GuidePedia

0


Την ίδια στιγμή η Τουρκία υπογράφει αμυντική συμφωνία με την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης ετοιμάζοντας το έδαφος για τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο



Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, ανακοίνωσε ότι τα drones «Bayraktar», γνωστά για την αποτελεσματικότητά τους και την προηγμένη τεχνολογία τους, βρίσκονται ήδη στην Αλβανία.

Οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα τουρκικά drones TB2 «Bayraktar» έφτασαν στην Αλβανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει η συναρμολόγηση και παράλληλα πραγματοποιείται η εγκατάσταση της υποστηρικτικής υποδομής για τη λειτουργία και τον έλεγχό τους (drones).

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες της Αλβανίας, αλλά λειτουργεί και ως απόδειξη της δέσμευσης της χώρας να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και να πληροί τα υψηλότερα αμυντικά πρότυπα», έγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας, το επίτευγμα αυτό αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης στον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.

Ο Πελέσι δημοσίευσε και μερικές φωτογραφίες από τη συναρμολόγηση των drones στην Αλβανία, όπου είναι και ο ίδιος παρών, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ο συνολικός αριθμός των drones που θα παραλάβει η χώρα του.
Εν τω μεταξύ, οι Αλβανοί στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία πριν από λίγους μήνες στη χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 στα Τίρανα υπογράφηκε η σύμβαση για την αγορά από την Αλβανία του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar», σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, προϊόν της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Αλβανίας-Τουρκίας και στο πλαίσιο της εκσυγχρονισμός των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων ως μέλους του ΝΑΤΟ.
Τα αλβανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναμένεται να επιχειρούν από την αεροπορική βάση Κουτσόβα (Kucova)

Η τοποθεσία της βάσης αυτής βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας, των Τιράνων.

Εκεί οι Αλβανοί αναφέρουν πως τα Bayraktar θα υποστηρίζουν επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ, θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη, εναέριες περιπολίες και τέλος εκεί θα πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες ον Δεκέμβριο, η Αλβανία αγόρασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής, τα οποία θα φέρουν πιθανόν ελαφριές βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ, αναβαθμίζοντας έτσι τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις κατακόρυφα ( η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αυτού του μεγέθους).

Τα drones θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και μετανάστευση.

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.
Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Οι Τούρκοι κατά μια δική τους πατερναλιστική έννοια θέλουν όλες οι χώρες της Μεσογείου να τους συμβουλεύονται, να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, και γενικά να κάνουν ότι τους αρέσει, όπως επί εποχής των Σουλτάνων.

Πρόκειται για μια λίαν επικίνδυνη συλλογιστική που δείχνει ότι η Τουρκία απέχει σχετικά ελάχιστα από την ιστορική Οθωμανική αυτοκρατορία, που το μόνο που παρήγαγε ως πολιτισμό, ήταν γενοκτονίες κατά άλλων εθνοτήτων της, μαζί με πολέμους. 

 πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top