GuidePedia

0

Από Λάμπρος Ζαχαρής
Είναι νόμιμο το άνοιγμα «προξενείου» από την Τουρκία στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο; Τι επισημαίνει διεθνολόγος για το ζήτημα και για τις αρχές του δικαίου που παραβιάζονται.

Νέα σπίθα έντασης στα ελληνοτουρκικά πυροδοτεί η υπόθεση της Αμμοχώστου. Η τουρκική διακήρυξη περί ανοίγματος «προξενείου» στην Αμμόχωστο δια στόματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε αντιδράσεις.

Το Sputnik βάζει στο μικροσκόπιο την τουρκική εξαγγελία και επικοινώνησε με τον Αντώνη Στυλιανού, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Αποτελεί μια παραβίαση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου αλλά και μια συγκεκριμένη παραβίαση του δικαίου της κατοχής, η αλλιώς όπως το ονομάζουμε, διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σχολιάζει ο καθηγητής, αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή εξηγεί τα σημεία της παραβίασης, ξεκινώντας από το σημείο που αντιστρατεύεται το διεθνές δίκαιο.

«H παραβίαση όσον αφορά στο διεθνές δίκαιο αφορά το γεγονός ότι μόνο στα πλαίσια του (σ.σ του διεθνούς δικαίου), μπορούν να δημιουργηθούν προξενικές ή άλλες διπλωματικές σχέσεις. Σίγουρα, μια χώρα που δεν είναι αναγνωρισμένη, δεν μπορεί να συνάψει τις όποιες διπλωματικές σχέσεις με έναν άλλο κράτος», αναφέρει και προσθέτει:

«Το δεύτερο γεγονός είναι ότι στα πλαίσια ενός υπό κατοχή εδάφους, η κατοχική δύναμη δεν μπορεί να προχωρεί με τέτοιου είδους ενέργειες που παραπέμπουν στην αναγνώριση κρατικής υπόστασης στη μη αναγνωρισμένη οντότητα».

Την ίδια ώρα κάνει λόγο για επιχειρούμενη παραβίαση των ψηφισμάτων που αφορούν την Αμμόχωστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατεχόμενη πόλη προστατεύεται από Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,του 1984, στο οποίο καθίσταται σαφές ότι η Αμμόχωστος μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.

Τον Μάρτιο του 2012 σε ειδικό ψήφισμα για την Τουρκία, καλείται επίσης η κατοχική δύναμη να μεταφέρει τον έλεγχο της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

«Πρόκειται για ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία μάλιστα αναφέρονταν στην επιστροφή των κατοίκων, αλλά και στην παράδοση του ελέγχου της πόλης στην την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ κάτι το οποίο επίσης δεν έχει γίνει», επσισημαίνει ο Αντώνης Στυλιανού.

Όπως πιστεύει, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, σε μια χρονική συγκυρία που δεν είναι τυχαία.

«Η Τουρκία προσπαθεί και προχωρεί με τη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων στο κατεχόμενο έδαφος, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που μόλις έχει καταρρεύσει η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την ίδια χρονική στιγμή, που επίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα μεταβεί και θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού».

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα της Κύπρου;

«Αν όντως η Τουρκία προχωρήσει με την απειλή για άνοιγμα προξενείου στην Αμμόχωστο, τότε θα μπορούσε να προσφύγει στο συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και να υπάρξει μια απτή καταδίκη αυτής της ενέργειας στα πλαίσια μάλιστα του πλαισίου, που παραβίασε η Τουρκία και αναφέραμε νωρίτερα».

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι υπάρχει και η ΕΕ, με μια σειρά κυρώσεων που θα μπορούσε να υιοθετήσει, οι οποίες είναι το πιο δραστικό μέτρο.

«Υπάρχει επίσης η οδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουμε δει ότι είναι πολύ πιο πρόθυμη στο να υποστηρίξει την Κύπρο και να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναφέρουμε τη λήψη νέων μέτρων που μπορεί να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά κρατικές εταιρείες, χρηματοδότηση προενταξιακών κονδυλίων και κεφαλαίων για την Τουρκία κλπ»

Τέλος, αναφέρει ότι «η κυπριακή δημοκρατία θα μπορούσε να προχωρήσει και στη λήψη διπλωματικών μέτρων καταδικάζοντας αυτήν την ενέργεια και προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν άξονα υποστήριξης των θέσεων και του αγώνα της Κύπρου».

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, που καταδίκασε τις ενέργειες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top