Η Τουρκία παρέχει σημαντική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη με τα εξοπλισμένα Τουρκικής κατασκευής drone που της έχει παραχωρήσει. Τα Τουρκικά drone διεξάγουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του στρατάρχη Khalifa Haftar που προσπαθεί να απελευθερώσει τη Λιβύη από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ahval τα Τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) είναι τα Bayraktar TB2, που έχουν προχωρήσει σε πολλούς βομβαρδισμούς για λογαριασμό της Λιβυκής Κυβέρνησης και κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Khalifa Haftar.
Ο ΛΕΣ διαθέτει τα Κινεζικής κατασκευής drone Wing Loong II, που τα προμηθεύτηκε από τον κύριο υποστηρικτή του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ΛΕΣ έχει καταφέρει να καταστρέψει αρκετά Τουρκικά drone με τους βομβαρδισμούς που έχει κάνει.
Η Τουρκία, από τα τέλη Αυγούστου, φαίνεται πως έχει αντικαταστήσει τα απολεσθέντα drone με καινούρια. Η κυβέρνηση της Λιβύης φαίνεται πως έχει παραλάβει συνολικά 12 Τουρκικά drone, σε 2 δώσεις, των 8 και 4 drone. Τουλάχιστον τα μισά καταστράφηκαν από τα Κινεζικά drone του ΛΕΣ. Τα τελευταία 4 είχαν σκοπό να αντικαταστήσουν 4 κατεστραμμένα. Μια νέα παρτίδα παραδόθηκε στα τέλη Αυγούστου για αναπλήρωση περαιτέρω απωλειών και ίσως αύξηση του στόλου.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως και οι δύο πλευρές στη Λιβύη διαθέτουν περίπου ίδιο αριθμό drone και με παρόμοιες δυνατότητες. Τα Κινεζικά υπερτερούν στο εύρος της απόστασης που μπορούν να καλύψουν για πολεμικές επιχειρήσεις. Τα Τουρκικά καλύπτουν αποστάσεις της τάξης των 150km με επίγειες κεραίες, ενώ τα Κινεζικά πολύ μεγαλύτερες, καθώς χρησιμοποιούν δορυφόρους.
Τα Τουρκικά drone καταστράφηκαν μαζικά κατά την επιστροφή τους στη βάση τους στη Μισράτα, μετά από επιχειρήσεις. Φαίνεται πως είχαν εντοπιστεί με διάφορους τρόπους (πληροφορίες, παρακολούθηση, αναγνώριση).
Τα Τουρκικά drone δείχνουν να βρίσκονται κάτω από το πέπλο κάποιας προστασίας, καθώς δεν υπήρξαν επιθέσεις ανταπόδοσης από τα drone του ΛΕΣ σε επιθέσεις που έκαναν. Ίσως αυτό να οφείλεται και στα ειδικά συστήματα άμυνας που έχουν εγκατασταθεί στη βάση.
Με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα Τουρκικά drone στην Al-Jufra και την καταστροφή 2 στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών Il-76, φαίνεται πως οι δυνατότητές τους έχουν αναβαθμιστεί κατακόρυφα.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως αν η Τουρκία στείλει περισσότερα όπλα και μεγαλύτερα εξοπλισμένα drone (Anka-S) στη Λιβύη, τότε ο πόλεμος θα γύρει υπέρ της Κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τα Τουρκικά drone Anka-S μοιάζουν στα Κινεζικά Wing Loong II και στα Αμερικανικά MQ1A Predator.
Τα Τουρκικά drone είναι γενικά γερές κατασκευές, εύκολα στον χειρισμό και πολύ αποτελεσματικά σε σχέση με τα Κινεζικά. Τα μικρά πυρομαχικά τους (MAM-L και MAM-C) έχουν μεγάλη ακρίβεια στόχου.
Στο άρθρο τονίζεται πως η προμήθεια των Τουρκικών όπλων στην Λιβύη δεν είναι εύκολη, καθώς η αεροπορίες της Αιγύπτου και του Σουδάν θα μπορούσαν εύκολα να αναχαιτίσουν τα Τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ το Ελληνικό και το Αιγυπτιακό ναυτικό θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τα Τουρκικά πλοία.
Ειδικά, εάν η Αίγυπτος αποφάσιζε να παρεμποδίσει την Τουρκία να προμηθεύει με όπλα τη Λιβύη, θα μπορούσε να το κάνει πολύ εύκολα, υποστηρίζεται στο άρθρο.
Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να συνεχίζουν να στέλνουν περισσότερα drone στον ΛΕΣ, αλλά τα drone είναι Κινεζικής κατασκευής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα, η Τουρκία μπορεί απλώς να αυξήσει την παραγωγή των δικών της drone και να προμηθεύσει την Κυβέρνηση της Λιβύης.
Από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται αντιληπτό πως η Τουρκία προχωρά στην πολεμική χρήση Τουρκικής κατασκευής drone. Αυτό σημαίνει απόκτηση εμπειριών στη μάχη. Εμπειρίες που είναι πολύτιμες και ο Ελληνικός Στρατός ΔΕΝ έχει.
Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 20 χρόνια, ήταν η ενδυνάμωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή Ελληνικών drone για όλες τις χρήσεις. Από απλή παρακολούθηση, μέχρι βαρύ βομβαρδισμό.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου