Ηχηρές αποχές από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την άμεση αποχώρηση των Ρώσων από την Ουκρανία.
Την πρόθεση της να παρουσιάσει - πιθανότατα ακόμα και εντός της εβδομάδας - ένα ειρηνευτικό σχέδιο, μια «πολιτική πρόταση» για την Ουκρανία έχει διατυπώσει η Κίνα, τη στιγμή που το Κίεβο υποστηρίζει πως δεν είχε καμία διαβούλευση με το Πεκίνο και η Μόσχα διαμηνύει πως είναι πάντα ανοικτή σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, εφόσον αυτές λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας.Είναι πολύ πιθανό ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, Wang Yi, ο οποίος βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα τόσο στην Ευρώπη καθώς συμμετείχε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου όσο και στη Ρωσία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Vladimir Putin αλλά και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, να παρουσίασε τις βασικές πτυχές του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου και στις δύο πλευρές.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πριν από λίγα 24ωρα, η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο της για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει έξι βασικές Αρχές για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και την αποτροπή διεθνών συγκρούσεων.
Ουκρανία: Δεν είχαμε καμία διαβούλευση με την Κίνα
Πάντως, το Κίεβο διαμηνύει πως δεν είχε καμία διαβούλευση με την Κίνα όσον αφορά την «πολιτική πρόταση» και το ειρηνευτικό της σχέδιο για την Ουκρανία.
«Η Κίνα δεν διαβουλεύτηκε μαζί μας όσον αφορά το ειρηνευτικό της σχέδιο για το τέλος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία» ανέφερε κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος, τη στιγμή πάντως που ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba υποστήριξε πως ο Wang Yi του παρουσίασε κάποια «βασικά χαρακτηριστικά του ειρηνευτικού σχεδίου» κατά τη συνάντηση τους στη Γερμανία στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο.
«Ανυπομονούμε να λάβουμε το κείμενο της πρότασης επειδή δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα μόνο από αυτά που ακούμε» υποστήριξε ο Kuleba, ο οποίος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες.
Οι κόκκινες γραμμές
«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με όσους έχουν ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε αυτόν τον στόχο» τόνισε ο Kuleba, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε πως καμία ειρηνευτική πρόταση δεν θα πρέπει να παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Ουκρανία.
«Οι κόκκινες γραμμές είναι οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνουν το σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για τα ουκρανικά εδάφη.
Ο πρόεδρος Zelensky το έχει ήδη πει ξεκάθαρα» υπογράμμισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
Ρωσία: Δύο όροι
Από την πλευρά της και η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, εφόσον πάντα λαμβάνονται υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.
Αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο από τη ρωσική πλευρά σχετικά με το σχέδιο που φέρεται να είναι έτοιμη να προτείνει η Κίνα, Ρώσοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Μόσχα ήταν και παραμένει έτοιμη για συνομιλίες.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Galuzin υποστήριξε πως μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, εφόσον τα δυτικά κράτη και το καθεστώς του Κιέβου παραδώσουν τα όπλα τους και σταματήσουν να βομβαρδίζουν ρωσικές πόλεις.
«Εάν η Δύση και το Κίεβο θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει, πάνω απ' όλα, να σταματήσουν να βομβαρδίζουν ρωσικές πόλεις και να καταθέσουν τα όπλα.
Μετά από αυτό, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή μιας συζήτησης βασισμένης στις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες» τόνισε ο Galuzin.
Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, όχι με Ουκρανία
Πάντως ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Vasily Nebeznya υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης θα πρέπει να γίνουν στην Ουάσιγκτον και όχι στο Κίεβο, τονίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες.
«Η προσπάθεια επίλυσης όλης αυτής της κατάστασης που θα είναι γεμάτη με τις πιο αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δεν πρέπει πλέον να διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μεταξύ της Ρωσίας και της συλλογικής Δύσης, καθώς η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το καθεστώς του Κιέβου.
Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε μια σοβαρή και μακροπρόθεσμη διπλωματική λύση σε αυτή την κρίση και το έχουμε επανειλημμένα δηλώσει αυτό» υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης.
Όπως είπε, τα «ειρηνευτικά σχέδια» της Δύσης και της Ουκρανίας που έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποσκοπούν στη συνθηκολόγηση της Ρωσίας.
«Οποιοδήποτε «ειρηνευτικό σχέδιο» ρίχνεται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από το Κίεβο ή από τους δυτικούς διαχειριστές του, στην πραγματικότητα καταλήγει στη συνθηκολόγηση της Ρωσίας.
Έχει γίνει ήδη προφανές σε όλους εδώ και πολύ καιρό, καθώς η πραγματική στάση του καθεστώτος του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις αποδεικνύεται έντονα από ένα διάταγμα που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Ουκρανό Πρόεδρο που απαγορεύει οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία» ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης.
Ψήφισμα στον ΟΗΕ με ηχηρές αποχές
Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 23/2 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται η άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Το ψήφισμα εκτιμάται ότι θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, αν και πάλι κράτη με τεράστια ισχύ, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και άλλες χώρες του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής αναμένεται να απόσχουν από την ψηφοφορία, διατυπώνοντας και πάλι με ηχηρό τρόπο την αποστασιοποίηση τους από αυτό που θεωρούν ως πόλεμο της Δύσης.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου