Γκουτζάνης Σπύρος
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι νέος υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι ο δεύτερος υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση μετά τον Νότη Μηταράκη που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στους δυόμισι μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Βαρβιτσιώτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ήταν αναπόφευκτη και ορθή», ενώ σε ερώτηση για το αν του ζητήθηκε να παραιτηθεί απάντησε ότι «ισχύει αυτό που είχα δηλώσει παλαιότερα ότι όλοι κρίνονται διαρκώς». Για να το αν επίκειται και άλλη παραίτηση, όπως του Βασίλη Κικίλια λόγω των ελλείψεων στον τομέα Πολιτικής Προστασίας που παρατηρήθηκαν με τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, οι παραιτήσεις δεν είναι άγνωστες σε αυτή κυβέρνηση, είναι μία διαρκής διαδικασία που οδηγεί πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις», προαναγγέλλοντας την απομάκρυνσή του.
Για τον Χρήστο Στυλιανίδη πρόσθεσε ότι «μιλάμε για έναν άνθρωπο με πολιτική εμπειρία, ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ και επίσης είναι πολιτικός με σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία». Σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το έργο του στην Πολιτική Προστασία την προηγούμενη διετία και γι’ αυτό τον τοποθέτησε στο υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε ότι «στην Θεσσαλία είχαμε ένα φυσικό φαινόμενο που δεν έχει συμβεί ξανά τα τελευταία 300 χρόνια». Πάντως αν και όπως είπε «όλοι κρίνονται» δεν έδειξε αποδοκιμασία του πρωθυπουργού προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.
Υπό πίεση η κυβέρνηση
Οι παραιτήσεις δύο υπουργών στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης και η προαναγγελία της επόμενης απομάκρυνσης δείχνουν την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η κυβέρνηση εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και κυρίως της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τις συνέπειες για τους πολίτες, το περιβάλλον και την οικονομία. Με τις παραιτήσεις των υπουργών επιχειρείται να εκτονωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια και κυρίως να μην γίνει αποδέκτης ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Το ερώτημα ενός ευρύτερου ανασχηματισμού ετέθη στο πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά κρίθηκε ότι θα ήταν παραδοχή μείζονος αστοχίας με αντίστοιχο πολιτικό κόστος και προς το παρόν απορρίφθηκε. Μέχρι να επανέλθει στην επόμενη γκάφα. Το ερώτημα είναι πλέον το συνολικό αποτύπωμα των καταστροφών του καλοκαιριού στην αποδοχή της κυβέρνησης. Πάντως εν αντιθέσει με προηγούμενες χρονιές δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.
Δημοσίευση σχολίου