Να αποτραπεί μια πυρηνική κρίση, όχι σε μονομερείς κυρώσεις, να διασφαλιστεί η εξαγωγή των σιτηρών ζητά η Κίνα.
Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο εμμένοντας στη στρατηγική του να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια πυρηνική υπερδύναμη, η Κίνα έδινε στη δημοσιότητα την πολιτική πρόταση των 12 σημείων της για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό θα επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και μόνο εφόσον μπει ένα τέλος στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.Εν συντομία, η πολιτική πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, με το σχέδιο αυτό η Κίνα δεν απευθύνεται σε κάποιο από τα δύο μέρη διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αν και αφήνει υπονοούμενα κυρίως προς τη Δύση υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στρατιωτικά μπλοκ - έμμεση αναφορά στο ΝΑΤΟ - και ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, κάτι που θεωρείται πως απευθύνεται στις ΗΠΑ.
Αν και η Ουκρανία ανέφερε πως το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι από την Κίνα, οι ΗΠΑ μέσω του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, απέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος της κνεζικής πρότασης.
Σάλος για χάρτη
Αν και το σχέδιο αυτό της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, κυκλοφορεί στα social media ένας χάρτης που - φέρεται - να συνοδεύει την κινεζική πρόταση, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο.
Σε αυτόν αποτυπώνεται η Ρωσία να διατηρεί τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες - Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia - που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο και προφανώς και την Κριμαία που έχει καταλάβει από το 2014 ενώ χρωματίζει ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλο το τμήμα εκείνο της Ουκρανίας που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στον χάρτη αυτό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντάσσεται και το τμήμα του Κιέβου που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού.
Ουκρανία: Ειρηνευτικό σχέδιο μόνο εάν η Ρωσία αποσυρθεί στα σύνορα του 1991
Στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε η Κίνα - άγνωστο εάν είχε γνώση του χάρτη που εμφανίστηκε στα social media - αναφέρθηκε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, εάν δεν αυτό δεν προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα του 1991.
«Ένα ειρηνευτικό σχέδιο με την πρόβλεψη μόνο για κατάπαυση πυρός, μια νέα γραμμή αποστρατιωτικοποίησης και συνεχιζόμενης κατοχής του ουκρανικού εδάφους δεν έχει να κάνει με την ειρήνη, αλλά με το «πάγωμα» του πολέμου, την ήττα της Ουκρανίας και τα επίπεδα στάδια της ρωσικής γενοκτονίας.
Η ουκρανική κρίση είναι γνωστή.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν στα σύνορα του 1991» υποστήριξε ο Podolyak.
Η θέση του Podolyak σημαίνει ότι η Ρωσία όχι μόνο θα πρέπει να αποσυρθεί από το Donbass και από τις επαρχίες της Kherson και της Zaporizhia, περιοχές τις οποίες προσάρτησε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και από την Κριμαία, κάτι που οι Ρώσοι θεωρούν όχι μόνο απίθανο αλλά και αδιανόητο.
Πρόσφατα μάλιστα Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε πως μια επίθεση στην Κριμαία, είναι σαν να πρόκειται για επίθεση στη Μόσχα.
Έκκληση Κίνας για αυτοσυγκράτηση
Στην πρόταση των 12 σημείων της η Κίνα απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέρη για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή συγκρούσεων.
«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες» αναφέρει το σχέδιο της Κίνας.
Ειρηνευτικές συνομιλίες
«Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν.
Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική νοοτροπία
«Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να διασφαλίζεται βλάπτοντας την ασφάλεια άλλων κρατών και η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διατηρηθεί μέσω της ενίσχυσης και της επέκτασης των στρατιωτικών μπλοκ.
Τα νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διευκολυνθούν κατάλληλα» τονίζει η Κίνα.
Να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση
«Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να επιλυθεί.
Όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν.
Οι ανθρωπιστικές αποστολές θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με την αρχή της ουδετερότητας και της αμεροληψίας, προκειμένου να μην πολιτικοποιούνται τα ανθρωπιστικά ζητήματα» επισημαίνει το κινεζικό σχέδιο, το οποίο επισημαίνει ότι η ασφάλεια των αμάχων πρέπει να διασφαλίζεται δεόντως.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε σχετικές περιοχές, να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση, να διασφαλιστεί η άμεση, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης».
