GuidePedia

0

Πέτρος Κράνιας

Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμη να ορίσει το Ισραήλ ως την κύρια απειλή εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία σε ένα εξαιρετικά απόρρητο έγγραφο στρατηγικής που χρησιμεύει ως γενικό πλαίσιο, ασκώντας επιρροή σε όλους τους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς.

Η Κόκκινη Βίβλος

Το έγγραφο, με επίσημο τίτλο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, MGSB), αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως το μυστικό σύνταγμα της Τουρκίας ή η Κόκκινη Βίβλος. Κατέχει διακριτικό καθεστώς, έχοντας μεγαλύτερη επιρροή και προτεραιότητα από άλλα νομικά έγγραφα που περιγράφουν τα πρωτόκολλα για τις ενέργειες των τουρκικών κυβερνητικών θεσμών. Το έγγραφο περιγράφεται επίσημα ως "οδικός χάρτης που περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις αρχές που καθοδηγούν την πολιτική για τη διασφάλιση της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους".

Το σήμα για τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως κορυφαίας απειλής για την ασφάλεια της Τουρκίας δόθηκε αρχικά από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σε αίθουσα συνεδριάσεων στο παλάτι του στην Άγκυρα στις 10 Νοεμβρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

"Μια καταστροφή, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εκτυλίσσεται μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί [οι Ισραηλινοί] που κατέλαβαν τα εδάφη στα οποία έζησε ο παλαιστινιακός λαός για χιλιάδες χρόνια, δημιούργησαν ένα κράτος [στο Ισραήλ] με μια αμφιλεγόμενη ιστορία μόνο 75 χρόνια. Μη ικανοποιημένοι με αυτό, απειλούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας στη γη της επαγγελίας, αμφισβητώντας την υπομονή μας με την τεχνολογική υπεροχή και την καταπίεσή τους", είπε ο Τούρκος πρόεδρος και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σύντομα συνέπειες και θα ξυπνήσει από τα ανώριμα όνειρά του.
Αλλαγή ρητορικής από Ερντογάν

Για πρώτη φορά ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε μια σιωνιστική συνωμοσία, προτείνοντας τη δημιουργία μιας γης της επαγγελίας όπου ένα μεγαλύτερο Ισραήλ θα μπορούσε τελικά να προσαρτήσει τμήματα της τουρκικής επικράτειας. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ. Η ένδειξη είναι ότι το Ισραήλ θα συμπεριληφθεί στο Κόκκινο Βιβλίο της Τουρκίας ως απειλή προτεραιότητας που απαιτεί προσοχή και δράση.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τον ίδιο ισχυρισμό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στις 11 Νοεμβρίου, εκφωνώντας ομιλία στο Ριάντ κατά τη διάρκεια της έκτακτης κοινής συνόδου κορυφής Ισλαμο-Αραβών που συγκλήθηκε για να συζητηθεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι αρχικές παρατηρήσεις του Ερντογάν μια μέρα νωρίτερα δεν ήταν αυθόρμητες ή από εκείνες τις αυθόρμητες περιπτώσεις όπου ο Ερντογάν απομακρύνεται από ένα σεναριακό κείμενο και αντιδρά παρορμητικά. Αντίθετα, αποκαλύπτει μια προμελετημένη και υπολογισμένη στρατηγική για την προώθηση της διεκδίκησης, τόσο για την εθνική ατζέντα στην Τουρκία όσο και στις διεθνείς πλατφόρμες.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν το επεκτάθηκε περαιτέρω σε επόμενες ομιλίες του, φέρνοντας τον ίδιο ισχυρισμό στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 15 Νοεμβρίου. "Όπως μπορείτε να δείτε, κύκλοι με κακόβουλες προθέσεις σχετικά με το πατρίδα, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά ενεργούν, με κάποιο τρόπο εκτίθενται", παρατήρησε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: "Για χρόνια, η Αρμενία κυνηγούσε μη ρεαλιστικά όνειρα για τα εδάφη της χώρας μας. Έμαθαν το μάθημά τους από τον πόλεμο του Καραμπάχ και τα παράτησαν". Συνέχισε δηλώνοντας, "Τώρα και οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν αρχίσει να εκφράζουν παρόμοιες αυταπάτες. Μην ανησυχείτε. Όπως αμέτρητοι ονειροπόλοι [για τη γη μας] τα τελευταία χίλια χρόνια, έτσι και οι δικοί τους θα καταλήξουν σε αποτυχία."

