Μέσα από διεργασίες και συνομιλίες που κρατήθηκαν μακριά από την δημοσιότητα Τουρκία και Ελλάδα φαίνεται πως κατέληξαν σε ένα μηχανισμό εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων πολύ πριν από τον φονικό σεισμό στη Τουρκία και τη περιβόητη αναβίωση της «διπλωματίας των σεισμών», τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά. Για μια ακόμα φορά , είναι η τουρκική πλευρά που για τους δικούς της λόγους , αποκαλύπτει το “παρασκήνιο” μυστικών διαβουλεύσεων και συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο πλέον στενός συνεργάτης του Ερντογάν, είναι αυτός που για μια ακόμα φορά “αποκαλύπτει” παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ακόμα και συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καλίν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και συνομιλίες απ΄ευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού (Σουρανή και στη συνέχεια Μπούρα), ενώ ξεκαθαρίζει ότι παραμένει στο τραπέζι η πάγια θέση της Άγκυρας για απ’ ευθείας και εφ’ όλης της ύλης πολιτικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.
Πρακτικά ο Ιμπραχίμ Καλίν “άδειασε” τη θεωρίa της διπλωματίας των σεισμών, αποκαλύπτοντας ότι Τουρκία και Ελλάδα είχαν “στήσει” μηχανισμό εξομάλυνσης των σχέσεων τους πριν το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, ο Καλίν αναφέρθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, η οποία εξελίσσεται πλέον σε δυναμική.
«Θεωρούμε ότι η δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες [σ.σ. στις σχέσεις με την Ελλάδα] είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση (ηρεμία) και πριν τον σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου.
Απ΄ευθείας διάλογος
Ο Καλίν επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης διεξόδων, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι επιθυμία της Άγκυρας θα ήταν να βρεθούν χωρίς την ανάμειξη τρίτων. «Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα.
»Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν τον σεισμό.
»Πέρασε σε νέα διάσταση με τον σεισμό. ΄Ηρθε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο έλληνας υπουργός Αμυνας (σ.σ. επίσκεψη ΥΠΕΘΑ στο Χατάι).
»Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σ’ αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό.
»Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον άνεμο, το μομέντουμ. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους.
»Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ.
»Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Οχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα. [Πρέπει] να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε τώρα ότι η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία ν’ απαντήσει. Επέμεινε ωστόσο στο ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ένας αέρας ηρεμίας, ο οποίος είναι ικανός ακόμη και ν’ αποτρέψει μια κρίση ή ένταση αύριο.
«Τώρα, και οι δύο χώρες πηγαίνουν σε εκλογές. Εμείς στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα στις 21 Μαΐου. Ας περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη διαδικασία. Αλλά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φυσικά θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή. Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση, μια ένταση ή μια διαμάχη με την Ελλάδα.
»Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι ν’ απαντήσουμε σε αυτήν.
»Είναι καθήκον μας να λάβουμε και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Αλλά αυτός ο αέρας ηρεμίας είναι ευχάριστος. Να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη θετική ατζέντα. Να τη μεταφέρουμε και σε άλλα πεδία – στον τουρισμό, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, στις ανθρώπινες σχέσεις μας.
»Αυτό (που συμβαίνει τώρα) να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να έχουμε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά όταν αύριο θα υπάρξει ξανά μια κρίση ή ένταση» τόνισε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισημάνει ότι βλέπει ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων την πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Ερντογάν
Ο Ερντογάν , μιλώντας στο παραδοσιακό ιφτάρ για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP, υποστήριξε ότι η «καλή» ατμόσφαιρα μπορεί να αξιοποιηθεί και ότι «υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων όπως πάντα και ότι παρόλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, η ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος».
Εξάλλου, δηλώνοντας ότι το τραπέζι του ιφτάρ είναι πρώτα και κύρια τραπέζι συνομιλίας και αδελφοσύνης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επεσήμανε ότι «η σημασία αυτών των τραπεζιών γίνεται καλύτερα κατανοητή σε μια περίοδο που τάσεις όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία εξαπλώνονται σαν μάστιγα».
Η παρένθεση της διπλωματίας των σεισμών και ο κατευνασμόςΣε ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο, δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.
Δημοσίευση σχολίου