GuidePedia

0

Η αμηχανία των Γαλλικών αρχών έναντι της πολιτικής Ερντογάν

Οι Γενικές Διευθύνσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSI και DGSE) προειδοποίησαν τον Πρόεδρο Μακρόν για τη στρατηγική διείσδυσης της Τουρκίας στη Γαλλία. Στρατηγική που στοχεύει στον έλεγχο της τουρκικής διασποράς, αλλά και στην επέκταση της κυριαρχίας του πολιτικού Ισλάμ. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις του Journal du dimanche, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας αποκάλυψαν μια πραγματική στρατηγική διείσδυσης από ορισμένα τουρκικά δίκτυα, μέσω εκπαιδευτικών, θρησκευτικών δικτύων και ΜΚΟ.

Ο στόχος, σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες είναι ο έλεγχος της τουρκικής διασποράς, αλλά και του Ισλάμ της Γαλλίας. Το νομοσχέδιο για τον θρησκευτικό διαχωρισμό (separatisme) συζητείται στο γαλλικό Κοινοβούλιο και επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός Ισλάμ της Γαλλίας, άνευ υποταγής σε μια εξωτερική δύναμη η χώρα.

Ο Ερντογάν δεν κρύβεται. Στην Κεντρική Ασία, «μιλάει για τον παρκουρκισμό», ενώ στη Μέση Ανατολή «χρησιμοποιεί τον παν-ισλαμισμό» για να επεκτείνει την κυριαρχία του. Στις 5 Ιανουαρίου 2018, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους ηγέτες του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Λατρείας (CFCM), «Οι Μουσουλμάνοι της Γαλλίας βρίσκονται υπό την προστασία μου. Όσοι τους αγγίζουν, με αγγίζουν». Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών, σκοπεύει να δώσει στους Μουσουλμάνους μια φωνή και ένα όραμα.

Η Τουρκία ασκεί μια πραγματική δύναμη έλξης στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Μια δυναμική, σύγχρονη χώρα, οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή, καταφέρνει να αντιταχθεί στη Δύση σε ζητήματα που σχετίζονται με το Ισλάμ. Θυμόμαστε τις γαλλο-τουρκικές εντάσεις μετά την ομιλία του Macron σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην καρικατούρα μετά τον αποκεφαλισμό του Samuel Paty. Ο Ερντογάν ξεκίνησε ακόμη και ένα διεθνές μποϊκοτάζ σε όλα τα γαλλικά προϊόντα και συμμετείχαν πολλές μουσουλμανικές χώρες. Οι Γαλλικές αρχές γνωρίζουν αυτήν την τουρκική επιχείρηση διείσδυσης και χειραγώγησης αλλά δεν λένε τίποτα. Υπάρχει ένα είδος ομέρτας.

Για προφανείς γεωγραφικούς λόγους (γειτνίαση με τη Γερμανία), η τουρκική επιρροή υπάρχει ιδιαίτερα στην Αλσατία-Λωρραίνη. Οι τουρκικές αρχές το εκμεταλλεύονται για να ενισχύσουν τη θρησκευτική και κοινοτική τους παρουσία, δεδομένου του καθεστώτος της περιοχής καθώς οι δύο περιοχές, η Αλσατία και η Λωρραίνη δεν υπόκεινται στον νόμο περί διαχωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας του 1905.

Ο Ερντογάν, με τη βοήθεια της MIT, τείνει να επιβάλει «δικαίωμα ελέγχου» στη διασπορά. Ο γενικός γραμματέας του CFCM δεν είναι άλλο; από τον Φατίχ Σαρίκιρ, έναν γαλλο-τουρκο, επικεφαλής του Milli Gorus Γαλλίας και πολύ κοντά στην κεντρική εξουσία της Άγκυρας. Μη θέλοντας να αποξενώσει την τουρκική διασπορά, η Άνγκελα Μέρκελ άφηνει την Τουρκία κυριολεκτικά να ενεργεί ανοιχτά. Ο Ερντογάν είχε έρθει ακόμη και αυτοπροσώπως για τα εγκαίνια του Μεγάλου Τζαμιού στην Κολωνία, μια τελετή που συγκέντρωσε τουλάχιστον 20.000 μουσουλμάνους.

Από τη δεκαετία του 1970, η διδασκαλία της γλώσσας καταγωγής και πολιτισμού (ELCO) επέτρεψε στο τουρκικό Υπουργείο Παιδείας να στείλει τα δικά του εκπαιδευτικά βιβλία στη Γαλλία. Δεν υπάρχει έλεγχος από τις γαλλικές αρχές για αυτά τα εγχειρίδια. Υμνούν την Τουρκία με αντι-αρμενική και αντι-ελληνική ρητορική.

Ο Ερντογάν επωφελείται επίσης από πλήθος ενώσεων, όπως το Ίδρυμα Μαρίφ, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, και που στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης σύμφωνα με την ισλαμιστική γραμμή του ΑΚΡ. Η Τουρκία, εκπαιδεύει και ελέγχει το 50% των ιμάμηδων που κηρύττουν στα τουρκικά τζαμιά στη Γαλλία. Πρόκειται για Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους.

Επιπλέον, παρά τη διάλυση του από το Υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Νοέμβριο, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τις συμμορίες των Γκρίζων Λύκων. Αυτή η εθνικιστική μικρή ομάδα, που είναι πολύ παρούσα στα κοινωνικά δίκτυα, προπαγανδίζει τακτικά επιδρομές σε αρμενικές γειτονιές. Ο Ερντογάν δεν διστάζει να τους δείξει δημόσια την υποστήριξή του κάνοντας με το χέρι το διακριτικό τους σημάδι.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top