Ο Πολιτικός Επιστήμονας Αναπλ. Δρ. Αλί Φουάτ Γκιόκτσε (Ali Fuat Gökçe) ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Akşam Raporu» [‘Βραδινό Ρεπορτάζ’] που παρουσίαζε ο Özgür Özbakır και σχολίασε τα εντυπωσιακά θέματα της πολιτικής ατζέντας.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Γκιόκτσε είναι τα εξής:
«Οι σκέψεις ότι η Τουρκία στρέφει το πρόσωπό της στη Δύση είναι μάταιες»
«Χθες, ένας αξιωματούχος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κυπριακή Δημοκρατία έκανε μια δήλωση ότι η Ρωσία θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στην Κατεχόμενη Κύπρο. Αυτή η δήλωση δείχνει ότι η Ρωσία στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας στο Κυπριακό και αναγνωρίζει σιωπηρά ως ξεχωριστό κράτος την Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο.
Είναι πολύ σημαντικό οι ανεπτυγμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας να αντικατοπτρίζονται με αυτόν τον τρόπο.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει επίσης ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, οι ιδέες ότι η Τουρκία έχει στρέψει τελείως το πρόσωπό της προς τη Δύση έχουν καταργηθεί, ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει μια πολιτική ισορροπίας και ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δεν θα είναι πλήρως σπασμένες.
Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την Τουρκία. Αυτό το βήμα που έγινε σήμερα είναι ένδειξη της επιθυμίας για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν μπορεί να αναμένεται λύση στην Κύπρο από τη Δύση»
Δεν θα ήταν σωστό να περιμένουμε λύση από τις δυτικές χώρες στο Κυπριακό, αλλά ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από τη Δύση.
Η Τουρκία έχει πολύ αποτελεσματικές πολιτικές στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και εάν η αναγνώριση της Κατεχόμενης Κύπρου έρθει στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών, η Κατεχόμενη Κύπρος θα αναγνωριστεί διεθνώς ως ξεχωριστό κράτος.
«Η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής στην αποδοχή της Τουρκίας»
Δεν νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ειλικρινείς να πάρουν την Τουρκία στην ΕΕ. Υπάρχουν λόγοι για αυτό σε διάφορους τομείς όπως πολιτικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί και πληθυσμιακοί.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους λόγους, δεν νομίζω ότι η ΕΕ θέλει την Τουρκία. Πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, υπήρχε μια ΕΕ που ήθελε να απομακρυνθεί από τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.
Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό στρατό και έναν ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας.
Μετά την έναρξη του πολέμου, κυκλοφόρησαν το στρατηγικό έγγραφο.
Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, επιθυμείται η δημιουργία μιας δύναμης ασφαλείας 5 χιλιάδων ατόμων και μπορεί να ληφθεί υποστήριξη από ένα τρίτο κράτος ως προς αυτό.
Η τρίτη χώρα από αυτή την άποψη μπορεί να είναι η Τουρκία. Εάν η ΕΕ θέλει να κρατήσει τη δική της ασφάλεια έξω από τις ΗΠΑ, μπορεί να πάρει την Τουρκία, αλλά αυτό είναι επίσης πολύ απίθανο. Η ΕΕ δεν ενεργεί εκτός των συμφερόντων της.
«Η Τουρκία και η Κίνα επενδύουν στην Αφρική ό,τι κερδίζουν στην Αφρική»
Το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού βρίσκεται στην Αφρική. Πολλές αφρικανικές χώρες βρίσκονται υπό την αποικία της Δύσης. Οι χώρες που ήταν αποικίες της Γαλλίας στο παρελθόν πρέπει να κρατήσουν μέρος των χρημάτων τους στην Τράπεζα της Γαλλίας. Οι δυτικές εταιρείες στέλνουν τα κέρδη τους στις δικές τους χώρες με τις εταιρείες που ίδρυσαν στην Αφρική. Σταδιακά εγκαταλείπεται πλέον. Η Τουρκία και η Κίνα χρησιμοποιούν τα κέρδη των εταιρειών που ίδρυσαν στην Αφρική για να επενδύσουν εκεί, δεν εκμεταλλεύονται την περιοχή. Βλέποντας αυτό, οι αφρικανικές χώρες επαναστάτησαν ενάντια στις αποικιακές διοικήσεις της Δύσης. Η Τουρκία και η Κίνα υιοθετούν την έννοια «πρώτα οι άνθρωποι» στην Αφρική.
«Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αδρανείς στην Αφρική»
Οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν την τρέχουσα κατάσταση στην Αφρική. Θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις διοικήσεις που θα λειτουργήσουν γι’ αυτές, εξαπολύοντας ένα αντιπραξικόπημα ή εσωτερική αναταραχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Δημοσίευση σχολίου