Επικαλούμενα άγνωστη πηγή, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το πρωί της Κυριακής ότι η Ουκρανία ήταν κοντά στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου «βρώμικη βόμβα» με βάση το πλουτώνιο, χωρίς όμως να παραθέτουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό, αναφέρει πριν λίγο το euronew.com.
Σύμφωνα με τον Sergey Savchuk και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, Τουρκία και Γερμανία είναι πιθανόν να εμπλέκονται στην προσπάθεια κατασκευής “βρώμικης” βόμβας από τους Ουκρανούς, με τους Τούρκους πιθανότατα να έχουν εισχωρήσει ακόμα πιο βαθιά σε άλλου τύπου συνεργασία με το Κίεβο στο θέμα αυτό.
Αν αληθεύουν οι αναφορές αυτές τότε θα πρόκειται για πρόθεση των Ουκρανών να παράγουν πυρηνικές κεφαλές με εμπλοκή των Τούρκων.
“Πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν εργαστήρια στην επικράτεια της Ουκρανίας που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το έργο του διαχωρισμού και της εξαγωγής ραδιενεργού υλικού.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πραγματικά δεν υπάρχουν, ή ότι ένας από τους μεγάλους φίλους του Κιέβου δεν θα είχε βοηθήσει εκεί ( Ουκρανία) με όλα τα απαραίτητα πυρηνικά υλικά.
Ένα ταχύτερο και πιο ριζοσπαστικό σενάριο θα μπορούσε θεωρητικά να περιλαμβάνει την απευθείας παράδοση στην Ουκρανία επαρκούς ποσότητας αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας, ας πούμε, από την Τουρκία ή τη Γερμανία, στις οποίες οι Αμερικανοί όχι μόνο διατηρούν τα πυρηνικά τους όπλα, αλλά αποθηκεύουν και αναλωμένα υλικά.
Ως μέσο θα ήταν οι ουκρανικής κατασκευής πύραυλοι «Neptune».
Τελικά, τίποτα δεν θα εμπόδιζε τις ουκρανικές αρχές, σε μια κρίση πανικού, να ανατινάξουν ένα δοχείο ραδιενεργού υλικού κάπου στα δάση Chernihiv στα σύνορα με τη Ρωσία ή να το φέρουν στη συνοριακή μας επικράτεια.
Η ισχύς του φορτίου δεν θα ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, αλλά μια μεγάλη περιοχή θα υποβαλλόταν σε μια ανεξέλεγκτη μόλυνση.
Αναφέρουμε υποθέσεις που βασίζονται σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμφίβολα, λειτουργεί με πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες ( υπονοώντας ότι ξέρει περισσότερα).
Αν ο πρόεδρος έχει εντοπίσει μια τέτοια απειλή, τότε θα δράσει αμέσως. Μπορούμε μόνο να χαιρόμαστε που οι δυτικοί φίλοι μας κατάφεραν να δώσουν στην Ουκρανία μόνο με συμβατικούς τύπους όπλων, χωρίς να τολμήσουν να δώσουν στο Κίεβο μερικές ‘πυρηνικές” συμβουλές”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός μεταξύ άλλων.
Ομιχλώδες και λίαν επικίνδυνο είναι τελικά το τοπίο στο θέμα της δυνατότητας ή όχι , σχετικά με την κατασκευή πυρηνικού όπλου από την Ουκρανία, ενώ σε αυτήν την διαδικασία, θα εμπλέκεται με τον έναν ή το άλλο τρόπο και η Τουρκία μεταξύ άλλων, αφού υπάρχει μια σοβαρή αμυντική συμφωνία με το Κίεβο.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να γίνει ξανά μέλος του κλειστού κλαμπ των χωρών με πυρηνικά οπλοστάσια. Εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα το 1994, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Λίγο πριν διατάξει την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σε ομιλία του πως το Κίεβο αξιοποιεί σοβιετική τεχνογνωσία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε πως θεωρούσε ότι προετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό.
Οι Τούρκοι έχουν σχέσεις με το Πακιστάν και ενδεχομένως αν ήθελαν πυρηνική τεχνολογία να κοιτούσαν πρώτα εκεί, αλλά όλα αυτά τα δεδομένα πιθανόν να άλλαξαν, λόγω της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας και των μεγάλων αναγκών του Κιέβου σε μη επανδρωμένα Bayraktar, για παράδειγμα.
Την αλήθεια είναι σίγουρο ότι θα την μάθουμε, δεδομένης της ανάγκης του Ερντογάν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ίσως μετά από χρόνια.
Δημοσίευση σχολίου