Η Τουρκία επιχειρεί την στρατηγική κύκλωση της Ελλάδας από Βορρά-Ανατολή και Νότο, αντίστοιχα, μέσω φιλικών προς την ίδια Βαλκανικών χωρών και δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων της σε αυτές
Την ώρα που στα Ελληνοτουρκικά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην γειτονική Τουρκία και ιδιαίτερα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, επικρατεί ύφεση, η Άγκυρα συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης άσκησης της επιρροής της στα Βαλκάνια , μέσω στρατιωτικής εμβάθυνσης των σχέσεών της με φίλα προσκείμενες προς την ίδια χώρες.
Υπεγράφη Σχέδιο Στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Βοσνίας Ερζεγοβίνης
Σε σχετικό με τα παραπάνω, άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ με τίτλο "Σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης", επισημαίνει ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας για το 2023 για την ενίσχυση των σχέσεων τους, αναφέροντας:
"Το σχέδιο υπογράφηκε σε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σεράγεβο, από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Zoran Sajinovic και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Τουρκικής Πρεσβείας Συνταγματάρχη Mustafa Sıtkı Tatar.
Το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας δήλωσε ότι η συμφωνία παίζει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική συνεργασία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που συνεχίζεται.
Τα μέρη εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να αυξήσουν περαιτέρω τις κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο του σχεδίου.
Τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία όχι μόνο από πολιτική, οικονομική και γεωγραφική άποψη, αλλά και λόγω των ιστορικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών της με την περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει μια ελκυστική αγορά για Τούρκους επενδυτές με το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.
Η περιοχή περιγράφεται συχνά ως η πύλη της Τουρκίας προς την ΕΕ χάρη στη γεωγραφική της θέση."
Η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών
Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται σε συνέχεια των υποσχέσεων-δηλώσεων ένα χρόνο νωρίτερα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν , ό οποίος είχε πεί ότι η Τουρκία θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί βοηθώντας την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Μιλώντας τότε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο με τους εκπροσώπους του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το οποίο περιλαμβάνει τον Ζέλικο Κόμσιτς, Κροάτη μέλος και νυν πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σέρβο μέλος Milorad Dodik και το Βόσνιο μέλος Sefik Dzaferovic, ο Ερντογάν είχε πεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι "εξαιρετικές", εκφράζοντας την υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της χώρας.
Ο Τζαφέροβιτς, από την πλευρά του, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν φιλικές σχέσεις και οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί τους είναι ισχυροί, προσθέτοντας ότι θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Άγκυρα.
Εκτίμησε επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Πριν μεταβεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να ξεκινήσει την τριήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν είχε πεί επίσης ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική που υποστηρίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των Βαλκανίων και τη διαδικασία ένταξής τους στις ευρωατλαντικές δομές.
"Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις εντάσεις διατηρώντας παράλληλα ισχυρή τη σύνδεσή μας με αυτή τη γεωγραφία, όπου έχουμε βαθιά ριζωμένους ιστορικούς, ανθρώπινους και πολιτιστικούς δεσμούς. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των Βαλκανίων με τα έργα που έχουμε εφαρμόσει", είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα είναι μάρτυρας ότι όλοι οι λαοί στην περιοχή υποδέχονται με εκτίμηση την ισορροπημένη και δίκαιη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας: «Θα διατηρήσουμε τη στάση μας και την επόμενη περίοδο».
«Ως Τουρκία, εκπρόσωπος της ειρήνης, της ηρεμίας, της ανάπτυξης και της ισότητας σε αυτήν την περιοχή όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντά μας», πρόσθεσε.
Στο πρώτο σκέλος της επίσκεψής του, ο Ερντογάν έγινε δεκτός επίσημα στο Σεράγεβο.
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συναντήσεις και συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών με το τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ αργότερα συναντήθηκε με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, τα ανώτατα νομοθετικά όργανα της χώρας.
