GuidePedia

0


Σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύοντας καθημερινά πρωτοφανείς απειλές κατά της χώρας μας.

Το πολεμικό κλίμα, που συντηρεί με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα, δεν έχει αποδέκτη μόνο την Αθήνα με στόχο να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποδεχτεί τετελεσμένα εκφοβίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική κοινωνία αλλά λειτουργεί ως προετοιμασία της τουρκικής κοινής γνώμης για επικείμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξελίσσεται στη γείτονα μία πραγματικά απίστευτη πλειοδοσία ανθελληνισμού, που από τη μία πλευρά αποκαλύπτει την αμηχανία του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και από την άλλη φέρνει στο φως και νέες πτυχές της συγκρουσιακής τροχιάς στο Αιγαίο, που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Αυτή τη φορά, ένα νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Milliyet αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ και επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η εφημερίδα απευθύνθηκε σε ειδικούς για τα επιπλέον βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν απέναντι στην Ελλάδα.

Η Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι που ξεφεύγει από τον νόμο

Αρχικά, η Milliyet απευθύνεται στον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Yücel Acer, σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατάσταση των νησιών.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που έχει ξεφύγει από τα ένδικα μέσα. Η πρότασή μου είναι να προσφύγει η Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς.

Το δικαστήριο πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποφασίσει λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, ωστόσο η κίνηση αυτή θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που ξεφεύγει από τον νόμο», εξήγησε ο Acer.

Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί πως είναι δυνατό η Τουρκία να διεκδικήσει αναδρομικές αποζημιώσεις για την περίοδο «της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».
Για «θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία» κάνουν λόγοι οι Τούρκοι

Στη συνέχεια, η τουρκική εφημερίδα ζητά τη γνώμη του ειδικού σε θέματα διεθνών σχέσεων, καθηγητή Enis Tulça, σχετικά με την τρέχουσα κρίση, με τον καθηγητή να τονίζει ότι αυτή δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης είναι πολύ πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αίτημα της Τουρκίας για αποζημίωση σε περίπτωση δικαστικής διαδικασίας θα ήταν δικαιολογημένο, βάσει ευρημάτων μελετών για τις «θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία».

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι σε έρευνά του το 1999 που έγινε μόνο στα γαλλικά αρχεία, οι ελληνικές παραβιάσεις έχουν καταγραφεί σε 62 έγγραφα.

Το τρίτο άτομο στο ρεπορτάζ της Milliyet είναι ο συνταξιούχος πρέσβης Uluç Özülker, ο οποίος επισημαίνει ότι η πίεση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση και προτείνει:

Ο Özülker είπε:

«Ήρθες στην Ανατολία και της έκανες ζημιά…

Τι έδωσες για αυτό;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα των αποζημιώσεων.

Το πού θα καταλήξει η αίτηση είναι άγνωστο φυσικά» είπε.

Τέλος, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Oğuz Çelikkol, υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να αυξηθεί η διεθνής πίεση στην Ελλάδα αλλά να τονιστεί η περιφερειακή ισχύς της Άγκυρας.

Ο Oğuz Çelikkol, υπογράμμισε ότι λύση υπάρχει να αυξηθεί η διεθνής πίεση στην Ελλάδα, ενημερώνοντας ότι το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα στη δικαιοσύνη δεν έχει συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη.

Ωστόσο, μια απώλεια πρέπει να τεκμηριωθεί» είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top