Ο Τούρκος υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου.» Επαναλαμβάνει γνωστές διεκδικήσεις Με πολύ απλά λόγια, η Άγκυρα επαναλαμβάνει αυτή τη στιγμή τις πολύ γνωστές διεκδικήσεις της για το Αρχιπέλαγος, εκεί δηλαδή που ο Ελληνικός στόλος έχει το πάνω χέρι.
Στη συνέχεια με τον γνωστό κυνικό τρόπο ο Ακάρ επανέλαβε τις απειλές προς όλους όσοι αντιτίθενται στις παράνομες ενέργειες της χώρας του. «Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση». Και την ώρα που όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στους υπάρχοντες σχεδιασμούς για την Αν. Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Ρόδου, γύρω από την θάλασσα του Καστελόριζου, την Κάρπαθο και νότια της Κρήτης, το μήνυμα Ακάρ ελήφθη στον Ελληνικό στόλο, που καταλαβαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερη επιφυλακή σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους.
Κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ή κάποιος εκ των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν μιλήσει για το Αιγαίο, τις επόμενες ημέρες η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας φροντίζει να στηρίξει με πράξεις το πολιτικό πρόσωπο, πόσο δε μάλλον όταν αυτό είναι ο υπουργός Άμυνας. Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχτεί προσπάθειες τετελεσμένων
Και έτσι η Τουρκία ίσως θελήσει να περάσει ένα «κούφιο» μήνυμα προς την Ελλάδα, η οποία όμως ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο έχει διαμηνύσει ότι ουδέποτε θα δεχτεί προσπάθειες τετελεσμένων.
Οι ορέξεις για τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου
Εκτός όμως των πάγιων διεκδικήσεων για δεκάδες Ελληνικά νησιά από την Τουρκία, η γείτονα επαναφέρει θέμα «συνεκμετάλλευσης» κάθε είδους πλούτου. Και με αυτό τον τρόπο επιχειρεί ξανά, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να βάλει φρένο σε οτιδήποτε έχει σχεδιάσει η Ελλάδα να κάνει.
Πάνω από έναν χρόνο ανώτατες πηγές του Ελληνικού επιτελείου σημείωναν ότι η Άγκυρα ως βασικό σχέδιό της έχει την ανάλωση και φθορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά στο Αιγαίο, σε μια διαρκή προσπάθεια να παραμείνει μόνο στο υπάρχον αμυντικό δόγμα του Αρχιπελάγους. Αυτός ο τρόπος είναι ένα δυνατό φρενάρισμα στα όποια ενεργειακά-και όχι μόνο σχέδια- για την χώρα μας στην Αν. Μεσόγειο.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Πολεμικό Ναυτικό επαναλαμβάνουν με κάθε τρόπο ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαμορφωθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο ναυτικών δυνάμεων ανάμεσα στις δυο χώρες, με δεδομένο ότι η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα έχει αναπτύξει πολύ περισσότερες νέες μονάδες επιφανείας.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά παλεύει με τον χρόνο και το χρήμα που πρέπει να βρεθεί για την στήριξη του υπάρχοντος στόλου. Επιπλέον η έρευνα αγοράς πλοίων ενδιάμεσης λύσης δεν έχει σταματήσει, όπως έχουν σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα χείλη. Στους Ελληνικούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η αποτροπή έχει ως κύριο όπλο το Πολεμικό Ναυτικό.
Ένα «δώρο» της Άγκυρας που έδωσε μέσω της υπεροψίας της Οι περισσότερες από τις εκπαιδεύσεις είναι η αλήθεια πως βρίσκονται σταθερά προσανατολισμένες στις ασύμμετρες απειλές και σε ότι έχουν να κάνουν με τα της γειτονικής χώρας, εκεί οι μέθοδοι αποτροπής της, είναι πολλά χρόνια δοκιμασμένοι στο Αιγαίο.
Η «συνέργεια» της Λιβύης στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, εκτός των παρανομιών στις οποίες βρίθει, έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που σίγουρα έχει προβληματίσει την γείτονα χώρα. Το σχέδιο «φουρτούνας» στην Αν. Μεσόγειο από την Τουρκία ενεργοποίησε ένα σημαντικό μέρος των αντανακλαστικών συμμαχικών δυνάμεων της χώρας μας.
Μηνύματα από το Ισραήλ
Η πιο σκληρή θέση και το είχαμε γράψει εξ αρχής αυτό, ήταν η αντίδραση του ισχυρού Ισραήλ που με κάθε ευκαιρία στέλνει μηνύματα στην Τουρκία αλλά και τη Λιβύη. Μηνύματα που λένε ότι η προσπάθεια των δυο χωρών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η στήριξη των Ελληνικών θέσεων είναι έμπρακτη ακόμη και με πτήσεις Ισραηλινών αεροσκαφών πριν λίγες ημέρες- την στιγμή που η Τουρκία το εξαφανίζει- πάνω από το ακριτικό Καστελόριζο. Κοινές ασκήσεις σε διμερές αλλά και Νατοϊκό επίπεδο από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία με την Συμμαχία. Και η Αίγυπτος στήριξε τις Ελληνικές θέσεις ενώ οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου