Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Μετά τις δωρεές στρατιωτικών φορμών και ενός αρματοφορέα στα Σκόπια, η Τουρκία εμβαθύνει την αμυντική συνεργασία με την Αλβανία, με στόχο ουσιαστικά την στρατηγικού τύπου περικύκλωση της Ελλάδος.
Ο Αρχηγός του αλβανικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Μπαϊράμ Μπεκιάι, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας στα Τίρανα Μουράτ Αχμέτ Γιορκ και τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο Συνταγματάρχη Καμπλέ.
Ο Αλβανός Α/ΓΕΕΔ, αφού μίλησε για την εξαιρετική διμερή στρατιωτική συνεργασίς μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας στην περιοχή, τόνισε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Τουρκίας και Αλβανίας επεκτείνεται.
Μιλάμε για τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του εκσυγχρονισμού και του εφοδιασμού, αλλά και των αποστολών του ΝΑΤΟ, δηλαδή του κοινού στρατιωτικού αλβανο-τουρκικού σώματος που υπηρετεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν.
Ο Begaj τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης των νεότερων γενεών καθώς και του υψηλού επιπέδου του στρατιωτικού προσωπικού στις στρατιωτικές ακαδημίες στις οποίες φοιτούν εκατοντάδες Αλβανοί στρατιωτικοί.
Οι δύο πλευρές, ανέφεραν την συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τα διμερή σχέδια στρατιωτικής συνεργασίας και σε νέους τομείς. Η συμφωνία που ανέφερε ο Αλβανός Α/ΓΕΕΔ αφορά σύμφωνο που υπογράφθηκε στις 10 Μαρτίου 2021, όταν ο ΥΠΑΜ της Αλβανίας, μετέβη στην Τουρκία και συνάντησε για τον λόγο αυτόν τον Χουλουσί Ακάρ.
Το τι περιλαμβάνει αυτή η “νέα αμυντική συνεργασία” δεν το γνωρίζουμε με λεπτομέρειες, αλλά αφορά σχεδόν σίγουρα νέες “διευκολύνσεις” σε τουρκικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια, χερσαίες δυνάμεις, μετασταθμεύσεις τουρκικών αεροσκαφών, καθώς επέκταση των εγκαταστάσεων στο Πασαλιμάν στο οποίο εδρεύουν Τούρκοι στρατιωτικοί ( 20-180 άτομα).
Η Αλβανία μετά την πρόσφατη εκλογή Ράμα, ετοιμάζεται να γίνει ουσιαστικά προτεκτοράτο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ενώ οι δωρεές της Άγκυρας στον αλβανικό στρατό θα συνεχιστούν αμείωτες.Η Αλβανία αποτελεί μια χώρα στην οποία η Τουρκία έχει επενδύσει και χρόνο και χρήμα προκειμένου η τελευταία να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.
Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.
Η Τουρκία κινείται διπλωματικά και στρατιωτικά προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, κάτι που προσπαθεί να κάνει και με την Σερβία.Όλα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα, η οποία θα αντιδράσει ανάλογα με την Α.Μεσόγειο, μιας και οι Τούρκοι σε αντίβαρο των συμμαχιών μας εκεί προσπαθούν να μας περικυκλώσουν από “πάνω”.
Δημοσίευση σχολίου