οι Αμερικανοί μαζί τους. Μίλησε με τον Ιορδανό βασιλιά αφού μίλησαν οι Αμερικανοί μαζί του. Είδαμε Βρετανούς και Γερμανούς απεσταλμένους να ταξιδεύουν στη Βηρυτό για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη κρίση, αλλά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν πήγε ακόμη εκεί”, είπε, σημειώνοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες της γαλλικής διπλωματίας, ο Σεζουρνέ θα έπρεπε να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος απεσταλμένος που θα έφτανε στη Βηρυτό μετά τη διπλή δολοφονία των Σούκρ-Χανίγια.
Η Σελάμ υπογράμμισε την πρόταση που έθεσε ο Μακρόν στο τραπέζι στα τέλη Μαΐου για μια τριμερή επιτροπή, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, για να συζητήσουν και να συντονίσουν τις θέσεις τους για τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ. “Κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν υιοθέτησε αυτή την πρόταση του Μακρόν”, πρόσθεσε. “Ο Μακρόν έκανε αρκετά λάθη έναντι του Ισραήλ, τα οποία επηρεάζουν τώρα την ικανότητα του Παρισιού να συμμετέχει πραγματικά και να έχει λόγο στις διεθνείς προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των αναμενόμενων αντιποίνων της Χεζμπολάχ και μιας επακόλουθης ισραηλινής αντίδρασης”.
Η υπόθεση του Eurosatory, όπου ο Μακρόν απαγόρευσε τη συμμετοχή ισραηλινών εταιρειών στη διάσημη έκθεση στρατιωτικής βιομηχανίας, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν οριστικά ένα από αυτά τα λάθη, υποστήριξε. “Έβλαψε τις γαλλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Νομίζω ότι ήταν περιττό να γίνει μια τέτοια κίνηση στην εξίσωση των διμερών σχέσεων. Η Τουρκία, η Κίνα, οι περισσότερες αραβικές χώρες ήταν όλες παρούσες στο Eurosatory, αλλά όχι το Ισραήλ. Μπορείτε να φανταστείτε ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν θεωρεί πλέον τη Γαλλία ως εποικοδομητικό παίκτη στην περιφερειακή αρένα”.
Al Monitor
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου