GuidePedia

0


Η έναρξη των διερευνητικών επαφών Τουρκίας – Αιγύπτου στο Κάιρο είναι το προϊόν πολύμηνων προσπαθειών της Αγκυρας και αποτυπώνουν τρεις στόχους:

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά διακαώς αναθέρμανση των σχέσεών του με τον αραβικό κόσμο – αναθέρμανση, η οποία δεν μπορεί παρά να περάσει από την Αίγυπτο
Μέσω της αναθέρμανσης αυτής αφενός επιδιώκει αφενός διεύρυνση της επιρροής του ως «ηγέτη του Ισλάμ» και, αφετέρου γέφυρες αποκατάστασης της σχέσης του με τις ΗΠΑ
Θεωρεί πως η προσέγγιση με την Αίγυπτο είναι απαραίτητη για τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις τόσο στην Λιβύη, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν θέλει συμφωνία για ΑΟΖ

Η τελευταία αυτή παράμετρος αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς αποτελεί διακηρυγμένη επιδίωξη του Ερντογάν η επίτευξη συμφωνίας με το Κάιρο για τουρκο-αιγυπτική ΑΟΖ. Και μια τέτοια συμφωνία, εάν και εφόσον επιτευχθεί ποτέ, θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον σοβαρά ζητήματα για την Ελλάδα στην περιοχή του Καστελόριζου και του 28ου μεσημβρινού.

Πριν από μόλις δύο μήνες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε φθάσει να προαναγγείλει την σύναψη συμφωνίας και χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι και το έκτακτο ταξίδι Δένδια στο Κάιρο για να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει συζήτηση – επί του παρόντος τουλάχιστον – για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια της Αγκυρας θα επαναληφθεί, δεν είναι όμως καθόλου δεδομένη η έκβασή της. Κατά τις ίδιες πηγές όλα είναι ανοιχτά, απαιτείται εγρήγορση, και οι τρέχουσες συνομιλίες Τουρκίας – Αιγύπτου «θα μπορούσαν να οδηγήσουν παντού και πουθενά».

Τα ρήγματα πάντως που πρέπει να καλυφθούν είναι βαθιά. Οι σχέσεις Καϊρου και Αγκυρας βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ εδώ και οκτώ χρόνια, από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη του Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Τουρκία κατήγγειλε το πραξικόπημα, και οι δύο χώρες απέλασαν πρέσβεις, και ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ως «τύρανο».

Η Αγκυρα ψάχνει “γέφυρες” με τις ΗΠΑ

Τώρα, όπως επισημαίνει το Reuters, ο Ερντογάν βλέπει την αποκατάσταση των δεσμών ως αναγκαίο μέρος της προσπάθειας να χτίσει γέφυρες με αραβικά κράτη που είναι συμμαχικά με τις ΗΠΑ.

Με αυτή την πυξίδα, ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα ολοκληρωθεί σήμερα σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και οι συνομιλίες, σύμφωνα με ανώτερο τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, «θα καλύψουν το εμπόριο, ην ενεργειακή συνεργασία και την θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο».

Το τελευταίο αυτό σκέλος παραπέμπει ευθέως, ξανά, στην προσπάθεια της Τουρκίας για συμφωνία με την Αίγυπτο στις θαλάσσιες ζώνες.

«Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι ισχυρές χώρες της περιοχής και υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούν να δράσουν μαζί και να συνεργαστούν, ” φέρεται να δήλωσε ο ίδιος τούρκος αξιωματούχος.
Σε επικοινωνία οι μυστικές υπηρεσίες

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι το Κάιρο θα ακούσει τις τουρκικές προτάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν υπάρξουν διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύει η Αγκυρα σε επικοινωνία βρίσκονται και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν επίσης, Ιμπραήμ Καλίν διαμήνυσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι επίκειται προσέγγιση με την Αίγυπτο η οποία θα συμβάλει και στην σταθεροποίηση στην Λιβύη – στο μέτωπο, όπου Κάιρο και Αγκυρα στήριξαν αντίπαλα στρατόπεδα στην διάρκεια του εμφυλίου

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top