GuidePedia

0

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Κάποτε είπαμε ότι η Κύπρος βρίσκεται μακριά. Θα πούμε τώρα το ίδιο και για την Kρήτη; Η Κύπρος δέχτηκε βιασμό της ΑΟΖ της από την Τουρκία διότι, δυστυχώς, δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφού εξακολουθεί να μη διαθέτει ένα αξιόμαχο ναυτικό.

Εάν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι παρόμοιο με την Ελλάδα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο επιχείρημα, γιατί διαθέτουμε ένα ισχυρό ναυτικό, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στις ελληνικές θάλασσες.

Η ελληνοτουρκική κρίση ξεκίνησε το 1973, όταν οι ηλίθιοι συνταγματάρχες των Αθηνών πανηγύρισαν για το πετρέλαιο που βρέθηκε στην Θάσο και θα τελειώσει,όπως φαίνεται, 47 χρόνια αργότερα στη θάλασσα της Κρήτης.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση μαζί μας το καλοκαίρι του 2020. Πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες συνθήκες τους ευνοούν. Η προσοχή του τουρκικού λαού μπορεί να αποσπασθεί από την κρίση του κορωνοιού, την κλυδωνιζόμενη οικονομία και τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν στέλνοντας ένα γεωτρύπανο στη θάλασσα νότια της Κρήτης, που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Χόρα», στις 6 Αυγούστου 1976, παραβίασε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου. Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός με την Τουρκία να επιδιώκει ούτε λίγο ούτε πολύ «τον έλεγχο του Αιγαίου». Το γεγονός που σημάδεψε την κρίση του 1976 είναι η παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, είπε την ιστορική φράση: «Βυθίσατε το Χόρα». Μια φράση που φαίνεται ότι έγινε σε συνεννόηση με τον Καραμανλή. Αν και οι δυό τους ήταν σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι, συνεργάστηκαν σιωπηλά και αποτελεσματικά στο εθνικό θέμα.
Είμαι σίγουρος ότι εάν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα επαναλάμβανε το μήνυμα αποφασιστικότητας με το σλόγκαν «βυθίσατε το γεωτρύπανο».

Φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι οδεύουμε προς την κορύφωση της ελληνοτουρκικής τραγωδίας. Πολλά σημάδια για κάτι τέτοιο είναι πλέον εμφανή στον ορίζοντα.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι από την εποχή της UNCLOS εδώ και 38 χρόνια, μόνο δύο κράτη παρανομούν στέλνοντας γεωτρύπανα στις ΑΟΖ άλλων κρατών. Αυτές είναι η Κίνα και η Τουρκία. Η μεν Κίνα παραβιάζει τις ΑΟΖ πέντε γειτονικών της κρατών, η δε Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου. Εδώ βέβαια καταδεικνύεται και η υποκρισία του Ντόναλτ Τραμπ που καυτηριάζει τις ενέργειες της Κίνας, αλλά ποιεί την νήσσαν στην περίπτωση της Τουρκίας και του φίλου του Ερντογάν.

Είναι, επίσης, σημαντικό να υπενθυμίσουμε εδώ ότι γεωτρύπανο κανενός άλλου κράτους δεν έχει εισβάλει στην ΑΟΖ μια άλλης χώρας. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ένα μεξικανικό γεωτρύπανο επιχειρούσε να εισέλθει στην ΑΟΖ των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Θα είχε βυθιστεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό πράττουν οι Αμερικανοί ακόμα και όταν άλλοι επιχειρούν να τους κλέψουν τα ψάρια τους.

Ο στόχος της Τουρκίας ήταν πάντα το Καστελόριζο, αλλά σήμερα έφτασε στην Κρήτη, διότι ουσιαστικά η θάλασσα που πάντα εποφθαλμιούσε, ήταν ακριβώς η θάλασσα ανάμεσα στο Καστελόριζο και στην Κρήτη.

Η Τουρκία συνεχίζει να δημοσιεύει χάρτες, αλλά εμείς απλώς τους χαζεύουμε. Κάποτε το 2011 εκδώσαμε έναν χάρτη, τον Χάρτη Μανιάτη, που έδειχνε τα θαλάσσια σύνορά μας στα δυτικά μας παράλια με την Αλβανία, την Ιταλία και την Λιβύη, αλλά αποφύγαμε να δείξουμε τα ανατολικά μας σύνορα με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία. Έτσι η Τουρκία ανήγγειλε προχθές έρευνες έξω από τα χωρικά ύδατα της Δωδεκανήσου και της Κρήτης και βέβαια εξαφάνισε για μια άλλη φορά το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης.

