GuidePedia

0

Ένα νέο κύμα μισθοφόρων από το Σουδάν μάχεται στη Λιβύη, βαθαίνοντας τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής εξελίσσεται σε έναν δύσκολο διεθνή πόλεμο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής.

Οι ηγέτες δύο διαφορετικών ομάδων Σουδανέζων μαχητών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Λιβύη δήλωσαν στην «Guardian» ότι μετρούν εκατοντάδες νέους μισθοφόρους τους τελευταίους μήνες. Και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

«Πολλοί νέοι άνδρες (έρχονται)… δεν έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς», δήλωσε ένας διοικητής που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λιβύης. Υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 Σουδανοί μισθοφόροι που αγωνίζονται τώρα στη Λιβύη, πολύ περισσότεροι από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η παρέμβαση των μαχητών από το Σουδάν στη Λιβύη αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δήλωσε σε μια έκθεση 376 σελίδων στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η παρουσία των Σουδανών έχει γίνει πιο έντονη το 2019 και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια.

Η Λιβύη, χώρα στην οποία επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το 2014 ο Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άρχισε επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Βεγγάζη. Πολλοί αξιωματικοί από τις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης εντάχθηκαν Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, σχηματίστηκε μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ κατάφερε να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Στην ανατολική Λιβύη όμως, η παράλληλη κυβέρνηση -που στηρίζεται από τον Χάφταρ – και το κοινοβούλιο δεν τον αναγνωρίζουν.

Ο Χάφταρ ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική στρατιωτική επίθεση τον Απρίλιο με στόχο την ανακατάληψη της Τρίπολης. Στη συνέχεια ωστόσο οι άνδρες του υποχώρησαν. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο στρατηγός Χάφταρ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προετοιμάζονται για μια «αποφασιστική μάχη», προκειμένου να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Αν και ο LNA και η ανατολική κυβέρνηση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων βασικών αραβικών χωρών, η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Ιταλία, την Τουρκία και το Κατάρ.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top