Τα πληρώματα των πυραυλακάτων, των ταχέων σκαφών που περιπολούν σε όλο το μήκος του Αιγαίου αποτελούν το μακρύ δόρυ του Πολεμικού Ναυτικού, το ίδιο και τα πληρώματα όλων των μάχιμων μονάδων επιφανείας του Στόλου όπου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις νησίδες που θα τους κρύψουν και θα εμφανιστούν την κατάλληλη στιγμή ως η απόλυτη δύναμη αποτροπής. Στην εικόνα είναι το χάραμα στο Αρχιπέλαγος με τους exocet των πλοίων κατευθυνομένων βλημάτων.
Αύξηση των μονάδων επιφανείας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο
Υποβρύχια 214, Φρεγάτες και Πυραυλάκατοι
Αυξημένα μέτρα επιτήρησης
Προσπάθεια ταυτόχρονης, διαδοχικής ή συνδυασμένης πρόκλησης βλέπουν οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού πίσω από τα ιδιαίτερα προβληματικά σχέδια της Άγκυρας, η οποία δεν σταματά να δυναμιτίζει το κλίμα με τις αξιώσεις που προβάλει ανάμεσα στις δυο χώρες.
Και μπορεί ο Τούρκος υπουργός ενέργειας να δήλωσε ότι θα κάνει η χώρα του έρευνες στη θαλάσσια ζώνη του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου, όμως οι Τούρκοι Αξιωματικοί καταλαβαίνουν ότι παρά τη δύναμη που τους προσφέρουν οι φρεγάτες που έχουν στείλει εδώ και σχεδόν πέντε μήνες στο Λιβυκό, μια ενέργεια κάτω από την Κρήτη μπορεί να έχει και βαρύ τίμημα για το γόητρο της Άγκυρας, κάτι που μπορεί να στοιχίσει και στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Έρευνες σε σημεία κοντά στα Τουρκικά παράλια στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, για την Τουρκία, θεωρητικά είναι κάτι πιο εύκολο να το υποστηρίξει. Δεν είναι το ίδιο αν το Barbaros ή το Oruc Reis πλεύσει νότια από την Κρήτη στο Λιβυκό.
Από τ’ ανοιχτά της Ρόδου που είναι ένα εκ των «κόκκινων» σημείων που θέλει να κάνει έρευνες η Τουρκία, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο ναύσταθμος του Αksaz αλλά και το αεροδρόμιο επιφυλακής του Dalaman.
Η γείτονα πιθανό να προτιμά μια πρόκληση στα σίγουρα ώστε εφόσον κάνει το επόμενο προκλητικό βήμα της, να προχωρήσει δηλαδή στην στρατιωτικοποίηση των ερευνών με την παρουσία πολεμικών πλοίων, να έχει και την ανάλογη υποστήριξη θα χρειάζεται.
«Τα σπίτια» του Πολεμικού Ναυτικού δυσάρεστες εκπλήξεις…
Πάντως μια τέτοια κίνηση που θεωρητικά και πρακτικά σε μεγάλο βαθμό, είναι πιο ασφαλής από την ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, για το Πολεμικό Ναυτικό θεωρείται «βούτυρο στο ψωμί» του εφόσον υπάρξει εντολή για μια δυναμική αντίδραση αποτροπής.
Στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι η βούληση είναι δεδομένη καθώς στην ανάπτυξη των σχεδίων αποτροπής, τα πάντα έχουν λάβει το πράσινο φως στην περίπτωση που η γείτονα θελήσει να κλιμακώσει και να αμφισβητήσει την Εθνική Κυριαρχία.
Τα δεκάδες νησιά και νησίδες στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους είναι τα «εξοχικά σπίτια» των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, όπου εκεί οι μονάδες επιφανείας- μικρές ή μεγάλες- δύναται ν’ αγκιστρωθούν κι από εκεί να πράττουν ότι γνωρίζουν να κάνουν καλύτερα απ’ τον καθένα στο Αιγαίο.
