Αν αθροίσουμε τα ποσοστά των κομμάτων της Κεντροαριστεράς – μαζί με το ΚΚΕ- βρίσκουμε τον αριθμό 40,53%, δηλαδή το ποσοστό που πήρε μόνη της η ΝΔ
Οι μεγάλες διεργασίες στην Κεντροαριστερά είναι αυτές που απασχολούν τα κόμματα και όχι οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού που θα είναι ουσιαστικά μία ανακεφαλαίωση αυτών που έχει ήδη προαναγγείλει, δηλαδή την αύξηση μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παρεμβάσεις για την ακρίβεια, αλλαγές στην δημόσια διοίκηση, έκτακτες ενισχύσεις στο ΕΚΑΒ και προσλήψεις στο ΕΣΥ.Ο διασπασμένος χώρος της Κεντροαριστεράς
Και αυτό διότι ένας πολύ μεγάλος χώρος που διαχρονικά παράγει κυβερνήσεις. Αν αθροίσουμε τα ποσοστά των κομμάτων της Κεντροαριστεράς – μαζί με το ΚΚΕ- βρίσκουμε τον αριθμό 40,53%, δηλαδή το ποσοστό που πήρε μόνη της η ΝΔ έχοντας κάνει μάλιστα και την κεντρώα στροφή. Βάζουμε το ΚΚΕ γιατί και αυτό απορρόφησε αρκετές διαρροές από άλλα κόμματα.
Ο χώρος είναι διασπασμένος σε 3 κομμάτια. Ο μεγάλος ασθενής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα αφορά και το ΠΑΣΟΚ, που εχθές έχασε από τις τάξεις του τον Ανδρέα Λοβέρδο, ένα στέλεχος που ανήκε στην κεντρώα τάση του ΠΑΣΟΚ. Το μέλλον του κ. Λοβέρδο είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο. Θα αξιοποιηθεί – όχι σε αυτή τη φάση, αλλά αργότερα- από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το δίλημμα ΠΑΣΟΚ με τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση τι θα γίνει με την προσέλκυση στελεχών που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέποντας τα αδιέξοδα θέλουν να γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ… Η κεντρική γραμμή λέει ότι οι «προδότες» δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, όμως, τα μικρότερα στελέχη και ο λαός που τους ψήφισε είναι καλοδεχούμενοι. Οι πασοκογενείς στον ΣΥΡΙΖΑ όπως π.χ ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θάνος Μωραίτης κ.α βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο εγγυητής τους…
Η προεδρική τάση στο κόμμα έχει αρχίσει να φυλλορροεί και οι αντιπολιτευόμενοι της «Ομπρέλας» ορέγονται να πάρουν την πλειοψηφία μέσα στην αναμπουμπούλα. Οι προεδρικοί έχουν δύο βασικά προβλήματα: Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έχασαν το σημείο αναφοράς τους και ταυτόχρονα τον μοναδικό τους συνδετικό ιστό και δευτερευόντως δεν βρίσκουν μια υποψηφιότητα ικανή να κερδίσει.
Υπόγειες συνεννοήσεις ο Σπίρτζης
Ο Χρήστος Σπίρτζης «περιφέρει» την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, έχοντας διαφωνήσει με την Κίνηση Μελών που «τα βρήκε» με την «Ομπρέλα» για το «χρονοδιάγραμμα» προς την εκλογή νέου προέδρου και τα… συνέδρια. Ο ίδιος ζητά την παραίτηση όλων των οργάνων και την επανεκλογή τους, ενώ κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτή τη στάση του τη διάθεση να αναλάβει γραμματέας του κόμματος. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση τη Δευτέρα, «τα έχωσε» μάλιστα σε Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν κατάλαβαν ότι οι παροχές της Νέας Δημοκρατίας είχαν δώσει ανάσα στην αγορά.