Ο Νέος Προκλητικός Χάρτης της Τουρκίας Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2 Ιουνίου 2020

Τον χάρτη των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης, αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Ο χάρτης αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη.

Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών εξερεύνησης πετρελαίου σε επτά οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η ΤΡΑΟ χρησιμοποιεί τους κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης στα δυτικά, και της Κύπρου στα ανατολικά. Τo έγγραφο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου 2020.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα επίμαχα σημεία του τουρκολιβυκού μνημονίου. Τα παραπάνω τουρκικά οικόπεδα ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία φυσικά δεν έχουμε οριοθετήσει με χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες. Εμείς τι χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες διαθέτουμε, που θα δείχνουν ότι αυτά τα τουρκικά οικόπεδα ανήκουν στην Ελλάδα;

Το κύριο φονικό κτύπημα της Τουρκίας θα διαπραχθεί, όταν στείλει στην θάλασσά μας, ανάμεσα στην Κρήτη και την Γαύδο, πρώτα ένα σεισμογραφικό και μετά ένα πλωτό γεωτρύπανο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παίξει τότε την ζωή της κορώνα γράμματα.

Λέγεται ότι οι Τούρκοι θέλουν διαπραγμάτευση. Οι Τούρκοι δεν θέλουν διαπραγμάτευση. Επιδιώκουν τη ρήξη και μετά επιθυμούν την παρέμβαση του Τραμπ για να κλέψουν μέρος της θάλασσας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια θαλάσσια πολεμική σύρραξη δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δυο ημέρες και η ναυτική υπεροχή της Ελλάδας δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να μας καταφέρει το καίριο κτύπημα που επιθυμεί. Η υποτιθέμενη αστραπιαία κίνηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν θα είναι αστραπιαία, αλλά όλοι θα μας συμβουλεύουν ότι πρέπει να τα βρούμε μια για πάντα με την Τουρκία.

Ετσι θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου, που προβλέπει την υφαρπαγή μέρους της θάλασσάς μας από τους Τούρκους διότι, όπως διατείνονται οι Αμερικανοί, είναι άδικο η Τουρκία με την τεράστια ακτογραμμή να μη διαθέτει θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση, που προετοιμάζεται από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα διεξαχθεί από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης, έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη. Θα είναι, ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε ενόψει και της αποστολής του «Φατίχ» στα νότια της Κρήτης στο τέλος Ιουλίου για σεισμικές έρευνες , που θα συμπληρωθεί με την κάθοδο ενός πλωτού γεωτρύπανου σε αυτή την περιοχή, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Λιβύης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση της Τρίπολης και κατά συνέπεια το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας. Αρκετοί αναλυτές, εδώ και καιρό, υποστηρίζουν ότι εκεί η Τουρκία τα παίζει όλα για όλα κι εκεί θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της το επόμενο διάστημα, δηλαδή στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.

Εμείς αντί να συζητάμε για ΑΟΖ συνεχίζουμε το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας. Ευτυχώς όμως, ως από μηχανής θεός, ήλθε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ για να ξυπνήσει την ελληνική κυβέρνηση, που μιλούσε για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της, τονίζοντας :
«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για την ΑΟΖ της Ελλάδας! Έτσι, τώρα, ο μόνος ουσιαστικός αλλά πολύ καθυστερημένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους είναι να ανακηρύξουμε άμεσα ΑΟΖ, να στείλουμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μοναδικό εμπόδιο στην οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το φοβικό μας σύνδρομο.

Όσον αφορά στην Αίγυπτο, ήρθε η ώρα ο στρατηγός Σίσι να οριοθετήσει την ΑΟΖ της χώρας του με αυτή της Ελλάδας. Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό ερωτοτροπεί με την Τουρκία που του υπόσχεται μεγαλύτερη σε μέγεθος ΑΟΖ από ό, τι θα του εξασφάλιζε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Εάν συμβεί αυτό η Ελλάδα δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η άμεση προτεραιότητα της Ελλάδας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Πιστεύω ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της πατρίδας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Ως καλός μελετητής της ιστορίας μπορεί να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top