Ανταλλαγή κρατουμένων
Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζητά τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αυτό.
«Η προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου πρέπει να διασφαλιστεί.
Η Κίνα υποστηρίζει μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όλες οι πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτό» επισημαίνει η κινεζική πρόταση, στην οποία αναφέρεται ότι όλα τα μέρη στη σύγκρουση θα πρέπει να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν επιθέσεις σε αμάχους και αστικές εγκαταστάσεις, να προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά και να υπερασπίζονται τα βασικά δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου.
Να διασφαλιστούν οι εξαγωγές σιτηρών
Επιπλέον, η Κίνα να διασφαλιστεί ότι οι εξαγωγές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά θα συνεχιστούν.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας - που υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη - σε μια ισορροπημένη, συνολική και αποτελεσματική μορφή» αναφέρει το κινεζικό σχέδιο.
Να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ανάγκη να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ζητά να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων, να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση, και καλεί να διατηρηθεί η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
«Οι στρατηγικοί κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν.
Τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται, ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί.
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Καλούμε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια» αναφέρει η κινεζική πολιτική πρόταση, στην οποία επίσης αναφέρεται ότι «η Κίνα αντιτίθεται στην ανάπτυξη και χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Όχι σε μονομερείς κυρώσεις
Επιπλέον, η Κίνα εκφράζει την αντίθεση της σε τυχόν μονομερείς κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία, που επιβλήθηκαν χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι μονομερείς κυρώσεις θα πρέπει να σταματήσουν.
Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή μονομερών κυρώσεων χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» επισημαίνει το σχέδιο.
Να διασφαλιστεί η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού
Μεγάλη σημασία δίνει η Κίνα και στη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.
«Η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και παράδοσης πρέπει να διασφαλιστεί.
Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προστατεύσουν δεόντως το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας, να αντιταχθούν στις προσπάθειες πολιτικοποίησης, εργαλειοποίησης και στρατιωτικοποίησης του» αναφέρει το κινέζικο σχέδιο.
Διεθνής προσπάθεια
Παράλληλα, ζητά να γίνει μια κοινή προσπάθεια για τον μετριασμό της κρίσης και των επιπτώσεών της όσον αφορά στην παγκόσμια συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των οικονομικών, του εμπορίου τροφίμων και των μεταφορών.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.
Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει και να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο» καταλήγει η κινεζική πρόταση.
Αποχή Κίνας από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία καλεί τη Ρωσία το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε από 141 κράτη.
Το ψήφισμα αποδίδει πλήρως την ευθύνη στη Ρωσία για την έναρξη του πολέμου, ενώ δεν υπάρχει καμία έκκληση για κατάπαυση του πυρός ή για διαπραγματεύσεις.
Κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν 7 κράτη (Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Μάλι, Νικαράγουα, Συρία και Ερυθραία) ενώ 32 κράτη απείχαν, ανάμεσα τους και η Κίνα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε η Κίνα - άγνωστο εάν είχε γνώση του χάρτη που εμφανίστηκε στα social media - αναφέρθηκε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, εάν δεν αυτό δεν προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα του 1991.
«Ένα ειρηνευτικό σχέδιο με την πρόβλεψη μόνο για κατάπαυση πυρός, μια νέα γραμμή αποστρατιωτικοποίησης και συνεχιζόμενης κατοχής του ουκρανικού εδάφους δεν έχει να κάνει με την ειρήνη, αλλά με το «πάγωμα» του πολέμου, την ήττα της Ουκρανίας και τα επίπεδα στάδια της ρωσικής γενοκτονίας.
Η ουκρανική κρίση είναι γνωστή.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν στα σύνορα του 1991» υποστήριξε ο Podolyak.
Η θέση του Podolyak σημαίνει ότι η Ρωσία όχι μόνο θα πρέπει να αποσυρθεί από το Donbass και από τις επαρχίες της Kherson και της Zaporizhia, περιοχές τις οποίες προσάρτησε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και από την Κριμαία, κάτι που οι Ρώσοι θεωρούν όχι μόνο απίθανο αλλά και αδιανόητο.
