GuidePedia

0


Την ώρα που στην Ελλάδα η συζήτηση που κυριαρχεί παντού είναι τα τιμολόγια ρεύματος φωτιά που ταλαιπωρούν οικογένειες, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός από τα όπλα και τα πυρομαχικά που έστειλε στην Ουκρανία, είναι έτοιμη να στείλει «τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το ρεύμα συνεχούς υψηλής τάσης που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη χαμηλότερη τάση AC που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά»!

Την αποκάλυψη κάνει το Al Jazeera σε εκτενές ρεπορτάζ του για το τι έχει δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι «η Οδησσός, χρειάζεται τους μετασχηματιστές, επειδή επτά από τους εννέα μετασχηματιστές που υπήρχαν στην πόλη έχουν χτυπηθεί από τους Ρώσους…Η Ουκρανία φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει παροπλίσει η Ελλάδα»!

Η συζήτηση για τη ακατανόητηη βιασύνη Μητσοτάκη να αποσύρει τον λιγνίτη από τις ενεργειακές επιλογές της χώρας, είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια. Προφανώς δεν συνδέεται με την Ουκρανία, αφού η απόφαση Μητσοτάκη είχε ληφθεί πολύ πριν την έναρξη του πολέμου. Όμως συνδέεται με τη συζήτηση που διαρκώς γίνεται για τα αν και πως μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει ότι μπορεί από τον λιγνίτη. Απ΄ ότι φαίνεται στο Μαξίμου δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες, γιατί τον λογαριασμό ρεύματος άλλοι τον πληρώνουν…Οι Έλληνες φορολογούμενοι….

Το ρεπορτάζ του Al Jazzera περιέχει και σημαντικά στοιχεία για το τι όπλα έχει στείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ουκρανία αλλά και τι σκέφτεται να στείλει. Γράφει και για τα F-16:

Επισήμως, η Ελλάδα προμήθευσε στην Ουκρανία επιπλέον 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 mm, συστήματα Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 της Σοβιετικής.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Οδησσό μέσω Ρουμανίας ή μέσω Lviv της Πολωνίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τη δική τους στρατιωτική προβλήτα υλικοτεχνικής υποστήριξης στο ελληνικό λιμάνι με την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα το 2019.

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να φτάσει στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα που το Στενό του Βοσπόρου της Τουρκίας, η είσοδος στη Μαύρη Θάλασσα, είναι κλειστό για κάθε στρατιωτική κυκλοφορία, αυτό κάνει την Αλεξανδρούπολη έναν από τους πιο γρήγορους δρόμους προς την Ουκρανία…

Ανεπίσημα, η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία ακόμη πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων όπλων, με ορισμένους αξιωματούχους να υπολογίζουν τη συνολική αξία της βοήθειας στην περιοχή στα 300 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενθάρρυνε περισσότερες στρατιωτικές μεταφορές, προσφέροντας στην Ελλάδα 200 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική χρηματοδότηση, με επιστολή του προς τον Μητσοτάκη τον Ιανουάριο.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει όπλα που μπορούν να αντικατασταθούν», είπε διπλωματική πηγή στο Al Jazeera. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300».

Η Ελλάδα διαθέτει S-300, τα ​​οποία βρίσκονται στην Κρήτη, και κυβερνητικές πηγές είπαν ότι προσφέρθηκε να σταλούν στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ τα αντικαταστήσουν με Patriot.

Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή μια 10ετή συμφωνία βοήθειας παρόμοια με αυτές που έχουν υπογράψει πολλά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία… βασισμένη στα πλεονάσματα του στρατιωτικού υλικού που πρέπει να πουλήσει ή να καταστρέψει πριν από την ημερομηνία λήξης τηε χρήσης τους», είπε διπλωματική πηγή.

Μια πρόσφατη έρευνα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έδειξε ότι το 55 % των Ελλήνων αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Ουκρανία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, παρόμοιος αριθμός Ελλήνων αντιτίθεται επίσης στην αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Αν και η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στην άμυνα – αφιέρωσε το 3,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στον στρατό της πέρυσι – η ανησυχία για τη δική της ασφάλεια την εμποδίζει να είναι πιο γενναιόδωρη.

Ωστόσο, η Ουκρανία ζητά περισσότερα.

Η Ελλάδα πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 καθώς αναβαθμίζει 82 F-16 σε Block-70 και αποκτά 24 μαχητικά Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία.

Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ έδωσε επίσης άδεια στην Ελλάδα να αγοράσει έως και 40 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-35 πέμπτης γενιάς. Η Ουκρανία θα μπορούσε να περιμένει 60 παροπλισμένα F-16 από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται περίπου 150 αεροσκάφη. Τα 32 αεριωθούμενα αεροσκάφη της Ελλάδας θα συμβάλουν σε κάποιο βαθμό για να κλείσουν το χάσμα.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταφορά αυτών των τζετ είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα δώσουν στο Κίεβο.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι διστακτικοί στο να παραχωρηθούν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη.

«Δυστυχώς, λόγω των γειτόνων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις», είπε ένας μηχανικός της πολεμικής αεροπορίας στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η πώληση 32 F-16 … θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στην αεροπορία. … Πρέπει να υπάρχουν ενεργά περίπου 200 αεροσκάφη, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top