GuidePedia

0

Του Σωτήρη Σιδέρη
Η συνέντευξη των Μητσοτάκη και Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους , ήταν μια καλοστημένη χορογραφία για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης, αλλά και για το μορατόριουμ ως προς την πολιτική της διάσταση, γιατί αυτό ήταν που ήθελαν να προβάλλουν. Ως προς την πραγματικότητα των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Γιατί ο Ερντογάν θέλοντας να διατηρήσει στο απόλυτο επίπεδο την αναθεωρητική του πολιτική, φρόντισε να διαμηνύσει σε συνέντευξή του πριν υποδεχθεί τον Μητσοτάκη, ότι “ η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του…”. Είχαμε και τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας για το Αιγαίο, μια κίνηση ακραίου αναθεωρητισμού, άρα η Τουρκία, φρόντισε να ναρκοθετήσει τα ουσιώδη.

Έχουμε έτσι, μια επικίνδυνη συσσώρευση θεμάτων της αναθεωρητικής ατζέντας, χωρίς να απαντηθεί ουσιαστικά από την Αθήνα δηλαδή έχουμε ένα μορατόριουμ που πληρώνουμε πανάκριβα. Η άρνηση λοιπόν να επικεντρωθούν οι δύο χώρες στα δύσκολα απλά αναβάλλει την επόμενη, ίσως ισχυρή κρίση. Στις δηλώσεις του οι δύο ηγέτες, δεν είπαν το παραμικρό για την εξέλιξη του Πολιτικού Διαλόγου δηλαδή για τις συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, εναέριο χώρο, γκρίζες ζώνες κλπ. Ενίοτε η σιωπή δεν είναι χρυσός..

Τα δημόσια ανώδυνα και η σιωπή για τα επώδυνα

Ως προς τα περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και η απάντηση που δόθηκε είναι πλέον μόνιμες αναφορές και δεν εντυπωσιάζουν. Ως προς την διαφωνία για την Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα και ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης μάλλον την επιδίωξαν γιατί ο καθένας ήθελε να στείλει τα μηνύματά του, για τον απλό λόγο ότι ο πόλεμος δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά το έκαναν για λόγους δημοσιότητας των απόψεών τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος προς τις ΗΠΑ και τον Ισλαμικό κόσμο ότι παραμένει στις θέσεις του και ότι εκφράζει τους απανταχού μουσουλμάνους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τις ΗΠΑ , την ΕΕ και το Ισραήλ ότι παραμένει πιστός στη γραμμή της Δύσης, αποσιωπώντας όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Ενώ ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του Παλαιστινιακού κράτους, δεν δήλωσε ότι υιοθετεί την πρωτοβουλία της Ισπανίας και της Ιρλανδίας για αναγνώρισή του. Να σημειωθεί ότι η δήλωση Ερντογάν ότι ευχαριστεί τον Μητσοτάκη γιατί η Αθήνα ψήφισε υπέρ της ένταξης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ μόνο ως έκφραση μεγαλομανίας θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε ένα συνολικό παζλ με εντελώς διαφορετικά κομμάτια που πρέπει να συναρμολογηθούν για να εξαχθεί ένα πρώτο συμπέρασμα. Είναι προφανές πως ούτε η Αθήνα, ούτε η Άγκυρα ήθελαν στην παρούσα συγκυρία να δημιουργήσουν αρνητική ατμόσφαιρα την στιγμή των δηλώσεων των δύο ηγετών. Η Τουρκία κατά πάγια τακτική της δημοσιοποίησε μέσω των ΜΜΕ την επίμονη αναθεωρητική στρατηγική της, χωρίς να παίρνει απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Η οποία αρκείται στο μορατόριουμ φοβούμενη να ανοίξει το καπάκι του Πολιτικού Διαλόγου και να μας πει τι συζητιέται.. Αν συζητούν κάτι...
Όλα αυτά όσο βρίσκονται στο πλαίσιο του μορατόριουμ καλύπτονται, έστω και αν κανείς απ όσους εμπλέκονται στη διαχείρισή τους δεν πιστεύει ότι αυτή η ηρεμία θα κρατήσει για πολύ. Η Τουρκία κρατάει το κλειδί του μορατόριουμ και της έντασης και το γυρίζει όποτε εκείνη κρίνει.

Τα επόμενα βήματα

Ο Τούρκος πρόεδρος παρά το γεγονός ότι είναι ένας διεθνής παράγοντας αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει στραμμένο το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας. Η οικονομία, η ενίσχυση των ακραίων ισλαμιστών και η αποδυνάμωση του ΑΚΡ τον προβληματίζουν. Η Αθήνα οφείλει να μελετήσει ότι μόλις πρόσφατα , μαζί με τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στο Αιγαίο, έγινε γνωστό, ότι προωθούνται ιστορικού τύπου αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που ίσως προκαλέσουν μεγάλες εντάσεις. Από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για ανατροπές στην εκπαίδευση, για εξίσωση του εκπαιδευτικού προγράμματος με επαγγελματικά λύκεια για ιμάμηδες, ενώ σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, τα θρησκευτικά θα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τα μαθήματα Μαθηματικών, της Φυσικής και των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ δεν θα διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης των ειδών.Αδυνατίζει η γραμμή από τους Ταλιμπάν..

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις ευρωεκλογές και το κλίμα στην Αθήνα δεν θα είναι το ίδιο ενώ στην Τουρκία η φθορά του Ερντογάν είναι ήδη ορατή. Κατά συνέπεια, το νέο ραντεβού των δύο ηγετών σε δύο μήνες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από το σημερινό.

Ο Ερντογάν θα πάει στην αμερικανική πρωτεύουσα με σκοπό να κερδίσει τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα θέλει να προβάλλει ως προτεραιότητας. Αν δηλαδή θα είναι η Γάζα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα κλπ. Άρα υπάρχουν επιφυλάξεις.
Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης θα έχει υποστεί εκλογική φθορά, είναι θέμα ημερών να εμφανιστεί ο Σαμαράς , ίσως και άλλοι για την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, είναι πολλά μαζεμένα , οπότε το πως θα πάει στην Ουάσιγκτον είναι επίσης σημαντικό .Η όξυνση όλων των μετώπων , της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και ίσως και του Κυπριακού, αποδυναμώνουν ήδη τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Είναι γεγονός ότι από την συνάντηση της 13ης Μαίου δεν περιμέναμε κάτι ιδιαίτερο. Όπως σημειώθηκε ο Ερντογάν είχε φροντίσει να δημοσιοποιήσει πιο έντονα την αναθεωρητική του ατζέντα , χωρίς η Αθήνα να απαντήσει.
Όλα δείχνουν ότι η συσσώρευση , η καθήλωση και η άρνηση των δύο κυβερνήσεων να περάσουν στην μεγάλη και δύσκολη ατζέντα δεν θα αποβεί σε καλό για την Ελλάδα. Και είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί..

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top