Η επίμονη έμφαση του Ερντογάν στις υποτιθέμενες φιλοδοξίες του Ισραήλ να εισβάλει και να καταλάβει τμήματα του τουρκικού εδάφους καθιστά σαφές ότι υπό την ηγεσία του, το τουρκικό κράτος έχει προσδιορίσει το Ισραήλ ως τον κύριο αντίπαλο του. Η εκτέλεση αυτής της ριζικής αλλαγής στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας απαιτεί τη σφραγίδα έγκρισης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), με τις αναμενόμενες αλλαγές στο Κόκκινο Βιβλίο να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Το MGK

Οι αναθεωρήσεις της Κόκκινης Βίβλου, που γίνονται συνήθως κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, συντονίζονται από τη Γραμματεία του MGK, η οποία υπάγεται στον πρόεδρο Ερντογάν. Ενώ οι αποφάσεις του MGK λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, είναι το γραφείο του προέδρου που καθορίζει τελικά την ημερήσια διάταξη που θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις του MGK. Ο Ερντογάν όχι μόνο προεδρεύει των συνεδριάσεων αλλά κυριαρχεί και στη σύνθεση των μελών. Ο αναπληρωτής του, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, αποτελούν το 10μελές MGK, εκτός από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους διοικητές δυνάμεων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση πηγαίνει στην πλευρά για την οποία ο πρόεδρος ψήφισε.

Οι τελευταίες σημαντικές αναθεωρήσεις στην Κόκκινη Βίβλο έγιναν το 2019 και φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει τώρα μια νέα έκδοση του βιβλίου.

Το MGK χαρακτηρίζοντας ένα ζήτημα ως κατά προτεραιότητα απειλή θέτει επίσης τις βάσεις για την έναρξη μιας σημαντικής εκστρατείας δημόσιας επιρροής.

Επιχείρηση "τροφή προς το κοινό"

Το θέμα θα λάβει εκτεταμένη κάλυψη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρούνται "φιλικές" θα ενθαρρυνθούν να προωθήσουν το μήνυμα.

Η δημόσια αναφορά του Ερντογάν για την υποτιθέμενη φιλοδοξία του Ισραήλ να αποσπάσει ένα κομμάτι εδάφους από την Τουρκία στο μέλλον έχει ήδη μεγεθυνθεί στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι αναλυτές που έχουν ελεγχθεί από την κυβέρνηση συζητούν και διασκεδάζουν αυτή τη συνωμοσία μέρα με τη μέρα.

Ο επί μακρόν έμπιστος του Ερντογάν Μετίν Κιουλούνκ και οι συνεργάτες του υπέβαλαν μήνυση στις 14 Νοεμβρίου στην Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζητώντας τη δίωξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου. Η καταγγελία, που προοριζόταν να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μέσω των τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, επανέλαβε την ίδια συνωμοσία της "γης της επαγγελίας".

Στο παρελθόν, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την Κόκκινη Βίβλο ως δικαιολογία για παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες, με κυβερνητικές υπηρεσίες να χαρακτηρίζουν ανυποψίαστους πολίτες με βάση την ιδεολογία, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τις εθνοτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Καίτοι το περιεχόμενο της Κόκκινης Βίβλου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ και παραμένει εξαιρετικά διαβαθμισμένο, οι πολιτικές του μπορούν να συναχθούν από τις τραγικές επιπτώσεις και τα αρνητικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στην πράξη.

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός από τον Ερντογάν των μαχητών της Χαμάς ως απελευθερωτές και μουτζαχεντίν, μαζί με την άρνησή του να χαρακτηρίσει την ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση, πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος των θεμελιωδών αλλαγών στο κύριο έγγραφο στρατηγικής της Τουρκίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η αρχή "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" εξετάζεται στη διαμόρφωση της Κόκκινης Βίβλου.

Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ιδεολογικά δεσμευμένος να ευθυγραμμιστεί με το δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο από καιρό ευνοούσε ως αδέρφια του και υποστήριξε παγκοσμίως, αλλά και οι εθνικιστές (ομάδα ülkücü) και οι νεοεθνικιστές (ulusalcı) εταίροι του, οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν την κυβέρνησή του, μοιράζονται ένα παρόμοιο όραμα. Προπαγανδίζουν την ίδια συνωμοσία στους αντίστοιχους κύκλους τους.

Ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ από το MGK ως απειλής είναι σίγουρα ότι θα επηρεάσει τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα περισσότερα από τα οποία έχουν επιδείξει προσοχή στο να μην υπερβούν τα όρια που έχει θέσει το τουρκικό κράτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια εβραϊκή συνωμοσία έχουν διασκεδάσει πολυάριθμοι συνομιλητές από το μπλοκ της αντιπολίτευσης όταν εμφανίζονται ως καλεσμένοι σε τηλεοπτικά προγράμματα συζήτησης.

Αν και δεν υπάρχει αναφορά στο Κόκκινο Βιβλίο ούτε στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα (TCK) ούτε στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (CMK), την τελευταία δεκαετία τα τουρκικά δικαστήρια αναφέρουν όλο και περισσότερο το βιβλίο στις αποφάσεις τους για να καταδικάσουν κυβερνητικούς επικριτές. Αυτό υποδηλώνει μια κλιμάκωση των εξουσιών του MGK στη δημόσια σφαίρα στην Τουρκία, με τις ανακοινώσεις του MGK όχι μόνο να αντιμετωπίζονται ως κατευθυντήριες γραμμές για τις κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και ως de facto νόμους που αναμένεται να τηρήσει το δικαστικό σώμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top