Επισκέφτηκε επίσης τον τάφο του Alija Izetbegovic, του πρώτου Βόσνιου προέδρου της χώρας που πέθανε το 2003.
Μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Σερβία και στη συνέχεια την Κροατία.
Η "οπτική" Ερντογάν για τα Βαλκάνια
Ο Ερντογάν δίνει «ιδιαίτερη σημασία» στα Βαλκάνια αφού αυτά αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία όχι μόνο από πολιτική, οικονομική και γεωγραφική άποψη, αλλά και λόγω των ιστορικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών της με την περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει μια ελκυστική αγορά για Τούρκους επενδυτές με το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.
Η περιοχή συχνά περιγράφεται ως η πύλη της Τουρκίας προς την ΕΕ χάρη στη γεωγραφική της θέση.
Συμπέρασμα
Ο Ερντογάν γνωρίζουμε όλοι ότι έχει στο μυαλό του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή τουλάχιστον μέρους αυτής, επιχειρώντας αρχικά πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ασταθών κρατών και στη συνέχεια επεμβαίνοντας στρατιωτικά για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού του.
Τα μάτια του όμως βρίσκονται στραμμένα στα Βαλκάνια, όπου έχει "αδελφά κράτη", την Αλβανία το Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου με τις δύο πρώτες έχει ήδη προβεί στην υπογραφή Σχεδίων στρατιωτικής συνεργασίας, με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη να "παίρνει τώρα σειρά".
Είναι επίσης γνωστό ότι στα Βαλκάνια δύο χώρες κυρίως αντιτάσσονται ανέκαθεν στα τουρκικά σχέδια,οι Ορθόδοξες στο θρήσκευμα Ελλάδα και Σερβία.
Επιδίωξη των Τούρκων είναι να σπάσει ο άξονας Αθήνας-Βελιγραδίου ή τουλάχιστον να μετριαστεί η σημασία του.
Επιχειρεί παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος να δημιουργήσει υποτιθέμενα καλές σχέσεις με τη Σερβία στη διαμάχη της με το Κόσοβο προκειμένου να χρησιμοποιήσει το Βελιγράδι ανάλογα με τα συμφέροντα της και εξηγώ.
Η Ρωσία του Πούτιν , από την άλλη τα βρίσκει με τον Ερντογάν στη βάση του win-win σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνυπάρχοντας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους.
Τη Ρωσία τη συμφέρει οπωσδήποτε το άνοιγμα ενός θερμού μετώπου μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας ή Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Σερβίας στα Βαλκάνια στην παρούσα φάση, αφού αυτό θα αποσπούσε το αποκλειστικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εδώ μπαίνει ο "δούρειος ίππος" για τη Δύση που λέγεται Τουρκία, η οποία έχει τις δικές της επιδιώξεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να υφίστανται εντάσεις μεταξύ κρατών στα Βαλκάνια, παίζοντας έτσι τον ρόλο του διαμεσολαβητή και επεκτείνοντας την τουρκική επρροή σε αυτά, υποδαυλίζοντάς τες, με την υπογραφή σχεδίων στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες φίλα προσκείμενες με την Τουρκία , όπως το Κοσυφοπέδιο-Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία , οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Σερβία πρωτίστως, ενώ η Αλβανία έχει θέμα και με τα Σκόπια για την υλοποίηση του εν υπνώσει βαθύτερου σχεδιασμού της για την "Μεγάλη Αλβανία"στα Βαλκάνια.
Παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί την στρατηγική κύκλωση της Ελλάδας από Βορρά-Ανατολή και Νότο, αντίστοιχα, μέσω φιλικών προς την ίδια Βαλκανικών χωρών και δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων της σε αυτά, της ίδιας της επικράτειάς της αλλά και τις Λιβύης όπου έχει δημιουργήσει επίσης στρατιωτικές βάσεις.
Μόνο η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα απομάκρυνε οριστικά την πιθανότητα ένοπλων συρράξεων στα Βαλκάνια.
Δημοσίευση σχολίου