GuidePedia

0

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την τουρκική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου νότια της Κρήτης προχώρησε ο στρατιωτικός αναλυτής Babak Taghvaee και η ιστοσελίδα Itamilradar. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και οι δύο πηγές, στόχος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ήταν η δοκιμή των δυνατοτήτων της τουρκικής Αεροπορίας στην πραγματοποίηση αποστολών συνοδείας μεταγωγικών στη Λιβύη και γενικά η δοκιμή σεναρίων πραγματοποίησης αεροπορικών αποστολών στη χώρα, προς υποστήριξη των συμμάχων του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τρίπολης…

Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τουρκικό Ναυτικό, το οποίο διατηρεί ανοικτά των ακτών της Λιβύης 4-5 φρεγάτες κλάσης O.H.Perry και ένα πλοίο υποστήριξης Στόλου. Στην άσκηση συμμετείχαν τρία ιπτάμενα τάνκερ KC-135R (SN 57-2609, 60-0326 & 62-3567) με τους κωδικούς ASEAN11, ASEAN22, ASEAN33 του 101ου Filo τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Incirlik, ένα ιπτάμενο ραντάρ E-7T AEW&C (SN 13-001) της 131ης Filo Ejder από την αεροπορική βάση του Ικονίου.

Επίσης, ένα μεταγωγικό C-130E (SN 63-13188) της 222ης Filo Alev από την αεροπορική βάση του Ικονίου συνοδευόμενα από περισσότερα από 10 μαχητικά F-16C Block40-ΤΜ της 182ης Filo Atmaca τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Diyarbakir. Τα F-16C Block40-ΤΜ ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-9S & AIM-120C-7 και είχαν ως αποστολή την συνοδεία του μεταγωγικού C-130E με κωδικό κλήσης MAVI25 από την Τουρκία στη Λιβύη.

Τα ιπτάμενα τάνκερ και ραντάρ εντοπίστηκαν να ίπτανται νότια της Τουρκίας στην γεωγραφική περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου στις 09.30 (CEST) με πορεία αρχικά προς Αίγυπτο και ακολούθως προς τα Δυτικά προς τις ακτές της Λιβύης. Την ίδια ώρα που τα ιπτάμενα τάνκερ πετούσαν στην νότια-ανατολικά της Κρήτης το τουρκικό μεταγωγικό C-130E βρισκόταν ακριβώς νότια της Κρήτης με κατεύθυνση την Τρίπολη της Λιβύης.

Τελικά βόρεια της Misrata το τουρκικό μεταγωγικό έκανε στροφή 180 μοιρών στις 12:20 CEST και επέστρεψε στην Τουρκία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πετούσαν ένα KC-135R και το E-7T AEW&C συνοδεία των μαχητικών. Ο λόγος για τον οποίο το τουρκικό μεταγωγικό επέστρεψε πίσω στην Τουρκία ενώ βρισκόταν μερικές δεκάδες μίλια από το αεροδρόμιο της Misrata δεν είναι με βεβαιότητα γνωστός. Ενδεχομένως αυτό να ήταν το σενάριο της άσκησης ή πιθανόν η προσέγγιση στο αεροδρόμιο να διακόπηκε λόγω της δημοσίευσης της αποστολής από τα ΜΜΕ ενόσω ήταν σε εξέλιξη.

Πάντως η συγκεκριμένη αποστολή δεν ήταν η πρώτη που η Τουρκική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει ανοικτά της Λιβύης. Ένα από τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ των γειτόνων μας το SN 13-003 με κωδικό κλήσης TURAF12 είχε εντοπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο (13/2/2020) να ίπταται σε μεγάλη απόσταση από τις λιβυκές ακτές νοτιοανατολικά της Μάλτας.

Όπως φαίνεται η τουρκική Αεροπορία επιδιώκει να δοκιμάσει τις δυνατότητες της σε αποστολές χιλιάδων χιλιομέτρων από τις βάσεις της που απαιτούν πολλαπλούς ανεφοδιασμούς καυσίμων εν πτήσει και το συντονισμό αυτών από ιπτάμενα ραντάρ.

Η διατήρηση της παρουσίας των συμμάχων του Ερντογάν στην Λιβύη αποτελεί βασικό στοιχείο της τουρκικής στρατηγικής, αφού με την διατήρηση της Λιβύης σε φιλοτουρκικά χέρια, η Άγκυρα θα μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην κεντρική Μεσόγειο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η δημιουργία μιας αερογέφυρας Τουρκίας-Λιβύης υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας φαίνεται να είναι ένας από τους στόχους της Άγκυρας ο οποίος όπως ενδέχεται να φέρει τους γείτονες αντιμέτωπους με δύσκολες προκλήσεις και ενδεχομένως σημαντικές απώλειες και μεγάλη φθορά των μέσων τους.

Today,these F-16Cs of Air Force 182 Filo (armed with AIM-9S & AIM-120D missiles, refueled by 3 KC-135Rs & supported by an E-7T) escorted a C-130E of 's 222 Filo with 63-13188 s/n during the joint exercise with Navy close to coast in .
32 people are talking about this

Φυσικά ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Αιγύπτου σε αυτή την νέα εξέλιξη ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η τουρκική Αεροπορία να χρειαστεί να υποστηρίξει την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» μισθωμένων από την Άγκυρα εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν πολεμικό υλικό στην Τρίπολη υπό το πρίσμα της υπό εφαρμογή ευρωπαϊκής αποστολής ναυτικής επιτήρησης Ειρήνη.

Μια ακόμη εξήγηση της συγκεκριμένης αποστολής πιθανόν να κρύβεται στο αίτημα των Λίβυων συμμάχων του Ερντογάν, του GNA για πιο άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την αποστολή μίας Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας με 3.000 άνδρες και όχι μόνο…


Θα περιλαμβάνει την αποστολή στη Λιβύη 6-8 F-16 Block 50, ενός E-7T AEW&C, νέων αντιαεροπορικών συστοιχιών, μίας φρεγάτας, 2-3 περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης και 1-2 υποβρυχίων, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη δύναμη για την προστασίας της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά των ακτών της Λιβύης και μια no-fly zone που θα προστατεύει τις δυνάμεις του GNA από το Στρατό του Χαφτάρ.

Όποια και αν είναι τα σχέδια του Ερντογάν το μόνο βέβαιο είναι ότι τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος δεν πρόκειται να αφήσουν χωρίς αντίδραση την Τουρκία να υλοποιήσει τα σχεδία της στη Λιβύη, ενώ και η Ελλάδα μαζί με την -“περίεργη” στην πολιτική της- Ιταλία και τη Γαλλία, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αποφασίσουν εάν θα αφήσουν την Τουρκία να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Λιβύης μελλοντικά.







πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top