GuidePedia

0


Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ολοκληρώνονται σήμερα-αύριο στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία. Η επόμενη μάχη εστιάζεται στην οργάνωση καταυλισμών για τους άστεγους και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα, στις πόλεις και τα χωριά που έχουν διαλυθεί από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Η διεθνής αλληλεγγύη προκαλεί ρήγματα στην αντίληψη που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, περί εχθρικής Δύσης. Υπάρχει όμως και ο ναύαρχος εα Γιαϊτζί που διαβλέπει… κινδύνους κατασκοπείας από τις αποστολές της Ελλάδας.

Το φοβερό χτύπημα του Εγκέλαδου κινητοποιεί την διεθνή κοινότητα για την συλλογή και μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, απευθείας προς την Τουρκία ή μέσω των διεθνών οργανισμών αρωγής για τη Συρία, όπου στον όλεθρο του 12ετούς εμφυλίου πολέμου προστέθηκε η φοβερή φυσική καταστροφή. Η σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης εκτιμάται από την τουρκική κοινωνία, κάτι που προκύπτει από τα σχόλια πολιτών στα social media, αλλά και τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων του τουρκικού κράτους.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έως τώρα δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε λίγες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ότι έδωσε διεθνές σήμα προς τους Οργανισμούς Πολιτικής Προστασίας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 4. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ευχαριστεί τις χώρες που απέστειλαν συνεργεία διάσωσης είτε δια της διπλωματικής οδού είτε προσωπικά με tweets.

Στο κοινωνικό επίπεδο πάντως, οι Τούρκοι πολίτες εκφράζουν ευχαριστίες προς τον έξω κόσμο και σημειώνουν τη σημασία που έχει για την Τουρκία η διεθνής αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη αίσθηση φαίνεται ότι προκάλεσε η ανταπόκριση της Ελλάδας, αρχικά με αποστολή ομάδων διάσωσης και τώρα με την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με πέντε αεροπλάνα της Aegean. Ta δύο πρώτα έφθασαν το μεσημέρι στη νότια Τουρκία και τα άλλα τρία θα αναχωρήσουν μέσα στην ημέρα. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αλλά και εκτός Τουρκίας και δίνουν λαβή για προβολές στο μέλλον, εάν μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολλά είναι τα ευρωπαϊκά μέσα που περιμένουν ότι επάνω στην κοινωνική διπλωματία των σεισμών μπορεί να επιχειρηθεί μία νέα επαναπροσέγγιση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Πως θα επενεργήσει πολιτικά στο μέλλον η ανθρώπινη προσέγγιση, θα φανεί στην πράξη. Για την ώρα αυτό που διακρίνεται σε κοινωνικό επίπεδο είναι η ξεκάθαρη διάθεση των ανθρώπων να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας, ως γείτονες που συμπάσχουν.


Η ΕΕ ενημέρωσε σήμερα την Άγκυρα ότι προγραμματίζει Διάσκεψη Δωρητών για την σύσταση ειδικού ταμείου βοήθειας προς την Τουρκία, πέραν της κατεπείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας που ήδη αποστέλλεται από τις ευρωπαϊκές χώρες.


Για την αλληλέγγυα στάση της Ελλάδας, πέραν των αναφορών στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα εύσημα από τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Η δήλωση αναμένεται να πυροδοτήσει σενάρια περί επανεκκίνησης των διμερών επαφών, με διαμεσολάβηση του Βερολίνου.

Η σιωπηλή μεταστροφή της Τουρκίας από την απαξιωτική ρητορική κατά της ΕΕ φαίνεται και στην αποδοχή της βοήθειας από την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η η προσφορά για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου.

Η άλλη όψη της Τουρκίας του Γιαϊτζί

Ο απόστρατος ναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος της “γαλάζιας πατρίδας” Τζιχάτ Γιαϊτζί πάντως δεν το βάζει κάτω ούτε με τον σεισμό και σε δήλωσή του διείδε απειλές κατασκοπείας από την μεταφορά ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η σχετική αναφορά του παρατίθεται αυτούσια:

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε τις επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές. Τόσο η κοινωνική ψυχολογική δομή όσο και οι διαστάσεις ασφάλειας αυτής της κατάστασης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αμερικανική βάση στην περιοχή. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στους εχθρούς της Τουρκίας να εφαρμόσουν αυτά τα σενάρια. Οι λύκοι αγαπούν τον ομιχλώδη καιρό. Υπάρχουν διακοπές στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας στην Τουρκία κ.λπ. Μπορεί να υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πουν και να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο λαός μας και η πολιτεία μας να είναι σε εγρήγορση και να μην επιτρέπουν καμία αναταραχή, σύγχυση και χάος στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Σε τέτοιες καταστροφές μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να σφίξουμε γύρω από το κράτος μας, χωρίς τη διάκριση εξουσίας-αντιπολίτευσης. Δεν είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτήν την καταστροφή! Η Πολιτεία και το Έθνος ανήκουν σε όλους μας! Αποδείχθηκε ότι όπως το 1999, κάποιοι γείτονες με τη δικαιολογία της βοήθειας έστειλαν ομάδες που κατασκόπευαν».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top