GuidePedia

0

Το σύνθημα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν,που ήρθε αμέσως μετά την επέκταση της navtex, με την οποία διατηρεί παράνομα το Oruc Reis έως τις 14 Νοεμβρίου εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελείται μόνο από μια λέξη. Κλιμάκωση!

Στο Επιτελείο βλέπουν ξεκάθαρα ότι την κλιμάκωση ζητά η Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει ακόμη περισσότερο την Αθήνα σ’ έναν διάλογο με καθαρά τους δικούς της όρους. Και αν η Αθήνα δεν υποκύψει σε αυτούς, στο αμέσως επόμενο στάδιο η γειτονική χώρα-ταραξίας θα ταράξει τα νερά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ακόμη και μέσω των γεωτρύπανων ή θα «επενδύσει» και πάλι σε ένα θερμότατο επεισόδιο σε οποιοδήποτε σημείο των Ελληνοτουρκικών συνόρων.

Όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης απειλών επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται στο Ελληνικό Επιτελείο ενώ οι Σχηματισμοί στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λαμβάνουν διαρκώς νέες οδηγίες και εντολές ενώ από την δική τους πλευρά αποστέλλουν οποιαδήποτε πληροφορία ή κίνηση αντιληφθούν στον τομέα ευθύνης που έχουν.
Καταλαβαίνει κανείς ότι μπορεί να μην φαίνεται αλλά η επιχειρησιακή ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο την ώρα μάλιστα που παράλληλα η ηγεσία τρέχει πολλά από τα νέα σχέδια τα οποία αφορούν την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Την ώρα που οι πάντες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της γείτονος προς την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, οι ίδιοι «παίκτες» μένουν μόνο στις ανακοινώσεις και στις δηλώσεις στήριξης προς τη χώρα μας ή και καταδίκης προς την Τουρκία ή τον πρόεδρο Ερντογάν.

Παράλληλα αυτή η συμπεριφορά παραπέμπει σε μια αναμονή και ως «παρατηρητές» να βλέπουν την Ελλάδα να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, απέναντι σε μια χώρα που θέλει να προβάλλεται ως η περιφερειακή υπερδύναμη και που επιχειρεί καιρό τώρα να μεταβάλλει το status quo της περιοχής. Βεβαίως η όποια ενέργεια απαιτηθεί από την Ελληνική πλευρά θα γίνει υπερασπιζόμενη τα σύνορά της αλλά ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης η οποία επιθυμεί να βρίσκεται σε «δυο βάρκες»…

Η σχεδόν απειλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου πριν λίγες ώρες είναι προς την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας κάτι σαν «λευκή επιταγή» από την Άγκυρα. Ένας δυνητικός «πολιορκητικός κριός» ήταν οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα ερευνητικά πλοία και τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί, δείχνοντας την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκεί δηλαδή που τώρα παρανομεί και το Oruc Reis.

Και μπορεί αυτά να έβρισκαν ανταπόκριση στο εσωτερικό- εθνικιστικό ακροατήριο στην Τουρκία, αλλά δεν παύουν να είναι καμπάνες συναγερμού για τις προθέσεις της γείτονος. Κι όλα αυτά την στιγμή που ο πόλεμος φθοράς στο Αρχιπέλαγος καλά κρατεί με το Τουρκικό Επιτελείο να ελπίζει σε βλάβες των Ελληνικών πλοίων αλλά και κόπωση των πληρωμάτων.

Τα πλωτά τείχη…

21 Ιουλίου, 10 Αυγούστου, 11 Οκτωβρίου, οι τρεις ημερομηνίες που εκδόθηκαν οι αρχικές navtex για το Oruc Reis και σε όλες αυτές τις ημερομηνίες, τα επιπλέον σχέδια του Τουρκικού Επιτελείου με την ανάπτυξη των δυνάμεών του στο Αρχιπέλαγος, βρήκαν απέναντί τους σε πολεμική διάταξη τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιτελείς μάλιστα εξηγούσαν ότι την ώρα που η Άγκυρα επιδίδονταν σ’ ένα επικοινωνιακό show μέσω της παρέλασης του ερευνητικού, συνοδεία πολεμικών πλοίων, οι Τούρκοι κυβερνήτες διαβίβαζαν ότι δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα απέναντι από τα «μάτια» κυρίως του Ελληνικού στόλου, ο οποίος από τη μια πλευρά ήταν σε απόσταση αναπνοής από αυτούς αλλά και άλλες μονάδες επιφανείας του στόλου ήταν σε επιχειρησιακό πλεονέκτημα.

Οι πρόσφατες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με το στενό «μαρκάρισμα» από τις Ένοπλες Δυνάμεις- ακόμη και από στοιχεία Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΥΚ με σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου- στο Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν, μαρτυρούν τις δύσκολες στιγμές που περνούν τα μέλη της τουρκικής μίνι αρμάδας που παρανομεί εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Άλλωστε και οι αποκαλύψεις των τουρκικών θέσεων ακόμη και των υποτιθέμενων «άσσων» που είναι τα υποβρύχια, φανέρωσε την ανεπάρκεια πρότερης επιχειρησιακής εκπαίδευσης αλλά και το μεγάλο έλλειμα εμπειρίας μετά τις χιλιάδες διώξεων στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και με μια άλλη ματιά εκείνο που αντιλαμβάνονται οι Επιτελείς είναι ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία δεν μπορεί να φτάσει σε μια γενικευμένη στρατιωτική δράση. Μάλιστα οι γνωστές μέθοδοι τύπου Ιμίων έχουν επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο των σχεδίων, με τα έμπειρα στελέχη που βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα να έχουν λάβει εντολές για όλα εκείνα τα πιθανά σενάρια και τρόπους που θα μπορούσε η Τουρκία να παρασύρει σ’ ένα παρόμοιο με το 1996 επεισόδιο.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top