Πρόσφατα μάλιστα Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε πως μια επίθεση στην Κριμαία, είναι σαν να πρόκειται για επίθεση στη Μόσχα.
Έκκληση Κίνας για αυτοσυγκράτηση
Στην πρόταση των 12 σημείων της η Κίνα απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέρη για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή συγκρούσεων.
«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες» αναφέρει το σχέδιο της Κίνας.
Ειρηνευτικές συνομιλίες
«Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν.
Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική νοοτροπία
«Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να διασφαλίζεται βλάπτοντας την ασφάλεια άλλων κρατών και η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διατηρηθεί μέσω της ενίσχυσης και της επέκτασης των στρατιωτικών μπλοκ.
Τα νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διευκολυνθούν κατάλληλα» τονίζει η Κίνα.
Να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση
«Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να επιλυθεί.
Όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν.
Οι ανθρωπιστικές αποστολές θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με την αρχή της ουδετερότητας και της αμεροληψίας, προκειμένου να μην πολιτικοποιούνται τα ανθρωπιστικά ζητήματα» επισημαίνει το κινεζικό σχέδιο, το οποίο επισημαίνει ότι η ασφάλεια των αμάχων πρέπει να διασφαλίζεται δεόντως.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε σχετικές περιοχές, να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση, να διασφαλιστεί η άμεση, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης».
Ανταλλαγή κρατουμένων
Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζητά τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αυτό.
«Η προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου πρέπει να διασφαλιστεί.
Η Κίνα υποστηρίζει μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όλες οι πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτό» επισημαίνει η κινεζική πρόταση, στην οποία αναφέρεται ότι όλα τα μέρη στη σύγκρουση θα πρέπει να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν επιθέσεις σε αμάχους και αστικές εγκαταστάσεις, να προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά και να υπερασπίζονται τα βασικά δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου.
Να διασφαλιστούν οι εξαγωγές σιτηρών
Επιπλέον, η Κίνα να διασφαλιστεί ότι οι εξαγωγές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά θα συνεχιστούν.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας - που υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη - σε μια ισορροπημένη, συνολική και αποτελεσματική μορφή» αναφέρει το κινεζικό σχέδιο.
Να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ανάγκη να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ζητά να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων, να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση, και καλεί να διατηρηθεί η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
«Οι στρατηγικοί κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν.
Τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται, ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί.
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Καλούμε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια» αναφέρει η κινεζική πολιτική πρόταση, στην οποία επίσης αναφέρεται ότι «η Κίνα αντιτίθεται στην ανάπτυξη και χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Όχι σε μονομερείς κυρώσεις
Επιπλέον, η Κίνα εκφράζει την αντίθεση της σε τυχόν μονομερείς κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία, που επιβλήθηκαν χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι μονομερείς κυρώσεις θα πρέπει να σταματήσουν.
Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή μονομερών κυρώσεων χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» επισημαίνει το σχέδιο.
Να διασφαλιστεί η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού
Μεγάλη σημασία δίνει η Κίνα και στη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.
«Η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και παράδοσης πρέπει να διασφαλιστεί.
Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προστατεύσουν δεόντως το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας, να αντιταχθούν στις προσπάθειες πολιτικοποίησης, εργαλειοποίησης και στρατιωτικοποίησης του» αναφέρει το κινέζικο σχέδιο.
Διεθνής προσπάθεια
Παράλληλα, ζητά να γίνει μια κοινή προσπάθεια για τον μετριασμό της κρίσης και των επιπτώσεών της όσον αφορά στην παγκόσμια συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των οικονομικών, του εμπορίου τροφίμων και των μεταφορών.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.
Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει και να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο» καταλήγει η κινεζική πρόταση.
Αποχή Κίνας από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία καλεί τη Ρωσία το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε από 141 κράτη.
Το ψήφισμα αποδίδει πλήρως την ευθύνη στη Ρωσία για την έναρξη του πολέμου, ενώ δεν υπάρχει καμία έκκληση για κατάπαυση του πυρός ή για διαπραγματεύσεις.
Κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν 7 κράτη (Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Μάλι, Νικαράγουα, Συρία και Ερυθραία) ενώ 32 κράτη απείχαν, ανάμεσα τους και η Κίνα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου