GuidePedia

0

Το γεωπολιτικο σκηνικό που έχει στηθεί στην Ουκρανία με τις ανησυχίες για ρωσική εισβολή, έχει δημιουργήσει ένα πρόσθετο άγχος στην Ευρώπη αναφορικά με την προσφορά ρωσικού αερίου, καθώς βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί. Μάλιστα η Goldman Sachs εκτιμάει ότι η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή θα μπορούσε να στοιχίσει για «αόριστο χρονικό διάστημα» στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Εύλογο είναι επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους τροφοδοσίας για να μετριάσει τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού. Έτσι βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλους παραγωγούς, αναζητώντας συνεργασίες, ακόμη και πιθανές ανταλλαγές καυσίμων με την Ασία, όπου η αγορά είναι διπλάσια από αυτή της ΕΕ.

Οι πλούσιες σε ενέργεια χώρες, από το Κατάρ μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, έχουν δεσμευτεί για έκτακτες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά η Γηραιά Ήπειρος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Ρωσία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει τρία βασικά στοιχεία:
  • η Ευρώπη βασίζεται πολύ στη Ρωσία και αν προμηθευτεί το φυσικό αέριο που χρειάζεται από άλλες χώρες, θα μπορούσε να μεταδώσει την κρίση σε άλλες περιοχές.
  • θα πρέπει να μειώσει τη ζήτηση, εφόσον υπάρξει παρατεταμένη διαταραχή στην τροφοδοσία
  • θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές
«Η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της BCS Global Markets, Ρον Σμιθ. «Θα έπρεπε να εκτρέψετε το μισό LNG που καταναλώνει η Ασία για να αντικαταστήσετε την Gazprom. Και τι θα σήμαινε αυτό; Αυτό θα σήμαινε τεράστιες ελλείψεις ενέργειας σε όλη την Ασία, θα εξάγατε την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης στην Ασία», είπε χαρακτηριστικά.

Το Κατάρ, για παράδειγμα, είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Saad Al-Kaabi να δηλώνει την Τρίτη ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν προμηθευτή μονομερώς χωρίς να διαταραχθούν οι παραδόσεις σε άλλες περιοχές. Πρόσθεσε επίσης ότι οι συμβάσεις της Ντόχα είναι «ιερές στο Κατάρ» και η προτεραιότητα της χώρας είναι να εκπληρώσει πρώτα τις ανάγκες των υπαρχόντων πελατών της. Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης θα απαιτήσει συλλογική προσπάθεια από διάφορους προμηθευτές, σημείωσε.

Παράλληλα, για οποιαδήποτε παρατεταμένη διαταραχή, με διάρκεια τους δύο επόμενους χειμώνες, η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει τη ζήτηση, υποστήριξαν ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Και αυτή η αβεβαιότητα είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές υψηλές καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για το LNG.

«Όσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ασαφής και ανεπίλυτη, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά για να προσελκύσουν εύκαμπτα φορτία LNG για να βεβαιωθούν ότι τα αποθέματα δεν θα εξαντληθούν», δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της Flex LNG.

Επειδή οι υποδομές φυσικού αερίου είναι ακριβές, οι περισσότερες από τις ποσότητες πωλούνται συνήθως με μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Οι ευέλικτες παραδόσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά μόνο εάν η τιμή είναι σωστή. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και, μαζί με άλλα έθνη, βοήθησαν να εκτοπιστεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά και πάλι δεν υπάρχει εγγύηση. Η Ευρώπη μπορεί να είναι η πιο κερδοφόρα περιοχή για την αποστολή καύσιμου από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά συνήθως η Ασία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο. Εάν η όρεξη της Κίνας για φυσικό αέριο ξαναξυπνήσει, τα τάνκερ θα εγκαταλείψουν γρήγορα την Ευρώπη και θα κατευθυνθούν προς τα ανατολικά.

Στο ραντάρ της ΕΕ βρίσκεται επίσης το Αζερμπαϊτζάν που άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα τέλη του 2020.

Οι παραδόσεις του στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Γεωργία είναι περίπου το ένα δέκατο των όγκων που πουλάει η Gazprom στις κύριες εξαγωγικές αγορές της και αυτή η προμήθεια ήταν προ -πωλήθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της παραγωγής και των αγωγών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top