Όμως στον σχεδιασμό αντιμετώπισης των προκλήσεων, που οι ανώτατοι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού θεωρούν πως θα συνεχιστούν ακόμη περισσότερο, βρίσκονται και σενάρια διαδοχικής ή συνδυασμένης απειλής τόσο κοντά στη Ρόδο ή την Κάρπαθο ή το Καστελόριζο ή ακόμη και πολύ πιο νότια στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκεί που εφάπτεται με της Λιβύης.
Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία έχει προβάλει πολλές αξιώσεις της για το Αρχιπέλαγος και ταυτόχρονα έχει πράξει ιδιαίτερα έκνομες ενέργειες τόσο στην Κύπρο όσο και στη Λιβύη με την αποστολή των όπλων για τα οποία η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει πράξει το παραμικρό, εκτός αν θεωρεί ότι η επιχείρηση «IRINI» της ΕΕ είναι μια δυναμική απάντηση.
Από την στιγμή όμως που η Τουρκία έχει κάνει πολλά, δεν μπορεί πλέον να κάνει βήματα υποχώρησης, γεγονός που φέρνει τη νέα αυξημένη επιφυλακή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι έρευνες που εξαγγέλλονται από την Τουρκία βρίσκονται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια (αυτό δεν είναι τυχαίο) που είναι τα χωρικά ύδατα των Ελληνικών νησιών. Οι έρευνες θεωρητικά δεν απαγορεύονται από την στιγμή που δεν ακουμπά τίποτα τον πυθμένα της θάλασσας στα σημεία αυτά, ωστόσο εφόσον θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα, τότε τα δεδομένα αλλάζουν κι εκεί ακριβώς επιχειρεί ν’ ακροβατήσει η κυβέρνηση Ερντογάν.
Η φωτιά στο Αιγαίο που επιχειρεί να βάλει και πάλι η Τουρκία, φέρνει νέα αυξημένη εγρήγορση σ’ όλο το μήκος του Αρχιπελάγους. Μπορεί από τον Φεβρουάριο το επίπεδο επιφυλακής να βρίσκεται αυξημένο στον Έβρο, αλλά στο Αιγαίο τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης και αποτροπής κατά της Τουρκικής παραβατικότητας, παρά τις μπουνάτσες του καιρού, εδώ και χρόνια δεν λένε να πέσουν σε «ήρεμα νερά».
Το Πολεμικό Ναυτικό όπως διαβεβαιώνουν ανώτατοι Αξιωματικοί δεν ετοιμάζεται αλλά βρίσκεται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα, εφόσον επιχειρήσει η Τουρκία να υλοποιήσει ακόμη ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο για το Αιγαίο σχέδιο, ν’ απαντήσει σε κάθε πρόκληση.
Όπως φαίνεται τα «μαντάτα» από τη γείτονα είχαν γίνει γνωστά στο Ελληνικό Επιτελείο και τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν από την στρατιωτική ηγεσία προς την Ανατολή είναι ήδη γνωστά.
Η στρατιωτική ηγεσία ξέρει ότι οι νέες προκλήσεις κι αυτές θα οδεύσουν κλιμακωτά, έτσι ακριβώς θα κινηθούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά με εμφανή την παρουσία τους, ώστε να γνωρίζει ο καθένας ότι υπάρχει η απαιτούμενη επιφυλακή.
Πάντως έμπειροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού παρατηρούν με προσοχή τα όσα επιχειρεί η Τουρκία να προβάλει τα τελευταία 24ωρα, με στοχοποίηση του Αρχιπελάγους.
Κι εκείνο που επιμένουν είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι μονάδες επιφανείας του Στόλου- παρά τα προβλήματα για τα οποία όλοι οι Αξιωματικοί φωνάζουν χρόνια τώρα- παραμένουν ένα ισχυρό όπλο αποτροπής, που είναι ικανό να επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε όποιον αποτολμήσει ν’ αμφισβητήσει τα Εθνικά Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην θάλασσα του Αιγαίου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου