GuidePedia

0


Δεκάδες σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας και ανώτεροι αξιωματούχοι κατεβαίνουν στην πόλη Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα για μια συνάντηση που ξεκινά την Παρασκευή 4/8 το απόγευμα

Η Σαουδική Αραβία κατηγορήθηκε παγκοσμίως ως παρίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
Ωστόσο, αυτό το Σαββατοκύριακο, η χώρα θα επιδείξει τα διαπιστευτήριά της ως ειρηνοποιός όταν θα φιλοξενήσει συνομιλίες για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Δεκάδες σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας και ανώτεροι αξιωματούχοι κατεβαίνουν στην πόλη Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα για μια συνάντηση που ξεκινά την Παρασκευή 4/8 το απόγευμα.
Ο στόχος είναι να συγκεντρώσει χώρες από τον «παγκόσμιο νότο», όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική - καθώς και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά - για να συσπειρωθούν γύρω από τις προσπάθειες της Ουκρανίας για ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία δεν είχαν πάντα ξεκάθαρη στάση για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση —και η Ουκρανία— προσπάθησαν να τους ενσωματώσουν απέναντι τη Ρωσία.
Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο κορυφής.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.
Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα εμφανιστεί η Κίνα.
«Έχει σημασία τι κάνει η Κίνα.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες την προηγούμενη φορά μετάνιωσαν που η Κίνα δεν συμμετείχε», είπε ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη συνάντηση.



Σαουδικός υπολογισμός

Η συγκέντρωση αυτού του Σαββατοκύριακου - συνέχεια μιας παρόμοιας συνάντησης στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο - είναι η τελευταία προσπάθεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να ανανεώσει την εικόνα του στον απόηχο της δολοφονίας Khashoggi, που έλαβε χώρα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Σαουδάραβες έπαιξαν «πολύ ενεργό ρόλο» στη συνάντηση της Κοπεγχάγης, δήλωσαν στο POLITICO δύο αξιωματούχοι.
Και τώρα, είναι οικοδεσπότες.
Είναι το επόμενο θεατρικό έργο του Ριάντ που εμφανίζεται ως διπλωματικός εγκέφαλος.
Σε μια συμφωνία ορόσημο με τη μεσολάβηση της Κίνας νωρίτερα φέτος, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να επαναλάβει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.
Το Ριάντ θα προσπαθήσει τώρα να εξαργυρώσει τη διπλωματική του δύναμη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία έχει ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραμένοντας σε άμεση επαφή με τη Μόσχα, ενώ, για παράδειγμα, επιδιώκει να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των Ουκρανών παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία είναι μέλη της ομάδας χωρών εξαγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Mohammed bin Salman μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση της χώρας του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Mohammed bin Salman θα παραστεί στη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ενημερώσει τη Ρωσία για το αποτέλεσμα.
Η προοπτική του 37χρονου de facto ηγεμόνα να κραδαίνει διπλωματικό ανακοινωθέν την Κυριακή μετά τη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών είναι μια δελεαστική προοπτική για έναν μονάρχη που θέλει να καλλιεργήσει την προοδευτική του εικόνα από τότε που ανέλαβε ηγετικό ρόλο που κατείχε ο πατέρας του. Βασιλιάς bin Salman.
Αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο.
Η εναρκτήρια συγκέντρωση στη Δανία ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημη ανακοίνωση - μια ένδειξη του καθήκοντος-μαμούθ που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποιος μπορεί να ορίσει την ειρήνη;

Από την πλευρά της, η Ουκρανία βρίσκεται σθεναρά πίσω από την τελευταία πρωτοβουλία - ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε μια αιφνιδιαστική στάση στη Τζέντα καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής της G7 τον Μάιο, απευθυνόμενος στον Αραβικό Σύνδεσμο και συναντώντας τον Mohammed bin Salman.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι βλέπει τη συγκέντρωση ως ένα βήμα στον δρόμο προς μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, η οποία ελπίζει ότι θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Ενώ είναι δυνατή μια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των G20 ή των Ηνωμένων Εθνών, μια συγκέντρωση αργότερα μέσα στο έτος είναι πιο πιθανή.
Αλλά ακόμη και αυτό θα είναι ένα δύσκολο ερώτημα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές είναι θεμελιώδες: Ποιος μπορεί να ορίσει την ειρήνη;

Η Ουκρανία είναι ανένδοτη ότι το ειρηνευτικό της σχέδιο 10 σημείων είναι το μόνο σόου στην πόλη — υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή η φόρμουλα ειρήνης μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το Κίεβο επιθυμεί επίσης να τονίσει την εκδοχή του για την ειρήνη, δεδομένου του πώς η Ρωσία διαφημίζει συχνά τη δική της ερμηνεία για την ειρήνη σε αδέσμευτες χώρες, ιδιαίτερα στον παγκόσμιο νότο.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva είπε ότι πιστεύει ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία ήταν έτοιμες για ειρήνη – μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι το Κίεβο θεωρείται συχνά ως συνεπιτιθέμενος από μη δυτικές χώρες που είναι πρόθυμες να προσφέρουν στη Ρωσία το όφελος της αμφιβολία.
Αλλά μια βασική πτυχή του σχεδίου 10 σημείων της Ουκρανίας είναι η απαίτηση να επιβεβαιώσει η Ρωσία την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τη χώρα – κάτι που απαγορεύεται για τον Putin.
Ανεξάρτητα από αυτό, όσοι συμμετέχουν στις προετοιμασίες της συνάντησης συνεχίζουν να ελπίζουν σε πρόοδο.

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια των δύο ημερών θα διαρθρωθεί γύρω από 10 υποθέματα.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο ενημέρωσης που είδε το POLITICO, αυτά περιλαμβάνουν θέματα όπως η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια, η απελευθέρωση κρατουμένων και βίαια απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, η οικολογική ασφάλεια και το ενδεχόμενο ενός δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου.
Τα ευρωπαϊκά έθνη είναι πιθανό να συγκεντρωθούν πριν από τη συνάντηση για να διασφαλίσουν ότι τα μηνύματα είναι ευθυγραμμισμένα.
Αλλά τελικά, οι παρόντες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: προσπαθούν να σημειώσουν διπλωματική πρόοδο χωρίς να δώσουν αξιοπιστία σε μια υποστηριζόμενη από τη Ρωσία έννοια της ειρήνης που περιλαμβάνει παράδοση της ουκρανικής γης.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε ένα αποτέλεσμα που είναι αποδεκτό για τον ουκρανικό λαό», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top