GuidePedia

0


Η συμμετοχή του Pasinyan στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Δεκεμβρίου προκάλεσε την αντίδραση των Αρμενίων του Καραμπάχ

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τις γέφυρες του Ερεβάν με την Τουρκία και τους συμβιβασμούς με το Μπακού και δηλώνουν έτοιμοι για νέα επεισόδια στο σήριαλ που μας απασχόλησε πέρυσι...

Οι αρχές του αυτονομιστικού θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν επικρίνουν τη διαπραγματευτική θέση του Αρμένιου πρωθυπουργού Nikol Pašinyan. Το Αρτσάχ θέλει ανεξαρτησία από το Αζερμπαϊτζάν και επικαλείται τη βοήθεια της Ρωσίας.

Βέβαια πέραν της Ρωσίας στο παιχνίδι μπαίνει και η Αμερική. Όπως γράφαμε πρόσφατα: "Κανένας Πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των παππούδων μας που σκοτώθηκαν ή επέζησαν" είπε ο Σαρκισιάν-Ο Αρμένιος Πρόεδρος ζητάει συνεννόηση με την αρμενική διασπορά πριν προχωρήσει σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Αναλυτικότερα, η Εθνοσυνέλευση της λεγόμενης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενέκρινε πρόταση που δηλώνει την αντίθεσή της στις θέσεις του πρωθυπουργού του Ερεβάν, Nikol Pašinyan, σχετικά με τις συνέπειες της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι. Σε αυτό προστίθεται και η πολύ σκληρή δήλωση του Araik Arutjunyan, προέδρου του Καραμπάχ, η οποία ακούγεται σαν απομάκρυνση της αποκομμένης δημοκρατίας από την Αρμενία.

Η μικρή δημοκρατία, που ονομάζεται "Αρτσάχ" στην αρμενική γλώσσα, έχει περίπου 150 χιλιάδες κατοίκους και έκταση περίπου 3000 km2. Στην πραγματικότητα είναι ένας θύλακας στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ελέγχεται τουλάχιστον εν μέρει από τους ντόπιους Αρμένιους- μπορεί να επικοινωνεί με την πατρίδα μέσω του στενού ορεινού διαδρόμου Laҫin, μήκους τριών χιλιομέτρων και πλάτους εννέα μέτρων, που προστατεύεται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η συμμετοχή του Pašinyan στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Δεκεμβρίου προκάλεσε την αντίδραση των Αρμενίων του Καραμπάχ. Την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει τους προκατόχους του για την ήττα στο αυτονομιστικό έδαφος. Η στάση του Pašinyan επικρίθηκε επίσης στο Ερεβάν από την αντιπολίτευση, ιδίως από τον πρώην πρόεδρο Robert Kočaryan, ο οποίος στις 29 Δεκεμβρίου κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό για προδοσία των εθνικών συμφερόντων.

Ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Serž Sargsyan, έχει επίσης ανακοινώσει δημόσια συνάντηση τον Ιανουάριο για το θέμα, η οποία πιθανότατα θα είναι εξίσου ανελέητη προς τον Pašinyan. Σε όλα αυτά, ο Arutjunyan θέλησε να επαναλάβει ότι "μόνο οι αρχές του Αρτσάχ έχουν το δικαίωμα να μιλούν εκ μέρους του τοπικού πληθυσμού".

Ο Arutjunyan τόνισε ότι ο κύριος στόχος τους είναι η διεθνής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Αρτσάχ και ότι καμία μορφή αυτονομίας εντός του Αζερμπαϊτζάν δεν θα γίνει αποδεκτή, όπως αυτές στις οποίες ο Αρμένιος πρωθυπουργός φαίνεται να αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης με τους Αζέρους και ότι το έδαφός τους πρέπει να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση με το Μπακού για την ορεινή περιοχή. Για τον Arutjunyan, τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή θα πρέπει να διευκολύνουν τη δημιουργία ενός τοπικού στρατού του Αρτσάχ, παραμένοντας για όσο διάστημα χρειαστεί, και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του Pašinyan στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Το κοινοβούλιο του Στεπανακέρτ - της πρωτεύουσας της αυτονομιστικής δημοκρατίας - επανέλαβε τις θέσεις του προέδρου του, κηρύσσοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις οποιουδήποτε πολιτικού ή κόμματος που θέτει υπό αμφισβήτηση το αρμενικό μέλλον του Αρτσάχ, βάλλοντας ιδιαίτερα κατά των δηλώσεων του Pašinyan, θεωρώντας τες πολύ διφορούμενες και επικίνδυνες. Ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι "οι νομικές και πολιτικές βάσεις της αρμενικής ανεξαρτησίας στην περιοχή δεν έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των διαμεσολαβητών και των διεθνών δομών που ασχολούνται με το θέμα".

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα διπλωματικών παιχνιδιών και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους ακόμη και με το κόστος να πάνε κόντρα στο Ερεβάν. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Στεπανακέρτ, Ašot Gulyan, παρομοίασε τα λόγια του Pašinyan με το "ύφος του 1937", όταν ο Στάλιν προσάρτησε για πρώτη φορά το Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, ξεκινώντας την ορεινή βεντέτα των δύο λαών του Καυκάσου, οι οποίοι ανέκαθεν χωρίζονταν από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία.

Πυροβολισμοί

Χθες στο μεταξύ είχαμε ένα περίεργο περιστατικό.

Στρατιωτικός της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων του Αζερμπαϊτζάν πυροβόλησε και σκότωσε 3 συναδέλφους του σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Gubadli (πρώην ελεγχόμενο NagornoKarabakh) και διέφυγε. Το περιστατικό διερευνάται, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν.

Επίσης προ λίγων ημερών οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανανακοίνωσαν τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης στην πρώην ελεγχόμενη από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατοικούμενη από τους Αρμένιους πόλη Hadrut, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Αζέρων. Η βάση χτίστηκε/ανακαινίστηκε πάνω από την πρώην στρατιωτική βάση του Καραμπάκι στην πόλη.

Στη βάση αυτή έχουν αναπτυχθεί Αζέροι κομάντος (μπλε μπερέδες), εκπαιδευμένοι από την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε τη βάση μαζί με τη σύζυγό του (αντιπρόεδρο) και τον γιο του, που φαίνεται με στρατιωτική στολή . Η εκδήλωση συνέπεσε με τα 60ά γενέθλια του Αζέρου προέδρου στις 24 Δεκεμβρίου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top