Ο ίδιος άνθρωπος, μια ημέρα νωρίτερα, είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και να τον πλαισιώσουν ως αντιπρόεδροι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης
Τεμπονέρα θέλει ο Βαξεβάνης
Ο Διονύσης Τεμπονέρας ενώ τόνιζε την Τρίτη ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ομολόγησε πως έχει βλέψεις για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά να εμφανιστεί επικεφαλής της δικής του φράξιας στο κόμμα. Όπως μάθαμε τον στηρίζει πολύ ο εκδοτικός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Βαξεβάνης.
Και ο Πολάκης θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του
Αυτονομημένος από την Κίνηση Μελών εμφανίζεται και ο Παύλος Πολάκης, που φέρεται να έχει αποφασίσει να καταθέσει υποψηφιότητα. Ο «αψύς» δεν είναι ανόητος για να πιστεύει ότι θα γίνει όντως ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ρεύμα στην βάση του κόμματος και θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του για την επόμενη μέρα.
Ψάχνουν οι προεδρικοί να βρουν υποψήφιο
Ο Νίκος Παππάς είναι ένας από τους πιθανούς δελφίνους και αν δεν υπήρχε και το… 13-0 είναι σχεδόν σίγουρο πως θα φάνταζε φαβορί. Αντίστοιχα και για τη Ρένα Δούρου που φαίνεται να ενδιαφέρεται, το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο, όμως, μοιάζει να έχει «καεί» στη θητεία της στην Περιφέρεια Αττικής και τα μελανά σημεία σε Μάτι και Μάνδρα.
Στο χορό προσπαθεί να βάλει η προεδρική φρουρά και την Όλγα Γεροβασίλη αλλά και τον Σωκράτη Φάμμελο, μήπως τελικά βγει ένας νέος πρόεδρος που θα έχει καθοδηγητή τον Αλέξη Τσίπρα… Μπροστινός δηλαδή.
Τα 2 φαβορί
Αχτσιόγλου και Χαρίτσης είναι τα δύο φαβορί και φαίνεται πως έχουν βρει ένα πεδίο συνεννόησης, καθώς απευθύνονται στην ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φαίνεται μπορεί ο Άγγελος Χαρίτσης να κάνει πίσω αν πάρει τις διαβεβαιώσεις που θέλει. Η Αχτσιόγλου παρόλο που είναι από την ομάδα των 53, έχει μία καλή παρουσία στο κόμμα, έχει κατάρτιση και μπορεί έστω να μαζέψει το κόμμα. Το ίδιο και ο Χαρίτσης που έχει άκρες σε επιχειρηματικούς κύκλους και σε άλλα κόμματα.
Τι θα κάνει ο Ευκλείδης
Τέλος, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικεφαλής της Ομπρέλλας, βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι, μπορεί να ενώσει τις αριστερές τάσεις αλλά είναι αμφίβολο αν μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία της βάσης και να μεγαλώσει το κόμμα. Δεν έχει τη δεινότητα να το κάνει. Βέβαια, μπορεί την τελευταία στιγμή να κάνει πίσω.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι ξαφνικά θέλουν να γίνουν αρχηγοί, είχε δίκιο ο Γιώργος Τσίπρας που έλεγε ότι το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά διάσπασης. Την ίδια στιγμή άλλο ένα στέλεχος, η πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παραφιλολογία Νο1
Η παραφιλολογία στην Κεντροαριστερά είναι η εξής: Λέγεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για να ενταχθούν στην Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα, ειδικά για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη βουλευτές…
Παραφιλολογία Νο2
Η δεύτερη παραφιλολογία που αναπτύσσεται στην Κεντροαριστερά είναι ότι η έξοδος του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ ίσως δημιουργήσει ένα ρεύμα φυγής και διώξει και άλλους πρόθυμους που μπορεί να γλυκαθούν με την εξουσία που προσφέρει ο Μητσοτάκης. Εξάλου, να ξέρετε ότι οι ευρύτερες κυβερνητικές θέσεις σε φορείς, αρχές και οργανισμούς είναι πάρα πολλές…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου